Den fineste bluesplata Elvin har laget

Den fineste bluesplata Elvin har laget

Populer!
 
8.0
2532   0   1   0   0  
Den fineste bluesplata Elvin har laget

Album informasjon

Tittel
The Blues Rolls On
Plateselskap
Delta Groove/Bonnier Amigo
Anmelder
Johnny Andreassen

Skribentomtale

Karakter 
 
8.0

Liksom Buddy Guy har Elvin Bishop, gitaristen som møtte Paul Butterfield i 1963 og som han spilte med i legendariske Paul Butterfield Blues Band inntil han startet sitt eget i 1968, behov for å snake om fortiden på sin nye plate. Det er seriøs namedropping når han trekker med seg sin favoritt-munnspiller Kim Wilson og slidegitaresset Warren Haynes på åpningslåta ”The Blues Rolls On”. Blind Lemon, Robert Johnson, Otis Rush, John Lee Hooker, Albert Collins, Stevie Ray Vaughan, BB King, Buddy Guy, James Cotton, Taj Mahal og til og med Kim Wilson blir alle tilegnet en hyllende rolle sammen med en haug andre velkjente bluesnavn.
Men det er ikke bare i teksten på ”The Blues Rolls On” at Elvin Bishop slipper ut følelser fra fortiden. Låtene er valgt med omhu av historiske årsaker, og mange av hans venner og kolleger gjester slidegitaristen og Chicagos egen Elvin Bishop. Han gjør Ray Charles ”Night Time” med solid hjelp av vokalistene John Nemeth og Angela Strehli. Lovende Ronnie Baker Brooks hjelper til på klassikeren ”Yonder’s Wall”, en låt han spilte inn med Paul Butterfield Blues band for mer enn 40 år siden, sammen med bluesgitarhelten Tommy Castro. Allman Brothers-gitaristene i dagens utgave av bandet, nevnte Warren Haynes og Derek Trucks, strekker ut sine jammende gitarløp på Bishops egen gamle og funky ”Struttin’ My Stuff”. Uvanlig låtvalg, men et eksempel at på 60-tallet tenkte bluesmenn ikke bare blues. B.B. King slår mer enn gjerne følge på Roy Miltons ”Keep A Dollar In Your Pocket”. En av originalene som betydde mye for en ung B.B. forteller en morsom konversasjon dem imellom som innleder denne låta. Roy Carrier, som spilte vaskebrett for zydecolegenden Clifton Chenier, og dagens hotteste zydeco/accordion-talent Andre Thierry stiller opp på ”Black Gal”. En av Cheniers ypperste og reneste bluesnummer. Ungdommene i Homemade Jamz i alderen 9-14 år spiller med det som kunne vært deres bestefar på Junior Wells låt ”Come On In This House”, og man må gni seg i øyne og ører over hvor modent og bra de lyder sammen. Saksofonisten Terry Hanck, som gjorde suksess på Notodden for noen år siden, dukker opp sammen med veteranen James Cotton og John Nemeth for en nokså obskur Junior Wells-låt kalt ”I Found Out”. Et singelspor fra 1966 som definitivt fortjener å bli tatt frem igjen. Villmannen George Thorogood varmet opp for Chicagos Hound Dog Taylor mange ganger da han var helt i starten av karrieren, og derfor rett mann for en grisete og rå og uredd utgave av ”Send You Back To Georgia” sammen med Elvin. En rå og stumpy blues/ rock’n roll som Hound Dog gjorde til sin egen.
Som du sikkert skjønner er det masse historie bak alt som skjer på denne plata, men det beste av alt er den løse og fine kjemien som sveiser plata til ett. Det er mange gjester her, mange spesielle låtvalg her, men alt sveises sammen av bluessjelen til Elvin Bishop. Dette er utvilsomt den fineste bluesplata Elvin har laget i moderne tid, med flere ide-paralleller til Marianne Faithfulls nye plateprosjekt selv om vi snakker to forskjellige musikkstiler. En plate av virkelig betydning og uten de litt gjøglete greiene han av og til har sluppet seg løs med. Dette er The Real Deal for bluesfolket, og da er det ekstra morsomt at Kid Andersen har fått bli med på ”Who’s The Fool”. En låt av Berry Gordy og Smokey Robinson som Paul Butterfield ofte sang men aldri spilte inn.
”The Blues Rolls On” heter plata. Det har sjelden vært mer sant!
Johnny Andreassen

Powered by JReviews