Stjernespekket blueshimmel i Frederikshavn

.

Blues Heaven på Nordjylland gikk som vanlig av stabelen den første helgen i november. Årets line up ble av arrangøren treffende beskrevet som «en perlerekke av Grammyvinnende stjerneartister, hovedsakelig fra USA». Øverst på plakaten sto selveste Buddy Guy (bildet).

Festivalen ble i år kåret til «International Festival of the Year» av det franske onlinemagasinet Zicazic, som den kjente fotografen og skribenten Fred Delforge står bak. Kåringen var ikke ubegrunnet. Den enerådende og kompromissløse festivalsjefen, Peter Astrup, har i 30 år hatt som mål å bringe god blues til Europa. Det har han lyktes godt med, så også i år, eller kanskje særlig i år.

 

Øverst på programmet sto ingen ringere enn Buddy Guy, Robert Cray og Walter Trout (bilder over). De gledet publikum med flotte konserter på hovedscenen i det store idrettsanlegget Arena Nord. Det samme gjorde legendene Don Bryant og Wee Willie Walker, og betydelig yngre “Monster” Mike Welch og Mike Ledbetter, også kalt Welch Ledbetter Connection. Men det stoppet ikke der. I det litt mindre konsertlokalet vegg i vegg, kunne du nyte konserter med blant andre bluesveteranen Duke Robillard og den betydelig mer rocka Popa Chubby. Programmet hadde lovet godt, og det ble godt – særlig for dem som, i likhet med festivalsjefen selv, elsker gitarsoloer og soulsang.

Da 19 år gamle Christone «Kingfish» Ingram (bildet over) fra Clarksdale i Mississippi satte et endelig punktum for festivalen lørdag natt, kunne vi se tilbake på elleve fine kveldskonserter; fem på fredag og seks på lørdag. I tillegg var det konserter på festivalens «Juke Joint», Freddy’s bar i Havnegata, både torsdag kveld og på dagtid fredag og lørdag. Her kunne du, i mer intime omgivelser, stifte nærmere bekjentskap med noen av festivalartistene, som Doug MacLeod, Joanna Connor og tre europeiske munnspillere som hyllet George "Harmonica" Smith.
Også i år jammet det 13 år gamle britiske gitartalentet Toby Lee med flere av de store artistene. I fjor jammet han med Ronnie Baker Brooks. Et opptak av dette er vist om lag 110 millioner ganger på YouTube. Det gjenstår å se om han kan slå denne rekorden med årets jam med det strålende opplagte bluesikonet Buddy Guy.
Toby var, i tillegg til Doug MacLeod, den eneste artisten som spilte i Frederikshavn både fredag og lørdag. Alle de andre spilte nemlig én dag på Blues Heaven og én dag på søsterfestivalen Blues Paradise i Næstvedt på Sydsjælland. Doug MacLeod sto for øvrig for de eneste akustiske konsertene på festivalen. Han var tilbake for 4. gang, noe som er rekord til nå.

Årets gode line up hadde ikke gått upåaktet hen. Lørdag kveld kunne en strålende fornøyd festivalsjef fortelle at billettsalget hadde vært over alle forventninger, men noen tall hadde han ikke ennå. Antallet tilreisende var rekordhøyt, og overnattingskapasiteten i den lille byen var helt sprengt. Noen måtte overnatte i blant annet nabobyen Sæby, noen kilometer unna, men det gikk greit takket være shuttlebusser. I år gikk det også shuttlebusser to ganger i timen mellom Frederikshavn sentrum og Arena Nord, som huset festivalen for andre år på rad.
Alt det praktiske fungerte i det store og det hele veldig bra. I begge de to konsertlokalene var scenen godt synlig og du hørte musikken godt uansett hvor i rommet du befant deg. Bakerst i det største lokalet var satt ut bord og stoler, i tillegg til stolene på tribunen. Konsertene foregikk vekselvis i de to lokalene, som lå vegg i vegg. Det var lagt inn et kvartes pause til forflytning mellom dem, og ville du være sosial, kunne du forlytte deg til et romslig mingleområde. Til tross for mye folk, var det god plass og minimale køer til mat, drikke og toaletter.

Et par hundre nordmenn kombinerte festivalopplevelsen med et mini-bluescruise med Stena Line. På turen fra Oslo torsdag ble de underholdt av årets unionsband, HM Johnsen og vestlandsbandet Texmanians. Yngve Jordalen og Bjørnar Brandseth spilte tre herlige, blå sett på hjemturen søndag.
Innover i Oslofjorden gikk praten livlig om alle de fine konsertopplevelsene i Frederikshavn, og flere hadde allerede begynt å planlegge besøk på neste års festival.

Du kan lese mer om Blues Heaven i neste nummer av Bluesnews.

Tekst: Mona Johansen – Foto: Arve Reistad

Over: Toby Lee sammen med Buddy Guy. Under: Don Bryant.

Over: Welch Ledbetter Connection. Under: Tribute to George "Harmonica" Smith, fra v. Egidio Juke Ingala, Helge Tallqvist og Wes Weston.

Popa Chubby.