Reisebrev

Invitasjon til Delta-bluestur 2009

.

New Orleans - Memphis i juni 2009

 

Av turarrangør Rolf Mathisen

 

Det ble tidlig klart at det blir tur også i 2009. Mange av deltakerne på de siste års turer har meldt seg på for ny tur. Lista så faretruende full ut straks vi hadde landet etter endt tur, men det vil av erfaring komme noen frafall. I skrivende stund (26.08) er det mindre enn ti plasser ledig. Lista fylles opp til det står femti navn, deretter må folk stå på reserveplass. Det gjelder å være tidlig ute.

usa_reisefolge.jpg

Det norske reisefølget foran et av veggmaleriene i Leland, Mississippi på vei til Highway 61 Blues Festival.

 

Oktobertur
Den store etterspørselen på sommerturen har ført til at jeg foretar en oktobertur nå i høst, med tanke på å lage en høsttur i første halvdel av oktober 2009.
Jeg skal blant annet til Lafayette og sjekke byen som har rykte på seg for å være partyby på linje med New Orleans. Byen er kjent for sin Cajun-kultur der musikken står sentralt. Videre skal jeg besøke Arkansas Music & Heritage Festival i Helena, tidligere King Biscuit Festivalen, som blir anbefalt på det sterkeste av folk som har vært der. Dette er tenkt å danne basis i neste års oktobertur. Reisen vil også på denne turen starte i New Orleans og ende i Memphis. Antall plasser, varigheten og pris blir omtrent den samme som juni turene. Nærmere beskrivelse kommer ca 20. oktober.
Flere er allerede påmeldt til den første turen, og det er bare å melde ifra for å sikre seg plass. Kontaktdata finner du til slutt i denne orienteringen.
 

Vi reiser med buss
Etter at vi for første gang har prøvd å reise med buss, ser det ut til at vi har funnet fram til en god løsning på å ta seg fram på veien fra New Orleans til Memphis. Vår gode venn, Ben Carter, har bedt om å bli engasjert igjen på neste tur, og den meldingen er for lengst sendt til busselskapet.
Med en opplagt Øyvind Pharo bak mikrofonen og ladet med oppslagsverk så man seg ikke råd til å sove på transportetappene mellom de ulike reisemålene. Det virker som det ikke er grenser for hva den mannen kan gi svar på når det kommer til temaet blues og Sørstatene. Dette medvirket til at alle fikk et langt større utbytte av turen og man fikk umiddelbart ”knagger” å henge nyvunnet kunnskap på.
Det er med stor glede jeg kan melde at Øyvind blir med også til neste år.


Eget ”husband”

Som i år, vil vi også til neste år ha med vårt eget ”husband”. Mike`s Blue Groove fra Umeå i Sverige blir med på turen. Gruppen består av syv mann og de bruker både piano/Hammond, ståbass, trommer, munnspill, saksofon og trompet. Bandet har turnert mye i Norge og gitt ut flere CD`er. I løpet av turen skal de blant annet spille på Highway 61 Blues Festival i tillegg til flere klubber og arrangement. De som ikke har hørt bandet før har virkelig noe å glede seg til.


To uker på tur
Flere års erfaring og tilbakemeldinger fra deltakerne har ført til at turen blir forlenget med nok et døgn til neste år. Folk har behov for å ta seg inn igjen etter flere dager med festivaler, konserter, bussturer og mange sterke inntrykk. Det blir derfor lagt inn hviledager ved bassenget, eller tid for shopping på strategiske plasser. Det vil si at de som aldri får nok av historie og temaet blues kan forsyne seg hemningsløst samtidig som andre tar det med ro ved bassengkanten.


Reiserute 2009

Reiseruta forandres litt fra år til år og ser for 2009 ut til å bli som følger:


Mandag 1. juni

Turen starter ut fra Oslo mandag 1. juni kl 09.25. Vi lander i New Orleans samme kveld, og gjør oss kjent med byen fram til onsdag formiddag.


Tirsdag 2. juni

I løpet av dagen skal vi ut på Mississippi med hjuldamperen Natchez (bildet under). Turen, med lunsj om bord, er inkludert i prisen.
Resten av dagen er til fri benyttelse for å gjøre seg kjent i byen. Felles tur i Bourbon Street avslutter kvelden.

usa_elvecruise.jpg

Onsdag 3. juni
Vår kjære bussjåfør, Ben Carter, plukker oss opp på hotellet og kjører oss ut til flyplassen der vi får tilbakebetalt lokal skatt på alle innkjøpene vi har gjort under oppholdet. Dette har sammenheng med at folk som ikke er bosatt i New Orleans, ikke behøver å betale skatt. Den får du tilbake når du forlater byen.
Vi fortsetter med en alligatorsafari som tar ca to timer, en opplevelse du bare må ha med deg når du først er i området. Deretter går turen vestover til Natzhez, der vi spiser lunsj og rusler litt rundt i sentrum ned mot elvebredden. Ut på ettermiddagen sjekker vi inn på hotellet i Vicksburg og slapper av før vi utpå kvelden tar turen til Jackson og 930 Blues Club.


Torsdag 4. juni

Torsdag morgen kjører vi inn til sentrum av Vicksburg. Byen gjennomgår for tiden en modernisering og oppussing av gamle bygg og forandres til det bedre fra år til år. Her ligger blant annet den første Coca Cola fabrikken i verden, som nå er omgjort til museum. I kafeen ved siden av har de en helt utrolig spennende andre etasje med mye kunsthåndverk som i stor grad går på temaet blues.
Lunsjen inntar vi på et casino nede ved elvebredden. Fra et stort lunsjbord kan du spise så mye du vil for under 10 USD. Inngår ikke i prisen.
Før vi forlater Vicksburg besøker vi det store Sivil War museet oppe på høydene rundt byen. Rundtur med guide er inkludert i prisen. Deretter går turen opp til Rolling Fork som er hjemstedet til Muddy Waters. Vi følger gamle Highway 61 nordover til Nitta Yuma med vår lokale guide, Ronny Eldridge, om bord. Han forteller historien om de store plantasjene og livet i Mississippi i eldre tider.
 

Gatefest
Torsdag kveld sjekker vi inn på hotellet i den lille byen Yazoo. Selve byen har bare 15000 innbyggere, men er svært idyllisk og innbydende. Der planlegger de en spesiell mottakelse for oss, med blant annet en gatefestival til ære for oss.
Et prosjekt jeg jobber med ved siden av blues-turene, er å knytte Yazoo og Ålesund sammen i og med at de led samme skjebne i 1904, da begge byene var utsatt for brann. På denne turen har vi med en gave fra Ålesund til Yazoo.


Fredag 5. juni

Fredag formiddag går turen opp til Indianola og BB King Homecoming Festival på Club Ebony. Selve kjøreturen tar bare en snau time, men et par nødvendige stopp er lagt inn på veien. Indianola er hjembyen til BB King og Albert King. I september 2008 åpner de et stort og påkostet BB King museum i den eldre bydelen. Området rundt museet og BB King park og Church Street er rik på blues-historie. Tilbake på femti- og sekstitallet samlet det seg mer enn ti tusen mennesker i Church Street på lørdags kveldene og det sydet av liv som man i disse dager må til New Orleans eller Memphis for å oppleve.
 

Fredag kveld
Fredag kveld byr på flere alternativer. Det har blitt en tradisjon å feire BB King Homecoming Festival i Indianola første fredag i juni hvert år. Erfaringene viser at dette ikke er helt til å stole på. Vi har opplevd feiringen ved to av fire besøk. Det er en fantastisk opplevelse å få med seg BB King på hjemmebane og man kan fornemme at han koser seg spesielt på Club Ebony. Etter et måltid med buffalo fish, tilberedt på tradisjonelt vis hjemme hos drosjeeieren i Indianola, ankommer han som den kongen han er, omgitt av livvakter i supertungvektsklassen.
Flere klubber, som 308 Blues Club, Club Ebony og klubbene i Wallnut Street i Greenville, ca 25 miles unna, har fristende plakater denne kvelden. Det er store muligheter for at vårt eget medbrakte ”husband” spiller på en av klubbene den fredagen.


Lørdag 6. juni

Lørdag er det som nevnt tid for Highway 61 Blues Festival, den tiende i rekken, og vår femte. Et lite jubileum for oss alle. I år har jeg fått skriftlig løfte om at vårt band skal stå på plakaten i 2009. Festivalen starter ca kl 12.00 på formiddagen og varer til midnatt. Sjekk www.highway61blues.com


Søndag 7. juni
Søndag morgen starter vi dagen med et besøk hos en baptistmenighet nede i Nitta Yuma. Det blir fjerde året på rad at vi besøker våre venner der. Seansen varer ca to timer og er vel verdt å få med seg. Man får en opplevelse av at man har kommet helt inn til det innerste av Mississippi- kulturen. Samtidig som man får ta del i et lite afroamerikansk batistmiljø anno 2009, sitter man i etterkant igjen med fornemmelsen av å ha vært på en rask visitt mange titalls år tilbake i det gamle Mississippi.
Etter besøket i Nitta Yuma setter vi kursen for Holly Ridge. For mange et av de største høydepunktene på turen. På hjørnet av den lokale butikken, der Charlie Patton i flere år sto og spilte for nickels and dimes, rigger man til en provisorisk scene der artistene fra festivalen dagen før og lokale musikere gir sitt gratisbidrag til glede for lokalbefolkningen og for å ivareta tradisjonene.
 

Mandag 8. juni
Som nevnt ovenfor, er det mye blueshistorie å sjekke ut i området rundt Indianola. Noen foretrekker å slappe av ved bassengkanten, andre vil handle på et av flere store kjøpesentrene i området, noen vil være med på en buss sightseeing til betydningsfulle plasser i nærområdet, mens andre igjen vil meske seg med den rikholdige blueshistorien byen har å by på. 


Tirsdag 9. juni
Dagen begynner med et besøk til Pachman Farm, statsfengslet som etter dom ble nedlagt i 1972. Området er på 18 000 acres og er en av de nye plassene på turen som skal sjekkes ut av meg nå i oktober. Det er derfor for tidlig å beskrive dette i detalj nå, men det finnes masse stoff om Pachman Farm på nettet. Bluesmuseet i Leland har også viet Pachman Fram mye oppmerksomhet. Mange bluesmenn som Bucka White og Sun House har  sonet dommer der og mang en god blueslåt er skrevet under soningstiden.
Kvelden tilbringer vi på Hopson (www.shackupinn.com) plantasjen der det blir spandert mat og drikke og reiseverten byr på en overraskelse eller to.
I år var vi spesielt heldige da det lykkes å holde David ”Honeyboy” Edwards og Rocky Lawrence (bildet under) et par døgn ekstra i området. Det ble en uforglemmelig kveld.
usa_honeyboy.jpg 

Onsdag 10. juni
Dagen blir brukt til å gjøre oss kjent i Clarksdale. Det betyr blant annet besøk på Delta Blues Museet, lunsj på Ground Zero (www.groundzerobluesclub.com),   Cat Head-butikken, studioet til Stan Street, Riverside Hotel med mye mer.
Kvelden tilbringer vi på Po Monkeys etter en kort visitt til Dockery Farms. Det blir for omfattende å gå i detaljer om de ulike plassene vi besøker, men jeg oppfordrer de nysgjerrige til å lete på ”Google” for mer informasjon. Husbandet vårt får her besøk av flere lokale musikere som vil være med på moroa.

Torsdag 11. juni
Rolig dag for de som vil hente seg inn etter travle og festlige dager. Det legges imidlertid opp til en busstur til West Point som riktig nok ligger på østsiden av Mississippi. Det er hjembyen til Howlin Wolf og temaet på turen blir Hill Country Blues.
For andre kan jeg anbefale en handletur inne i Clarksdale. Turen nærmer seg slutten og det er på tide å fylle opp ledig rom i koffertene. Min erfaring er at man etter endt handletur må kjøpe seg både en og to kofferter ekstra for å få plass til alt. Prisene er svært gunstige på blant annet klær og sko. Jeg er i ferd med å forhandle meg fram til rabattavtale for gruppa med en forretning eller to i Clarksdale. Nærmere informasjon følger senere. Kvelden tilbringer vi på Ground Zero, eller på Red`s for de som foretrekker programmet der. Ingen band er booket ennå, så det må jeg få komme tilbake til senere.


Fredag 12. juni
I dag går turen til Memphis og alt hva byen har å tilby. Mange vil hevde at man burde hatt minst en uke bare i Memphis. Ved rask avgjørelse og tidlig bestilling kan det være mulig for dere å forlenge oppholdet. Jeg kan ikke love noe sikkert, men dette gjelder kun for de som melder fra før nyttår. Kommer vi over i 2009 er det større sannsynlighet for at det er for sent.
Erfaringene viser at folk foretrekker å bruke dagene i Memphis på egenhånd. Interesser og behov er forskjellig, men alle får hjelp til å finne fram eller melde seg på organiserte turer.
 

Søndag 14. juni  
Det er tid for pakking og hjemreise. Flytidene kommer vi tilbake til når man har tatt bestemmelsen om man skal være med. Vi har god tid før innsjekking og hotellet mobiliserer transport for alle ut til flyplassen.

usa_pinetopshack.jpg 

Fest i Pinetop Perkins`s shack på Hopson. (Alle bilder Rolf Mathisen).

 


 

Inkludert i pakken er:


•    Fly tur/retur Oslo. SAS antyder et tillegg på ca kr 500,- fra Bergen og Trondheim, mens tillegget fra Bodø og Tromsø kommer på ca kr 1000,-.
•    Alle overnattinger i dobbeltrom, 14 netter. Tillegg for enkeltrom. Store rom med store separate senger.
•    Continental breakfast på alle hotellene. Gjelder ikke i New Orleans.
•    De fleste hotellene har utendørs basseng.
•    Busstransport i ni dager med norsk historieforteller
•    Lokal guide og tilrettelegger følger store deler av turen
•    Cruice med lunsj på Mississippi med hjuldamperen Natchez.
•    Alligatorsafari i sumpene
•    Betalt inngang på Sivil war museum i Vicksburg
•    Gratis gate festival i Yazoo City.
•    Inngangsbillett på Highway 61 Blues Festival.
•    Fri mat og drikke samt underholdning på Hopson-plantasjen.

 Pris og betalingsinformasjon


En viktig målsetting for turene er at prisen skal være svært lav sammenliknet med andre aktører i markedet. Det er ikke mange å sammenlikne seg med, men det finnes tilbud som går på liknende tema. Her ligger døgnprisen på ca kr 3000,-, før ny prisjusteringen på flybilletten. Det er et klart mål å tilby en innholdsrik pakke til ned imot en tredel av denne prisen. 
Det har vært jobbet energisk for å oppnå gunstige flypriser og nærmere femti selskaper er sjekket. Det ser ut til at vi ende opp med det gunstigste tilbudet fra SAS.
Tilbakemeldingene er at drivstoffkostnadene og flyskattene har steget kraftig, og det gir seg utslag i økte flypriser.
Turen er forlenget med nok en overnatting, slik at den i praksis varer i femten døgn, inkludert reisen til og fra. Dette medfører igjen at vi er avhengig av buss et døgn lenger. Pris blir kr 18 400,- pr person ut fra Oslo. OBS prisen er kursavhengig. Blir dollarkursen kr. 7 vil reisa koste kr. 19.900.
Depositum kr 3000,- betales til konto nummer, 4509 13 08482, innen 15. januar 2008. Ved avbestilling innen 1. mai 2009, refunderes hele depositumet.
1. mai er også dato for innbetaling av restbeløp. Etter denne dato er påmeldingen bindende. Det vil si, må en trekke seg fra turen, er det vilkårene i ens egen reiseforsikring som gjelder.
Kontrakt undertegnes av begge parter i forbindelse med innbetaling av depositum.


Påmelding:
True Blue (S)
v/Rolf Mathisen
Tlf. 918 29670/75509501
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.


Se mer informasjon her: www.trueblue.no