En reise som kan anbefales!

Populer!
 
7.0
2685   0   1   0   0  
En reise som kan anbefales!

Album informasjon

Tittel
New Land
Plateselskap
Wheeling Records/ Bare Bra
Anmelder
Johnny Andreassen

Skribentomtale

Karakter 
 
7.0

En reise som kan anbefales!

Liksom Tom Russell er amerikaneren Bill Booth på jakt etter røttene våre. Han følger norske immigranters erfaringer på amerikansk jord fra borgerkrig til farmerlivet på prærien, fra indianerkontakt i det forjettede land og om hardt arbeid. På sitt forrige kritikerroste album reiste singer/songwriteren Bill Booth inn og ut av norske fjorder, over fjell og inn i hus og hytter. Det var vår kultur observert gjennom en amerikaners øyne. Denne gang reiser vi hjem til hans hjemland og hans arv. Tilbake i tid ser vi gjennom øynene til nordmenn med håp om en ny fremtid.
Bill Booth har mange forutsetninger for å forstå hva det handler om. Det er mye å skrive om når man går inn i denne levende og for oss i dag nokså romantiske perioden av norsk historie. Fattigdommen var stor, drømmene enda større, og Amerika lå i det fjerne som svaret på alle spørsmål.
Symbolsk nok sitter Bill på det nederste trappetrinnet på en Greyhound-buss på coveret. Klar til å ta oss med på en lang reise. En reise der slepen countryfølelse og singer/ songwriter-eleganse drar deg gjennom låter som kan oppleves også musikalsk som den smeltedigelen Amerika var for to århundre siden. Bill Booth er en countrymann i sjel og musikalsk står han med hovedvekten på den foten, men det finnes også mye annen folklore fra blues til barviser, og langveisfaren folk fra det europeiske kontinent slik vi hører det gjenoppstå gjennom band som nettopp The Band.
Og Bill Booth rusler langs de mørkere stiene der countrymusikk aldri bare er countrymusikk men like mye tidløs rock’n roll slik Mark Knopfler, Merle Haggard og Townes Van Zandt har gjenskapt det.
Det er ikke vanskelig å oppleve ”New Land” som en helaftens fargerik forestilling. Det er bare å lene seg tilbake med høreklokkene og se for seg bildene av Hans Christian Heg fra Lier i Buskerud, som i 1863 trommet sammen 800 nordmenn for å slåss for Nordstatene i den amerikanske borgerkrigen der de fleste døde i slaget ved Chickamauga, eller Thea Foss fra Østfold som startet et av de største rederier i USA med taubåter i 1889, som det har vært laget film om. For ikke å snakke om Asle Oscar Sorbel som bare 16 år gammel var med på å fakke Jesse James beryktede røverbande etter deres siste bankran. Oscars far Ole dro fra Hallingdal i 1840.
Jeg er imponert over hvor grundig Bill Booth har gått inn i de enkeltes historie og skjebne og klart å knytte det sammen med sanger som uomtvistelig er hans egne. Det gis ut altfor få roots/ country-plater som dette!
Countrykarer som Ottar Big Hand og Tore Andersen synger på skiva, blueskarer som Amund Maarud og Bill Troiani legger på strenger, og flinke allroundmusikere som kjennes fra Locomotives, De Press, Unni Wilhelmsen, Jonas Fjeld Band og flere rock/roots-sammenhenger dekker ryggen til Bill Booths smegende stemme, hans fele, mandolin og assorterte gitarer med og uten strøm.
Så du trenger ikke noe Canal + filmkanal eller leid dvd til helga. Gjennom ”New Land” og et country/singer-songwriter sound nordmenn har funnet seg hjemme i gjennom evigheter er Bill Booths nye album en reise som kan anbefales!

Powered by JReviews