Strålende åpningsdag for Notodden Blues Festival

.

Notodden Blues Festival 2018 ble åpnet torsdag 2. august i et fantastisk sommervær. Det sedvanlige åpningsshowet med innslag fra forskjellige festivalartister og utdeling av bluesprisen var godt besøkt, og kveldskonserten med Ry Cooder vil for svært mange gå inn i historien som en av tidenes beste musikalske opplevelser på Notodden.

Hovigs Hangar var nesten helt full da Bård Ose og Robert Sætervik ønsket velkommen til årets Notoddenfest. Lokale og plateaktuelle Rita Engedalen og hennes band sto for det første musikalske innslaget.(Bildet under).

Blues-studie
Byens ordfører, Gry Fuglestveit Bløchlinger, understreket i sin åpningstale hvor viktig festivalen har vært for byen, og hvor mye hun setter pris på den enorme jobben som frivillige og festivalledelse har lagt ned gjennom 31 år. Hun trakk også fram ringvirkninger som festivalen har hatt, og spesielt det nyopprettede universitetsstudiet i blues som nå starter i byen.
- Dere har nå kommet til en universitetsby, annonserte hun entusiastisk, og fortalte at byen kunne glede seg over at 2. august er første dagen for 25 bluesstudenter på universitetet.

Unionsbandet
Andre musikalske innslag fikk vi fra årets Union Bluesband, trioen HM Johnsen. Konferansier Sætervik kunne fortelle at også i år blir finalen i unionscupen avholdt under festivalen, nærmere bestemt på bok og Blueshuset på dagtid fredag og lørdag.

- Bluesen kommer i så forskjellige former, annonserte Sæterviks makker Bård Ose, og ønsket velkommen den amerikanske sangeren og gitaristen Doug MacLeod. Hans akustiske, tradisjonelle bluesform ligger et stykke unna bluesrock-utrykket vi fikk høre fra det unge unionsbandet.

Bluesprisen til Ed
Festivalens styreleder Runar Lia var årets prisutdeler, og konstaterte at prisen har etablert seg som den mest prestisjetunge utmerkelsen man kan få i det norske bluesmiljøet.
- Årets prisvinner har lært oss å tenke stort, og hans enestående bidrag har bidratt til å styrke festivalens omdømme blant både artister og publikum. uansett om det er musikk, arrangementer eller booking er kvalitet og engasjement en rød tråd i alt prisvinneren foretar seg. Det er takket være hans musikkinteresse og enorme internasjonale nettverk at storheter som Gary Moore, Jeff Healey, Van Morrison, ZZ Top og mange flere har tatt turen hit til Notodden. Uten ham ville ikke Notodden Bluesfestival vært der den er i dag, sa Lia i begrunnelsen.
Der var en meget rørt Ed Murphy som så velfortjent kunne motta prisen.
- This IS the home of the blues. Take good care of it, kvitterte den avtroppede bookingsjefen med.

Bookingsjef Ed Murphy mottok bluesprisen (t.v.) Her med Runar Lia og Little Steven.

Vi fikk høre god down home blues fra de fem stilriktige og velkledde musikerne i Totenbandet Jelly Roll Men.

Marianne Tovsrud Knudsen har in finger med i mye av det som skjer på musikkfronten på Notodden, blant annet som mangeårig leder av bluesseminaret, som nå går under navnet Little Stevens Blues School. Vi fikk høre et musikalsk innslag fra et sammensatt band bestående av de yngste deltakerne på årets seminar.

Den formelle åpningen av festivalen var det Hans Kristian Gabrielsen fra LO som sto for. LO er om kjent en av festivalens gode støttespillere gjennom mange år.
- Bluesen ga i vanskelige tider byen et nytt håp, og festivalen er et naturlig valg for LO å støtte opp om, sa han i sin tale.

I åpningsshowets siste musikalske innslag fikk vi høre en av bluessjangerens mest ettertraktede trommeslagere, Bernard Purdie, i samspill med lokale musikere.

Ry Cooder
Ekstra mange hadde funnet veien til torsdagens kveldskonserter i år. Festivalen hadde gjort et lite ”booking-scoop” ved å få amerikanske Ry Cooder til å gjøre et sjeldens norgesbesøk. Og han innfridde til de grader på konserten. Hans lavmeldte musikk og presentasjon gikk rett hjem hos publikum, makan til respons er det lenge siden vi opplevde på en lyttekonsert på bluesfestivalen! Det var rett og slett en utrolig vakker forestilling. Det var bare positive kommentarer å høre fra publikum på veien ut: ”Kanskje den beste konserten jeg har hørt på Notodden” og ”en av mine topp 10 konsertopplevelser noen sinne” var replikker vi hørte.

Knut Reiersrud Band leverte en spektakulær konsert etter Ry Cooder, og amerikanske Sugaray Rayford Band avsluttet åpningsdagen på Notodden.
Konklusjon: En fantastisk dag og kveld på Notodden, fjær i hatten til festivalen!

Tekst: Rune Endal – Foto: Arve Reistad

Over: Unionsbandet HM Johnsen. Under: Doug MacLeod.

 

Bernard Purdie.