Van Morrison tilbake til Moldejazz

.

For 22 år siden sto Molde på hodet da Van Morrison besøkte Moldejazz. Han gjorde den gang både en egen konsert og dukket også opp som overraskelsesgjest på Bob Dylans konsert dagen før. Den 18. juli er det duket for ny storslått konsert på Romsdalsmuseet. Dette blir den eneste konserten Van Morrison gjør i Norge i 2018. (Foto: Per Ole Hagen).

Den nordirske multiinstrumentalisten og låtskriveren (72) har holdt det gående siden midten av sekstitallet, og tilhører en generasjon rockere som aldri ser ut til å gå tom for batteri. Han startet sin karriere i R&B- og bluesrockbandet Them i Belfast i 1964. Van ”The Man” Morrison er i dag kjent som en av de mest inflytelsesrike og særegne vokalistene i rockehistorien. Kritikeren Greil Marcus har gått så langt som å si at «ingen hvit mann synger som Van Morrison». Hans musikk blir gjerne klassifisert som ”Blue-eyed Soul”, og er en blanding av elementer fra soul, rock, blues, jazz, r&b og country.
Morrison har vunnet to Grammys og blitt nominert fem ganger, og han er innlemmet i både Rock And Roll Hall of Fame og Songwriters Hall of Fame.
 
Van Morrison er svært produktiv for tiden og slapp to plater i fjor. Hans 38ende plateutgivelse «Versatile» kom på slutten av året og besto av tolkninger av standardlåter fra jazzrepertoaret og noen egne låter. The Guardian omtalte utgivelsen som «en livlig reise gjennom swingens sangbok» i en svært positiv anmeldelse. 
- Å spille inn sanger som dette - spesielt standardlåtene - ga meg sjansen til å strekke meg vokalmessig, og å vende tilbake til musikken som først inspirerte meg til å begynne å synge - jazz! uttalte artisten i forbindelse med lanseringen. 
Van Morrison er en formidabel liveartist som alltid setter musikken i høysetet og som har en omfangsrik sangkatalog å plukke fra. 
 
Når det gjelder programmet for Moldejazz 2018 har festivalen tidligere offentliggjort  bl.a. den amerikanske bandlederen, komponisten og arrangøren Maria Schneider som Artist In Residence, Donny McCaslin, Hudson, Trondheim Jazzorkester & The MaxX, Trondheim Voices, Gurls, Paal Nilssen-Love XL Unit, Ingebjørg Bratland og Adam Douglas.