Union Bluesband 2010: The Urban Blues Band

.

 

THE URBAN BLUES BAND CD-DEBUTERER

The Urban Blues Band presenterte sin debut-cd på Notodden Blues Festivals vorspiel på Arno onsdag 4. august, fra v. Birger Gjerdrum, Ottar Tøllefsen og Trond Johansen. (Foto: Roald Jungård).

Unionsbandet har vært i Kysten Studio i Tromsø på forsommeren 2010 og spilt inn sin debut-CD. Den har fått tittelen Undertaker etter åpningslåten og ble lansert på årets bluesfestival på Notodden. Plata gis ut på Bluesnews Records og får full distribusjon gjennom Musikkoperatørene. Undertaker består kun av originalmusikk skrevet av bandmedlemmene.

Hør smakebiter fra plata her

 

 

 


 

 

The Urban Blues Band

De tre gutta fra Tromsø i The Urban Blues Band elsker musikk. Selv om de gjerne flørter med  andre sjangre, er det  i "Texasblues-gata" de trives best.  Etter hard konkurranse under Notodden Blues Festival 2009 kunne de smykke seg med tittelen Årets Union Bluesband. Her presenterer vi Norsk Blues­unions turnéband i 2010.

 

urban1.jpgTrond Johansen og Birger Meyer Gjerdrum er jevngamle og møttes i sin tid på ungdomskolen hvor de begge spilte i skoleband. De brukte store deler av tiden i tenårene til å spille sammen i forskjellige ungdomsband. Det gikk mange år fra denne perioden til Birger tok kontakt med Trond med tanke på starte The Urban Blues Band.

Starten
Ottar Tøllefsen og Birger møttes for første gang på en jamsession i Tromsø på midten av 2000-tallet. De jammet en god del den perioden da det fortsatt var regelmessig jam i byen. Etter en tid, og samtidig med at Birger lekte med tanken om å finne frem el-gitaren og for alvor starte et bluesband, hadde Ottar allerede vært i kontakt for å høre om de ikke skulle starte et band. Etter en tid med litt tankevirksomhet og leting etter en bassist, ringte de til slutt Trond for å høre om han var interessert i å være med. I mars 2006, på en nedlagt kiosk hvor vannet lekket fra taket, startet de opp bandet som til å begynne med gikk under navnet ”Blues Smoking Barrels”, før de ganske snart endret navnet til ”The Urban Blues Band”.

Blues i Tromsø
I 2008 var det konkrete planer om å starte opp igjen bluesklubben i Tromsø, men den har fortsatt ikke kommet i drift etter å ha ligget nede mange år. Vi spurte Birger hvordan interessen for blues er i Tromsø nå.
- For det første så finnes det som nevnt ingen bluesklubb, og det er derfor vanskelig å få kartlagt hvor mange som virkelig er interessert i sjangeren. Et bluesmiljø realiserer seg jo gjerne gjennom en klubb, og så lenge en klubb uteblir fra bybildet vil nok bluesmiljøet vil være fraværende, sier Birger.
Birger forteller at det arrangeres svært få blueskonserter i Tromsø.

Møtet med bluesmiljøet
Vi  spør om hvordan de opplevde å bli tatt inn i den nasjonale "blues­familien".
- Vi har fått mange fantastiske opplevelser i møtet med bluesklubber og arrangører i landet forøvrig. Herunder de festivalene vi har rukket over, seieren i NNM i blues og ikke minst seieren på Notodden under Union Bluescup. Vår generelle oppfatning er at i alle klubbene vi har hatt gleden av å spille står idealismen høyt, og det er beundringsverdig hva de mange ildsjelene rundt omkring får til med til dels begrensede ressurser. Vi har alle steder blitt møtt med stor åpenhet, noe vi setter uvurderlig stor pris på, sier Birger.

Å vinne Union Bluescup betyr først og fremst at bandet får en unik mulighet til å turnere på bluesklubbene rundt om i landet. Vi spør hvilke forventninger de har til dette året.
- Først og fremst har vi forventninger om å få en god del spillejobber og på den måten å få vist fram og profilert bandet så godt som mulig med tanke på videre aktivitet når året vårt som unionsband er over. Vi håper selvfølgelig at klubbene rundt omkring i landet vil ta kontakt med vår kontaktperson i Norsk Rockforbund, Guro Midtsund, og booke oss inn på klubbkvelder og festivaler, sier Birger og fortsetter: - I tillegg er det et mål i seg selv å få opptre så mye som mulig. Vår oppfatning er i alle fall den at det viktigste for oss som individuelle musikere og som band er å spille mest mulig live. Og sist men ikke minst er nettverksbygging alfa omega i musikkbransjen. Vi får muligheten til å treffe mange i bransjen som vi også kan samarbeide med i fremtiden.

CD  på Bluesnews Records
- Bandet har planer om å gå i studio siste uka i mai og spille inn en komplett bluesskive. Innen da håper vi å ha ferdig så mye egenprodusert materiale at det dekker hele albumet. Vi håper å få til et offisielt plateslipp på Notodden Bluesfestival i år. Vi har vært i samtaler med Rune Endal vedrørende  fremgangsmåten og muligheten for å gi ut CD’n på Bluesnews Records, forteller Birger.

Inspirasjonskilder
- Vi har valgt å sette merkelappen “Texasblues” på bandet. Undertegnede er nok den som har vært mest garva Texasblues-tilhenger, og lydbildet vil nok av den grunn preges ganske mye av dette, sier Birger.
- Vi har like mange meninger som vi er medlemmer i bandet – ganger ti, så vi har mange ideer som prøves ut til tross for merkelappen.

- Et år som Union bluesband går fort, og erfaringen fra noen av de tidligere UBB-vinnerne er at bandene etter hvert blir oppløst. Hva tror du vil skje med The Urban Blues Band etter at året som UBB er over?
- Som allerede nevnt legger vi stor vekt på å knytte kontakter dette året. Mange av de jobbene vi i år får muligheten til gjøre, ville kanskje ikke vært der uten at vi var Unionsband. Vi håper videre at jobbene vi gjør i år vil bidra til at vi får komme tilbake på festivaler og klubber i fremtiden. Vi har allerede begynt å snakke en del om turnéplaner for neste år med tanke på plata som skal slippes til høsten. I tillegg har vi snakket om hvordan vi skal fordele låtmaterialet slik at vi kan gå i studio også neste år og spille inn en ny plate. Vi må vel først se hvordan året som unionsband arter seg, og hvilken etterspørsel det blir etter bandet. Vi håper jo selvsagt at vi overlever som bluesband, og at alle  blir værende i bandet også i fremtiden. Vi er en godt sammenspleist liten gjeng som liker å spille, og har det veldig hyggelig på tur i lag. Men mye kan skje, så vi overlater fremtiden til skjebnen, avslutter Birger.

At gutta i bandet trives sammen fikk vi oppleve en bitende kald februardag i Oslo da vi ruslet rundt sammen for å ta bilder. Din bluesklubb kan glede seg til å få besøk av gutta fra nord. Ikke bare spiller de bra, men jammen er de en ordentlig hyggelig gjeng i tillegg.  

Tekst og foto: Merete Eide

 

-----------------------------------------------------------------------------

 

Tromsøbandet The Urban Blues Band vant årets finale i Union Blues Cup. Fra og med januar kan bandet tittulere seg Union Blues Band 2010.


Bookingen er i full gang. Se mer info her


urban.jpgUnion Blues Cup 2009 holdt høyere nivå enn noen gang og ti band stilte vel forberedt på Bluestown Stage på Notodden fredag 31. juli. Av disse ti valgte dommerne (Brian Halley, St. Blues guitars), Tone Mannsåker (Blueslaget lokst utøve) og artist Trond Olsen å sende skiensbandet Quarter, trønderne fra The Great Big Taters og Laagen Delta Blues Dukes fra Gudbrandsdalslågens utløp i Lillehammer til finalen, sammen med The Urban Blues Band.

Etter et kort jurymøte kunne NRKs Per Ole Hagen stolt utrope vinneren. Hagen utjorde juryen sammen med Danielle Schnebelen fra Trampled Under Foot og Amund Maarud fra The Grand.

- Dette betyr utrolig mye for oss i forhold til at vi får mange spillejobber i områder vi ikke har spilt så mye tidligere. Jeg gleder meg veldig til å spille masse rundt omkring i landet – det er jo det vi liker best, sier bassist Trond Johansen.

Foruten Johansen består The Urban Blues Band av gitarist og vokalist Birger Meyer Gjerdrum og trommeslager Ottar Tøllefsen. Bandet startet opp i mars 2006 og har hatt den samme besetningen siden starten.


Tekst: John Olav Hovde  -  Foto: Lars Tefre-Baade

 

urbanbb2010.jpg

The Urban Blues Band under by:Larm i Oslo februar 2010. Fra v. Birger M. Gjerdrum, Trond Johansen og Ottar Tøllefsen. Trioen gjorde to opptredener, i festivalteltet på Yourgstorget og på Herr Nilsen. (Foto: M. Eide).

 

FORELØPIG TURNELISTE 2010

18.2.   by:Larm, Herr Nilsen, Oslo

18.2.   by:Larm, Teltet, Oslo

20.2    Tranby Bluesklubb, Lier

09.4    NNM i Blues, Bodø Bluesklubb

10.4    NNM i Blues, Bodø Bluesklubb

17.4    Nidaros Bluesfestival, Trondheim

21.5    Codstock, Henningsvær

22.5    Codstock, Henningsvær

11.6    Byfesten Lillestrøm, Skedsmo Bluesklubb

09.7    Åmål's Blues Fest, Sverige

10.7    Åmål's Blues Fest, Sverige

23.7    Kjøpsvik Bluesklubb

29.7    Skjærgårdsblues, Smøla

04.8    Arno, Notodden Blues Festival

07.8    Hovigs Hangar, Notodden Blues Festival

10.8    KlubbØya Herr Nilsen, Østkanten Bluesklubb

20.8    Asker Bluesklubb

09.10    Unionsmøtet, Madam Felle, Bergen

29.10    Smeltedigelen, Mo i Rana

30.10    Andøy Bluesklubb

06.11    Mandal Bluesklubb

 


Booking: John Olav Hovde, Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.