På tide å oppdage Taylor

På tide å oppdage Taylor

Populer!
 
8.0
1971   0   1   0   0  
På tide å oppdage Taylor

Album informasjon

Tittel
Clovis People Vol.3
Plateselskap
Telarc/MUDI
Anmelder
Øyvind Pharo

Skribentomtale

Karakter 
 
8.0

På tide å oppdage Taylor

Da Otis Taylor på midten av 90-tallet bestemte seg for å ta opp igjen karrieren som bluesmusiker, markerte han seg raskt som en av de fremste nyskaperne av mange på denne tida. Med læretid bak seg på Denver Folklore Center på 60-tallet, forente han sin kjennskap til folk og eldre blues med ukonvensjonelle instrumenteringer, talking blues-sanger og raffinert, nærmest filmatisk storytelling om sjokkerende, brutale og bisarre hendelser, om rasisme og voldelighet i det amerikanske samfunnet.
Albumet White African fra 2001, som har sanger om lynsjingen av oldefaren og drapet på en onkel, har blitt stående som det mest intense og kompromissløse av alle hans utgivelser, men med Clovis People Vol. 3 som sitt tiende album siden 2000, har Taylor nok en gang levert et imponerende verk, med nok en gåtefull tittel.
Clovis-folket vet man lite om, men arkeologer har funnet 13000 år gamle redskapsrester etter dette utdødde folket i nærheten Taylors hjemby Boulder, Colorado. Hvorfor de har gitt opphav til albumtittelen er uklart, og noe volum 1 og 2 finnes heller ikke.
Tolv låter i alt, alle sammen nye Taylor-originaler. Flere av dem har Chuck Campbell fra sacred steel-gruppa The Campbell Brothers på flammende pedal steel. Hans medvirkning alene er grunn nok til å kjøpe plata. Datteren Casse Taylor på bass og trommeslager Larry Thompson er presise og årvåkne gjennom i mange forskjellige stemninger og tempo. Gary Moore, kjent fra gjestespill på tidligere Taylor-plater, har knivskarpe gitarpålegg på flere av låtene. Jazz-innflytelsen som har kommet på de senere platene er også merkbar på Clovis People Vol.3. Igjen er det kornettisten Ron Miles som har mer enn navnefellesskap med Miles Davis. Noe av stemningen fra soundtracket til filmen Hot Spot – der Miles Davis og John Lee Hooker samarbeidet – dukker opp i samspillet mellom Otis Taylors Hooker-aktige sang og Ron Miles’ kornett. Noen ganger kan også Cassie Taylor høres på theremin, Fara Tolno på djembe, Valerie Franzese på cello, Anne Harris på fiolin og Brian Juan på orgel.
Og hva handler sangene om? ”Rain So Hard” om mannen som angrer på at han har vært utro, ”Little Willie” om moren som blir oppringt om at den lille gutten hennes er blitt skutt til døde i friminuttet på skolen, ”Ain’t No Cowgirl” om en tøff kvinne som ikke kan ri en hest, men er tøff i forretninger, ”Think I Won’t” om en mor som tropper opp på skolen for å skremme vekk dopdealere, og ”Coffee Woman” om en kvinne som smaker sweet & sour, og Taylor høres ut som en reinkarnert Muddy Waters i sine glansdager.
På tide å oppdage Taylor.

Powered by JReviews