Tony Joe White (1943-2018)

.

Den amerikanske sangeren, gitaristen og låtskriveren Tony Joe White gikk bort 24. oktober, 75 år gammel. Stilmessig er hans musikk kjent som en blanding av country, rock og blues, som gjerne blir betegnet som swamp-rock. Blant hans mest kjente komposisjoner er Polk Salad Annie og Rainy Night in Georgia. Tony Joe White besøkte Norge ved flere anledninger, bl.a. Notodden Blues Festival i 2002 og 2011 (bildet) og Rockefeller i 2008. (Foto: Roald Jungård).

Tony Joe White ble født i Louisiana og begynte sin karriere med å spille rundt på klubber i Texas. På slutten av 60-tallet flyttet han til Nashville, der han fikk sitt gjennombrudd med låten Polk Salad Annie. Denne låten gjorde Elvis Presley med sin versjon verdenskjent i 1972, noe som også førte til at Tony Joe Whites navn ble kjent utenfor hjemlandet. Flere av Whites låter er mest kjent gjennom versjonene til andre artister, som "Willie and Laura Mae Jones" med Dusty Springfield og "Rainy Night in Georgia" med Brook Benton.
In September i år ga Tony Joe White ut sitt eneste rene blues-album, "Bad Mouthin".

Bluesnews møtte Tony Joe White da han spilte i Oslo i 2008. Da var han på Europaturné for å promotere sitt album "Deep Cuts". På dette albumet hadde han blandet hip hop-beats med sin swamp-stil og psykedelisk gitarspill, noe som tydelig hadde slått an for et yngre poblikum: Det var mange unge blant publikum på Rockefeller i Oslo denne kvelden i 2008.

- At et yngre publikum har oppdaget musikken min er hyggelig, sa White til Bluesnews etter konserten. - Det samme opplevde jeg i Frankrike. Han sa videre at han tror dette skyldes at årets plateutgivelse, «Deep Cuts», har fått et moderne lydbilde. - Den er spilt inn slik jeg alltid foretrekker å gjøre det, alene med meg og gitaren. Sønnen min Jody mikset inn kompet senere og tilførte den dagens moderne sound. For å understreke forbindelsen mellom det gamle og det nye, har jeg bevisst brukt bilder fra tidligere utgivelser på coveret, forklarer White.
«Deep Cuts» var Tony Joe Whites 21. plateutgivelse i en karriere som i 2008 allerede hadde strukket seg over førti år. Han er kanskje best kjent for hiten «Polk Salad Annie» (-69). Elvis Presley gjorde som kjent en versjon av låten, men mange mener at den blekner i forhold til Whites egen Lousiana swamp-versjon. - Jeg spilte faktisk den låten i nærmere et år før jeg spilte den inn på plate. Ville se hvordan publikum reagerte på den, kommenterer han da vi kommer inn på hvorfor han tror at akkurat den låten ble en så stor hit.


Det kan være vanskelig å sette Whites musikk i bås. Av og til er han funky country, mens han andre tider går tilbake til bluesen, men han er alltid tro til sine Louisiana bayou-røtter. - Jeg vokste opp på en bomullsfarm i Goodwill, Louisiana, Swamp-land, så en kan vel si at den er i genene mine, smiler han. Det var et par år siden kongen av swamp-blues hadde gjestet Norge sist. Et snev av matforgiftning gjorde at det en stund var usikkert om han ville kunne gjennomføre konserten på Rockefeller. Men Tony Joe White entret scenen presis, og begynte konserten slik som han sier han liker det best; alene med gitaren. Selv om et rør i gitarampen røk og måtte skiftes ut underveis, lot White seg ikke vippe av pinnen. Ut i konserten fikk han følge av trommis Jeff Hale og keyboardist Tyson Rogers, som utgjorde et kompakt lydbilde der Whites gitar og autoritære dype stemme tok oss gjennom hele spekteret av Whites sanger, fra det gamle til det nye.
(Skrevet av Merete Eide høsten 2008).