Trivelig festivalhelg på Lillehammer

.

Lillehammer Bluesweekend var en favoritt blant norske bluesfestivaler før den ble nedlagt for ti år siden. 23. og 24. april var festivalen tilbake igjen, som tidligere i palmehelga som en fin start på påsken for bluesfolk og festivalgjengere. Headliner i år var amerikanske Southside Johnny & The Asbury Jukes (bildet).

Turisthotellet, oppe i lia over byen, var igjen verter for festivalen. Hotellet har nye eiere og er pusset opp siden sist. Det er Scandic-kjeden som har overtatt hotellet, og selv om hotellet er modernisert, kjente man seg lett igjen. Det har kommet til en stor konsertsal, som ligger rett ved siden av salen som tidligere ble benyttet. Konsertene vekslet mellom de to salene, i tillegg til den lille scenen som finnes oppe i baren. Logistikken fungerte godt, det er lettvint å være festivalgjest når man bor en liten heistur unna scenen. 

Nye festivalnavn
Lillehammer Bluesweekend var alltid flinke til å finne frem til artister man ikke ser på enhver festival. Mange artister som senere kom på hyppige norgesbesøk, hadde sin norgesdebut på Lillehammer. Også i år hadde festivalen hentet flere artister som tidligere ikke har vært i Norge, og det ble mange spennende musikalske møter. Mange fikk øynene opp for nye artister denne helga.
Blant de nye navnene var Texaneren og enmannsbandet Lincoln Durham som gjorde sin norgesdebut på Lillehammer. Durham gjør alt selv, med trommer, diverse rytmeinstrumenter, munnspill, gitar og sigarboksgitarer. Et meget spennende bekjentskap!
En annen var kanadiske Sass Jordan som er stor stjerne i hjemlandet, men heller ukjent her hjemme. 
Festivalen prøvde i mange år å få tak i bandet Vincent Flatts Final Drive, men det klaffet aldri. Denne gangen fikk de ja fra bandet, og britene var klar på hovedscenen fredag kveld. Vi fikk en time med klassisk engelsk pubrock.

Nytt lokalt bluestalent
Tina Rustadstuen (bildet over) er Lillehammers nye bluestalent. Hun stilte opp på jubileumskonserten til bluesklubben 1. juledag, gjorde stort inntrykk og ble en ”snakkis” i musikkmiljøet på Lillehammer. Hun var tilbake på festivalen. Selv om hun tidligere har sunget mest soul og jazz, viste hun denne kvelden at hun også kan sin blues. Publikum ville ikke gi slipp på Tina etter hennes opptreden.

Headlineren
Southside Johnny & The Asbury Jukes var festivalens toppnavn. Johnny vokste opp i New Jersey sammen med kameratene Bruce Springsteen og Little Steven, og har holdt sin karriere gående i over 40 år.  Johnny har føttene godt plantet i bluesen, tilnavnet Southside fikk han i ungdommen fordi han elsket blues fra sørsida i Chicago. Han har også gitt ut flere gode bluesalbum. Lørdag kveld på Lillehammer gjorde han flere bluesnummere enn undertegnede har hørt ham gjøre tidligere, kanskje et lite nikk til festivalen?

BB & The Blues Shacks med den Sør-Afrikanske sangerinna Bonita. (Foto: Arve Reistad).

Festivalen kunne by på flere favoritter for det norske festivalfolket. BB & The Blues Shacks er gamle kjente på norske bluesscener etter mange spillejobber på festivaler og klubbscener. Og vi elsker tyskernes stilsikre blanding av blues, r´n´b og soul. På Lillehammer hadde de med seg sangeren Bonita Niessen, og sammen er de dynamitt på scenen.
En annen favoritt på norske scener er Nikki Hill. Hun og bandet har spilt en del i Norge og skaffet seg en dedikert tilhengerskare. Samspillet mellom ekteparet Matt og Nikki Hill på scenen er fantastisk, og superdyktige Laura Chavez bidrar med sine lekre riff. (Bildet under - foto: Nina Hanssen)).
Bandet Packrat´s Smokehouse fra Florida var også et av festivalens nye funn. De viste seg å være et trivelig bekjentskap.

Blues på byen
Lørdag ettermiddag ble Lillehammer sentrum farget blå, med bluesmusikk på ikke mindre enn seks scener. Stort sett var det lokale artister som sto for musikken.

Vi hadde ei trivelig helg på Lillehammer med mange spennende musikalske møter. 
For alle som vil oppleve en intim og hyggelig festival med spennende bookinger, så er det bare å sette av 12. – 14. april 2019 i kalenderen. Da er det palmehelg og tid for festival på Lillehammer igjen!

Du kan lese mer om årets festival i aprilnummeret av Bluesnews.

Tekst: Nina Hanssen - Foto: Arve Reistad og Nina Hanssen

Southside Johnny & The Asbury Jukes. (Foto: Arve Reistad).