Ry Cooder med eksklusiv konsert på Notodden Blues Festival

.

Notodden Blues Festival får i august besøk av en artist mange nordmenn har ventet lenge på. Seks ganger Grammy-vinnende Ry Cooder gjør sin første konsert i Norge på 30 år på festivalen torsdag 2. august! 

- Det er helt sensasjonelt at vi endelig kan bekrefte at Ry Cooder kommer til Notodden Blues Festival. I mange år har vi forsøkt å få ham til bluesfestivalen, og endelig gikk det i orden. Sensasjonen er et faktum, jubler Jostein Forsberg, festivalsjef på Notodden Blues Festival. - Med headlinere som Ry Cooder, Bonnie Raitt og Govt Mule ligger dette an til å bli tidenes beste bluesfestival her på Notodden.

Den 11. mai kommer Ry Cooder med et nytt album, og til Notodden Blues Festival tar han med seg både nye låter, samt et utvalg av sine mest kjente sanger gjennom karrieren.
- Få musikalske artister fra det siste halve århundre har introdusert oss for så mange gode sanger og fra så mange rike musikalske tradisjoner som Ry Cooder. Hans musikalske katalog spenner seg fra tidlig amerikansk blues, rock & roll, rhythm & blues, tex-mex-klassikere, afrikansk blues til cubansk musikk med Buena Vista Social Club. Uansett sjanger så kommer musikken hans fra hjertet, sier Jostein Forsberg.

Ry Cooder (født 1947) ga ut sin første plate i 1970 og er en musiker som har inspirert mange andre musikere, inkludert Rolling Stones-gitarist Keith Richards. Cooder begynte å spille gitar da han var tre år gammel og er i dag kanskje mest kjent for å ha koblet kubansk folkemusikk med amerikansk rock & roll, jazz, country og tex-mex. I 2003 listet magasinet Rolling Stone ham som nummer åtte på sin liste over de 100 største gitaristene gjennom tidene. Han har spilt med en lang rekke store musikere og band, inkludert Rolling Stones på deres Let It Bleed-album.
Han har også komponert mye filmmusikk, med Paris, Texas (1984) som den mest kjente. På 1990-tallet beveget han seg for alvor inn i verdensmusikken. Han innledet samarbeid med den maliske gitaristen Ali Farka Touré, og sammen vant de Grammy for Best World Music Album. Drevet av sin kjærlighet til kubansk musikk produserte Cooder det vellykkede «Buena Vista Social Club»-albumet i 1997 som toppet Billboards latinske salgsliste og vant en Grammy i 1998 for Best Tropical Latin.

- Cooder spilte mange konserter på 70- og 80-tallet, men siden det har han ikke vært en så aktiv live-artist. Han har ikke spilt i Norge under eget navn siden 1988, og hans foreløpig siste Norgesopptreden var på Kalvøyafestivalen i 1992 med bandet Little Village, som han hadde sammen med John Hiatt. Jeg anbefaler folk å ikke gå glipp av denne konserten, sier Forsberg.

Ry Cooders mange utmerkelser inkluderer seks Grammys, en Critics 'Choice Award, en europeisk filmpris, en Golden Satellite Award, en Los Angeles Film Critics Association Award og mange andre. Han ble tildelt Americana Music Association's Lifetime Achievement Award for Instrumentalist i 2007.