Reisebrev

Invitasjon til høsttur til USA 2009

.

birthplaceblues.jpgMississippi og Arkansas

Det er ikke bare om sommeren det skjer noe på bluesfronten i landet ”Where the blues was born”. Hele året rundt jobbes det på flere fronter. Det kan virke som om statene i sør har fått øynene opp for at de har en historie vel verdt å bygge framtidig turistnæring på. Ved siden av små og store festivaler som overlapper hverandre hele året, gjøres det forberedelser for kommende høysesong.

 

Tekst: Rolf Mathisen • Foto: Geir Gundersen og Rolf Mathisen


Det nye BB King-museet i Indianola, som åpnet i september, er absolutt verdt et besøk (bildet under). Det er blitt et svært påkostet museum med mye ”hi tec”-løsninger. Utstillingen forteller ikke bare om BB King sitt liv og virke, men tar for seg de store linjene i hele bluesens tilblivelse og utvikling.
Kontrasten til Highway 61-museet i Leland, ca 15 miles lenger vest, er stor. Her jobbes det med de midlene man har og ekte entusiasme og sjel i bunnen. Er man først i området må man også besøke Leland og entusiastene der. Er man heldig, treffer man kanskje på Bill Johnson eller Randy Mcgee, som er utrolig engasjerte folk og som har mye på hjertet. Spør gjerne etter en av dem og du vil få et rikt utbytte av besøket.

bbkingmuseum.jpg

Arkansas Blues & Heritage
I oktober var hovedmålet for undertegnede å besøke Arkansas Blues & Heritage festivalen i Helena, tidligere King Biscuit festivalen, ca 25 miles nord for Clarksdale. Jeg var innom byen en snartur i juni og ingen ting tydet på at det skulle være mulig å skape festivalstemning i denne byen. Alt var dødt og bar preg av forfall og fraflytting. Overraskelsen var derfor stor når vi kom kjørende inn i byen fredag 11. oktober. Det virket som alt av hus og eiendommer var tatt i bruk i anledning festivalen. Med godt over 100 000 besøkende over tre dager var det mange som fant en god anledning for å tjene noen ekstra kroner. Ikke et av husene så ut til å stå tomme, og lokaler som var forlatt i sommer sydet av liv i form av spisesteder og festivalbutikker. Hovedgaten i sentrum var tettpakket av salgsboder av alle tenkelig slag og gatemusikanter spilte på hvert eneste hjørne. Noen av dem satt der hele dagen, fra morgen til kveld, i steikende oktober sol og over 30 grader varmt. De fortjente virkelig hver eneste dollar de fikk i tips-bøtta og overskuddet fra CD salget.

arkansasfest08.jpg

Med god plassering oppe i gressbakken på toppen av demningen mot Mississippi hadde alle glimrende utsyn til hovedscenen (bildet over). Med en line-up som er med på å gjøre denne festivalen til en av de største og mest ettertraktede blues festivalene i USA, får du rikelig igjen for oppmøtet. Blir du lei og føler behov for å bevege litt på deg, kanskje hente en ny kald en i varmen, kan du rusle bortover demningen og slå deg ned noen minutter foran en av de andre scenene som er rigget til for anledningen. Den ene scenen hadde for øvrig fått navnet Robert Lockwood Jr. Heritage Stage, og lå rett under vinduene i bomullslageret der han og Sonny Boy Williamson II med flere hadde innredet studio og sendte den kjente blues radioen ”King Biscuit” fra. 
Det vil ta for lang tid å nevne alle artistene her (www.bluesandheritagefest.com), men det var spesielt morsomt å oppleve Rick Estrin & The Nightcats med Kid Andersen på gitar. Soloene til Kid fikk garvede bluesentusiaster til å reise seg oppover skråningen mot elva og gi utrykk for sin begeistring og glede. Ikke flaut å være nordmann akkurat da. (Bildet under).

kid_arkansas08.jpg

Flere nordmenn
En begeistret og strålende fornøyd Rune Myhren med følge hadde tatt turen ned fra Memphis. Der hadde de jobbet hardt i flere dager med innspillingen av ny skive i Sun Studio og et dokumentar program av seansen. Etter det fornøyde smilet til Rune å bedømme har vi litt å se fram til ut på vårparten.
Ellers var det lite nordmenn å se, en og annen svenske ble observert, men det må vi se å få gjort noe med. En tur over hit i steikende sommersol etter at høstmørket har senket seg over hjemlige trakter, gjorde svært godt. Helt utrolig bra ble turen ettersom vi fikk med oss Pinetop Perkins ”Homecoming Jam” på Hopson plantasjen før vi reiste (www.pinetopperkins.com). Da følte vi oss så privilegert at jeg vurderte ikke å nevne det til noen.
 
En av de nærmeste dagene skal websiden min være oppe å gå. Sjekk www.trueblue.no for mer informasjon om bluesturer i 2009.

Rolf Mathisen