Skjærgårdsblues i tidenes sommervær

.

Årets store happening på Veiholmen på Smøla ble arrangert i et fantastisk sommervær helga 26. til 29. juli, og med et innhold som er litt utenom normalen for en bluesfestival. Blant bandene var Bolga Bluesband (bildet).

I år var den lille festivalen utvidet med en dag og startet torsdag med utekonsert på Havkroa på ettermiddagen, i tillegg til torsdagsjammen som ble avholdt på Vågarbrygga om kvelden.
Bandet som åpnet festivalen, Bolga Bluesband, ble egentlig oppløst for et par år siden, men Øyvind Vassli Hansen, Kåre Amundsen og Pål Kristiansen stilte sporty opp da det annonserte bandet måtte avlyse. Siden 2/3 av bandet var på Veiholmen likevel, og Pål befant seg på den andre siden av fjorden, var ikke det noe problem.

På ettermiddagen fredag fikk vi høre Trond Olsen og Frode Bredeli Aarsbog med band (bildet over), i en lett blanding av blues og rock fra artister som Jonny Cash og Chuck Berry og låter fra deres store utvalg av eget materiale. Frode og Trond har virkelig funnet tonen sammen etter Trollblues i vinter. De avsluttet også festivalen på Brenneriet på lørdag, da under navnet Road Travelers sammen med Lars Hammersland på piano.På fredag spilte også Hennessy Bluesband (bildet over) og Magnus Berg Band på Brenneriet. Magnus sin konsert ble dessverre noe ødelagt på grunn av lydproblemer og for høy lyd, så mange tok kvelden litt tidligere enn planlagt. Flere hadde fortjent å få oppleve hvilken bra gitarist Magnus har blitt.

Jammen på lørdag ble flyttet ut i finværet – det var ca 30 grader i skyggen! Det ble en utrolig fin opplevelse med 25-30 forskjellige artister i forskjellige settinger på scenen. Det hele ble styrt av lydguru Syver Srøbka, – kanskje Norges beste jamvert? 
Lørdag ettermiddag spilte også Gøsta Lindhs Orkester fra Kristiansund ute. Først ut på Brenneriet på kvelden var Onkels Bluesband, og festivalen ble avsluttet med Trond Olsen Band. Musikalsk var det et bra festivalprogram.

Et annerledes bluescruise, der deltakerne ble tatt med på rotur. (Foto: Kjell Gjøran Hansen).Brenneriet, Kystkultursenteret Veiholmen i Gammel og Ny tid sto for et unikt bluescruise på Veiholmen denne helga. Publikum ble rodd ut til Haugjegla Fyr i veteranbåter en god halvtimes rotur fra Veiholmen. Idéen ble unnfanget bare noen dager i forveien, kunne Ingeborg Hestvik Dahl fortelle til Bluesnews, siden værmeldinga var så utrolig bra og med flo og fjære-strømmen som passet inn. Vi befant oss her ytterst i havgapet der neste stopp er Island, eller i verste fall Jan Mayen. Veiværingane stilte villig opp med egne båter og frivillige roere. Men også flere av publikum fikk prøve seg som roere, – en spesiell opplevelse, vil jeg tro.
Ute på fyret fikk deltakerne servert bakt laks med tilbehør. Øyvind Vassli Hansen sto for det musikalske innslaget. Øyvind har spilt på mange små og store scener, men nok aldri på en så spektakulær som denne. Publikum fikk virkelig et minne for livet.

 Et annet kjent og populært innslag på Skjærgårdsblusen er grillpartyet i Dalaosen på Veiholmen. Øyvind Grøvdal er primus motor her for dette spleiselaget der alle blir invitert til bords, og folk har anledning til å ta med sine spesialiteter. Fredag ble det servert reker, krabber, grillet hvalkjøtt med tilbehør, og Kjell Inderberg hadde levert sin fantastiske kjøttsuppe.
Lørdag slo Øyvind Grøvdal, Jan Erik Gamlemsvik og teamet deres til med en helstekt gris på 30 kg. Grisen ble hengt over grillen ca kl. 9.30 om morgenen og var serveringsklar kl. 7 på kvelden. Folk var nedenom grillen og fulgte med i utviklinga utover dagen. Da grisen ble tatt av grillen var det samlet mange skuelystne og sultne folk. Mer enn 50 sultne festivaldeltakere fikk smake det 100% perfekte resultatet. En stor honnør til Øyvind og alle som bidro med brød, salater, dressinger og diverse tilbehør som gjorde dette til en stor opplevelse.Helt til slutt oppfordrer vi alle til neste år å legge turen til Veiholmen og Skjærgårdsblusen. Veiværingan byr ikke bare på flotte omgivelser og bluesmusikk, de byr også på seg sjøl. De som tar turen vil ikke angre!

Tekst og foto: Arve Reistad

Jamsession i det fantastiske sommerværet på Veiholmen.

 

Road Travelers på Brenneriet.

Grillsjefen i aksjon.