Norsk blueseventyr i London

.

Søndag 10. november 2019 inntar norske bluesartister en av Europas mest prestisjetunge arenaer, Royal Albert Hall, konserthuset der kun verdens største artister står på scena. Det blir en helt utrolig begivenhet når det beste av norsk blues skal vises fram og bli feiret i disse storslagne omgivelsene, og når samtidig 3.600 nordmenn blir invitert til London for å ta del i den helt spesielle anledningen. Bildet: Amund Maarud og Knut Reiersrud foran Royal Albert Hall.

Den 19. juni ble nyheten sluppet: Det skal arrangeres konsert med artister og musikere fra det norske bluesmiljøet i selveste Royal Albert Hall om halvannet år, det ærverdige konsertstedet i Kensington i musikkhovedstaden London. På toppen av plakaten denne kvelden vil vi finne fire av Norges fremste innen sjangeren, gitar-essene Knut Reiersrud, Amund Maarud, Vidar Busk og Kid ­Andersen. Mange fler artister og musikere vil komme til. Det er artister og musikere fra labelen Blue Mood vi vil finne på scena denne kvelden, en kveld som vil bli historiens mest spektakulære feiring av norsk blues og en opplevelse for livet for både artister og tilreisende publikum.

Men ikke nok med at det blir konsert i Royal Albert Hall! To dager er satt av for å feire norsk blues i London i november 2019. Dagen før konserten i Royal Albert Hall blir det satt opp et norsk show på en annen stor klubb i London, der publikum vil få oppleve flere andre norske bluesartister fra øverste hylle. Denne konserten blir arrangert i regi av Norsk Bluesunion, mens det er gründeren og ildsjelen Eric Malling og hans Blue Mood Records som står for arrangementet på søndagen. Som ansvarlig økonomisk og logistikkmessig for denne utrolige helgas begivenheter står det store norske eventselskapet Koment, som har god erfaring fra større arrangementer og gruppereiser utenlands.

Tenker stort
Bluesnews spurte Eric Malling hvordan han klarte å selge inn idéen om at norske bluesartister vil fylle Royal Albert Hall i London.
- Gamle fotballspillere har lært seg at man kan skyte fra alle vinkler, og det var jo det som skjedde i dette tilfellet, svarer han. - Herr Storholt i Koment er” a doer” som tør å tenke litt stort, og er jo mannen som jobba i 12 (!) år med å få til Åge, så han var jo for så vidt enkel å få med på at dette var en artig idé. Men samtidig er han jo profesjonell, så han måtte jo ta seg noen ”kontrollsamtaler” med andre enn meg. Det hyggelige med de samtalene, var jo at han fikk bekreftet det jeg hevdet; at Blues-Norge er en samlet, stolt og reisevillig gjeng som er glad i sine norske musikere.

Pakketur
Det som muliggjør denne begivenheten er at et stort antall nordmenn blir skysset til London. Turoperatøren har allerede reservert billetter på de ordinære flyrutene til og fra London de aktuelle dagene. I tillegg vil det ble chartret egne fly, hvor mange er avhengig av billettsalget.
Det vil bli solgt ca 3.600 billetter til turen, og i første omgang selges de i Norge. Billettene til konsertene lørdag og søndag følger en pakke som også inneholder overnatting og flybillett tur-retur Norge-London. Du kan klikke deg inn på www.bluesnews.no og lese mer om dette.

Konsert lørdag
Som nevnt vil helga inneholde to separate konserterl. På lørdag er det Norsk Bluesunion og Bluesnews som er arrangører, og det er Eivind Brydøy som står som ansvarlig produsent. Brydøy har bakgrunn som manager for artister som Kaizers Orchestra, Thomas Dybdahl, Noora Noor og Bjørn Berge, for å nevne noen, og har lang erfaring fra gjennomføring av større turnéer og arrangementer utenlands.
Disse er bekreftet til lørdag: Notodden Blues Festival Road Show vil være backingband for flere artister. Eric ”Slim” Zahl & The South West Swingers er  klare. Det er også Reidar Larsen, Hans Bollandsås, JT Lauritsen, Joakim Tinderholt, Pristine og Daniel Eriksen. Invitert blir også bandet som går av med seieren i Union Bluescup i 2018.

Royal Albert Hall
Konserten søndag i Royal Albert Hall vil som nevnt bli en kavalkade som presenterer artister som er lydfestet på utgivelser på labelen Blue Mood Records. Den kan betegnes som en utvidet versjon av konserten ”Labelmates” som ble avholdt på fjorårets festival på Notodden. På samme måte som på Notodden har Amund Maarud fått ansvaret som kapellmester. Det er han som vil ta ut artistene og ­musikerne, og sette sammen showet.

Disse er klare for Royal Albert Hall: Amund Maarud, Knut Reiersrud, Vidar Busk, Kid Andersen, Bjørn Berge, Bekken & Gjems, Kurt Slevigen, Trudy & Dave, Nordgarden, Magnus Berg, Johnny Augland, Bill Troiani, Rune Endal, Martin Windstad, Henrik Maarud, Bendik Brænne, Hans Friis og Peter Marius Gundersen.

Kapellmester Maarud
- Jeg holdt på å le meg ihjel og tenkte at det er jo en helt vill ting å være med på. Men med Eric så er ingen mål for store, så det henger på greip å ha store visjoner for sjangeren og dens utøvere, svarer kapellmester Maarud når vi spør hva som var hans første reaksjon da han fikk vite at han skulle spille i Royal Albert Hall.
Det var hans første møte med Royal Albert Hall da han for et uker siden var på befaring på det flotte konsertstedet sammen med arrangørene.
- Uansett hvor forberedt man er så mister man pusten i det øyeblikket man trer inn i den ærverdige salen. Oppvarminga i korridorene med bilder av en god del av mine helter gjorde det også veldig spesielt. BB King, Stones, The Who og Clapton prydet veggene og minner deg på at dette ikke akkurat er noen vanlig konsertsal, kommenterer Amund.

Den ”norske helga” i London vil utvilsomt bidra til å gi norsk blues anerkjennelse og fokus. Det vil også bli en enestående anledning for venner til å samles i London og feire musikken de er glad i og har fulgt i årevis. Ikke minst vil begivenheten gi en musikkstil som får ufortjent lite plass i media kjærkommen oppmerksomhet.
Start planleggingen nå, – billettene kan du bestille her

Tekst: Rune Endal – Foto: Per Ole Hagen