Nyheter

Id
88
Sort
13
ItemInstanceType
(not specified)
Dato
19.02.2019
Forfatter
Nina Hanssen
Kategori
cat-1
Vis som toppsak
(not specified)
Vis video?
(not specified)
Vis tilleggsvideo?
(not specified)
Overskrift
Yola Carter - kommende britisk sangstjerne
Ingress

Engelske Yola Carter er i ferd med å få sitt gjennombrudd. Nylig var hun gjest med Jools Hollands band på hans populære TV-show, et show som gikk på BBC på selveste nyttårs­aften. 6. februar spiller hun i New York for første gang, i mai skal hun turnere i UK og Irland og i juni venter spillejobber i Europa.

Tekst

Bluesnews møtte Yola i 2017 da hun var helt i starten av solokarrieren sin. Siden da har hun kommet et langt stykke fremover. Nylig var hun i Oslo for å gjøre reklame for sitt debutalbum som ble sluppet 22. februar, «Walk Through Fire». Og det er kanskje det Yola har gjort på sin vei mot en musikerkarriere, gått gjennom ild. 
Bluesnews møtte henne for å høre hva som har skjedd siden sist.

Yola vokste opp i fattige kår i en liten by utenfor Bristol i England under ustabile familieforhold. Hun fikk det litt bedre da hun begynte på videregående i Bristol, og møtte et mer multikulturelt miljø. Hun utforsket musikken gjennom eldre venners platesamlinger og egne innkjøp, som var finansiert av det som skulle være lunsjpenger. 

I sine første band følte hun at hun stanget hodet litt i glasstaket. Det ble forventet at hun skulle holde seg i bakgrunnen og kore, men Yola hadde så mye mer i seg som hun ønsket å få ut, og satset etter hvert på en solokarriere. 
Dan Auerbach, kjent fra Black Keys og med åtte Grammy Award-priser på peishylla, er mannen som har sørget for at Yola nå kommer med plate. Han har produsert albumet, skrevet låter sammen med Yola, og han gir ut albumet på sitt eget plateselskap.
Yola forteller om hvordan de to møttes:
- Jeg har spilt på Americanafest i Nashville de siste årene. Første gang var i 2016, og det gikk så bra at jeg ble invitert tilbake neste år. Da begynte praten å gå om meg. Jeg var også tilbake i fjor, da gjorde jeg færre show, men ryktet om meg hadde virkelig begynt å gå. Noen hadde nevnt meg for folkene i kretsen rundt Dan Auerbach. De lurte på om jeg kunne sende en video av min opptreden, og det ordnet vi. Den ble sendt via noen venner og tilslutt endte den hos Dan selv. Han så på den og utbrøt tvert: We need her! Få tak i henne!
Jeg ønsket å møte noen som jeg hadde noe musikalsk eller kreativt til felles med, eller bare noen som jeg kunne jobbe med. At det skulle bli en som Dan Auerbach hadde jeg ikke en gang turt å drømme om, sier hun. 

Dan Auerbach har sitt eget plateselskap, Easy Eye Sound, og sitt eget studio i Nashville. Mens innspillingen ble gjort i hans studio, er det Dans plateselskap som gir ut Yola sin plate.
- Dan har mange flotte artister på sitt plateselskap, kanskje ikke de mest kjente, men det er kvalitet. Der er navn som Dee White, Link Wray, Shannon Shaw og Robert Finley. Han er veldig kresen på hvem han signerer. Jeg er stolt over å være i det selskapet, sier Yola.

Det har blitt laget video til to av låtene på albumet, Faraway Look og Ride Out In The Country. Vi spør Yola hvordan hun likte å være skuespiller:
- Det var moro! For videoen til Out In The Country satt Dan, jeg og regissør Reid Long som lagde filmen, sammen for å komme opp med et konsept som ville beskrive det jeg ønsket. Sangen sier noe om å legge sitt gamle jeg og gamle liv bak seg. Den ble spilt inn i Tennessee. Og det ble jo et bisart konsept, - å gravlegge meg selv ! Det vanskeligste var å få kastet jord i ansiktet, og samtidig spille død. Vi hadde med politiet, som sperret av veien sånn at vi kunne ta opp kjøresekvensene. 

- Videoen til Faraway Look ble også tatt opp i Tennessee. Den er mer abstrakt, mer arthouse-aktig. Regissør var Tim Duggan, det var moro å jobbe med så flinke folk. Jeg hadde ikke noe særlig erfaring med å være foran kamera, og Tim var nok litt bekymret over om jeg skulle klare å få frem et utrykk av lidelse og emosjoner under opptakene. Jeg måtte bare svare at mesteparten av livet mitt har bestått av smerte, så jeg har mer enn nok erfaring å ta av. Når du trenger et sånt uttrykk i filmen, så kan jeg bare tenke meg litt tilbake i tid. 

- Min reise gjennom musikken har vært en oppdagelsesreise i hva min stemme er ment å gjøre, samt hva jeg selv er i stand til å gjøre. Det er vel det alle vil finne ut, hvordan du kan bli den beste utgaven av deg selv. Jeg ble så lenge rådet til å bli der jeg var i musikken, og det føles livgivende og befriende å kunne slå seg ut av den trange båsen jeg var plassert i. Heldigvis har jeg hatt god hjelp i den prosessen det har vært å slippe fri. Jeg har fått mye medieomtale, det hadde jeg faktisk ikke regnet med. Jeg har vært omtalt i både Billboard, NPR, Wall Street Journal, Rolling Stone og mange flere. Jeg har tatt en stor risiko med å satse på min karriere, jeg kunne jo betalt depositum på et hus eller noe sånt i stedet. Den støtten jeg har fått, har hjulpet meg til å stole på at jeg er på rett spor, og det er bra, for dette er ganske skummelt! avslutter Yola.

Forrige gang vi møtte Yola snakket hun om sine drømmer og håp for fremtiden. Denne gangen kunne vi sammen konstatere at hun hadde fått alt hun ønsket seg på plass. Vi gleder oss til å følge Yolas reise videre. Hvis det er noe som helst rettferdighet i verden, så er denne dama er på vei mot noe stort!
Du kan lese mer om Yola på www.iamyola.com. Hele dette intervjuet kan du lese i februarnummeret av Bluesnews.

Ingressbilde
(not specified)
Hovedbilde
/Files/Images/artister/artister19/yolacarter3.jpg
Bildetekst
(not specified)
Bildekreditering
Alysse Gafkjen
Tilleggsbilde
/Files/Images/artister/artister19/Yola-Dan.jpg
Bildetekst
Yola Carter og Dan Auerbach.
Bildekreditering
Alysse Gafkjen