Nyttårsblues på Sjøhusene i Stavanger

.

Det blitt en tradisjon at det nye året spilles inn med en stor blueskonsert på De Røde Sjøhus i Stavanger den andre lørdagen i januar. Årets Nyttårsblues var den 11. i rekken, og ble nok en stor suksess. Arrangører var som alltid bandet Eric ”Slim” Zahl & the South West Swingers. At artister selv står som arrangører er ikke så vanlig, men Eric og hans hjelpere gjør en utmerket jobb.

Som vanlig hadde bandet invitert med seg flere gjester. For å varme opp publikum hadde Jolly Jumper & Big Moe tatt turen fra Trøndelag. Den populære duoen spilte også fredag kveld på Holmen Bar for gjester som ankom tidlig. 

Doug Woolverton er trompetist i verdensklasse, og har blant annet vært medlem i Roomful Of Blues i 8 år. Han takket raskt ja til forespørselen fra Norge. Sammen med lokale Kåre Kolve på saksofon utgjorde han kveldens blåserekke. De imponerte med smakfullt spill og flotte soloer.

Da Eric ”Slim” Zahl & the South West Swingers vant bandkonkurransen European Blues Challenge i Torrita Di Siena i Italia i 2016 fikk de et lite problem da de måtte opp på scenen igjen og spille en ekstra låt. Eric hadde sendt gitaren sin tilbake til hotellet, og stod plutselig han uten dugelig arbeidsredskap. Redningsmannen ble Guy Smeets, den unge gitaristen som spilte med det nederlandske bandet Phil Bee´s Freedom. Han sørget for at Eric fikk låne en gitar, og ble også med bandet på en liten jam. Unggutten imponerte med sine gitarferdigheter, og bandet takket ham nå ved å invitere ham til årets nyttårsblues. 
Via en reklamevideo på internett oppdaget bandet den engelske sangeren Sister Suzie. Hun leverer rå og gammeldags soul og r´n´b, og har en tøff stemme. Hun ble kveldens feminine innslag.

Eric "Slim" Zahl & co med gjestene Guy Smeets og Sister Suzie.

Kvelden på Sjøhusene i Stavanger startet på sedvanlig vis med en lang kø som nesten rakk rundt kvartalet. Da dørene åpnet klokken 20 var ikke folk sene om å forte seg inn for å sikre seg en god plass. På forhånd var det solgt 750 billetter, og enda flere kjøpte billett i døra. 
Dessverre var bandets eminente tangentspiller Øystein Undem blitt syk. På kort varsel ble Alexander André Johnsen hanket inn som vikar. Han holder til i Lillestrøm, og spiller for tiden i bandet til Ronny Aagren. Tross kort tid til forberedelser, så gjorde Alexander en fantastisk bra jobb. Øystein ”Boogieman” Undem er en viktig brikke i bandet, og ble selvsagt savnet av bandets trofaste publikum.
Bandet startet med et sett med egne låter, som publikum tydeligvis kjente godt. Den første av gjestene var Sister Suzie. Sammen med bandet sørget hun for å øke temperaturen i lokalet et par hakk. Selv om hun aldri har spilt i Norge før var det flere som sang med på låtene hennes, så noen hadde nok gjort grundige forberedelser på internett før konserten.
Etter en ny bolk med bandet og en fantastisk versjon av den flotte låten City Boy, en fast gjenganger på repertoaret, var det tid for neste gjest. 19 år gamle Guy Smeets entret scenen med sin gitar, og vi fikk et knippe klassikere som See The Light (Jeff Healey), Going Down (Freddie King) Old Love (Eric Clapton/Robert Cray) m. flere. Guy leverte gnistrende gitarspill og fungerte meget godt sammen med bandet. At han var populær blant publikum var lett å se, folk trakk nærmere og klappet entusiastisk. Dette er en artist vi gjerne ser mer fra, kanskje dukker han også opp på en norsk scene med sitt eget band?

Eric og co fortsatte med flere av sine låter, og låten Busted fikk et ekstra rått uttrykk siden sangeren denne kvelden slet med lungebetennelse. Da klokken var godt over midnatt var det på tide å avslutte. Alle artistene samlet seg på scenen til en grand finale. Da siste tone fadet ut rundt halv ett, hadde bandet vært på scenen to og en halv time i strekk. Publikum virket også fornøyde, og denne kvelden var vi alle South West Swingers!

Nyttårsbluesen i Stavanger tiltrekker seg stadig flere besøkende både fra fjern og nær. De som hadde reist lengst, var kanskje de to som kom fra Portugal i anledningen, men både nord, øst og sør i Norge var representert. Vestlendingene var dog i flertall. Nyttårsbluesen er et veldig hyggelig arrangement og en fin kick-off på bluesåret. Kanskje blir det enda flere besøkende neste år?
Les mer om Nyttårsbluesen og gjesteartistene i februarnummeret av Bluesnews.

Tekst: Nina Hanssen - Foto: Aigars Lapsa

Kjell Inge Brovoll alias Jolly Jumper. Under: Guy Smeets.Doug Woolverton.