En fin oppdagelsesreise

Populer!
 
7.0
2265   0   1   0   0  
En fin oppdagelsesreise

Album informasjon

Tittel
The Rough Guide to Blues Revival
Plateselskap
World Music N./ Bonnier Amigo
Anmelder
Johnny Andreassen

Skribentomtale

Karakter 
 
7.0

Bluesens store utvikling i moderne tid, eller revival om man vil, startet med at Robert Johnson, Charley Patton og Son Houses musikalske arv ble oppdaget av et stort marked og av mange musikere for alvor i 50/60-tallets USA. Så fulgte den britiske blues-boomen på slutten av 60-tallet før de store navnene i USA ledet en ny amerikansk bluesboom midt på 80-tallet med B.B. King og John Lee Hooker i førersetet. Den gang bluesen fikk innpass i Det Hvite Hus, og rockeband som U2 inviterte B.B. King til å gjeste på platene deres. De var en anerkjennelse som gledet mange blueselskere, og det svarte opphavet spesielt.
Nå har Rough Guide-serien satt sammen en cd om hva som gjelder i dag i forlengelsen av disse blues-revivalene. Hvor går bluesen nå? De har plukket opp de som har vært med lenge og fremdeles er viktige så som Blind Boys Of Alabama og Irma Thomas, og matchet dem med de mange spennende artistene som ikke bare fremfører Delta og Chicago-bluesens abc, men også innfører elementer av funk, soul og ikke minst rock. Tross alt oppdaget ikke Deborah Coleman, som er en av artistene på denne cd-en, bluesen gjennom sine egne fargede venner, men gjennom hvite britiske rockere i Led Zeppelin.
Rough Guide-serien er en veletablert serie som har vært til å stole på. Samlingene deres er ofte smakfulle og riktige i forhold til den sammenheng og den stilart eller det geografiske område de prøver å dekke. Er man vel bevandret innen blues er dette ingen viktig investering i det hele tatt, men som en introduksjon til en rekke sterke navn og den moderne bluesen er den en fin oppdagelsesreise. Britisk bluesrock med Savoy Brown. Gospelsjel med Blind Boys Of Alabama. Jazz/blues-gitar med Robben Ford. Akustisk blues med Eric Bibb, som forøvrig visstnok er en favoritt hos President Obama. Soul-pregete bluesdamer som Shemekia Copeland og Deborah Coleman. Den funky sjelen fra New Orleans i Irma Thomas. Videreførelsen av Fred McDowells folk/blues gjennom eminente Kelly Joe Phelps. Og ikke minst tre svært spennende mannlige bluesartister som aldri begrenser seg til bare blues med Doyle Bramhall II, CC Adcock og J.J. Grey.
Du skal ha en dårlig dag på jobben for ikke å glede deg over den moderne bluesmenyen her. Ingenting tyder på at bluesen går mot dårligere tider om dette peker inn i fremtiden!

Powered by JReviews