Storslagen bluesfeiring på Rockefeller

.

Jubileet til det norske bluesmiljøet i Oslos storstue, Rockefeller den 11. november ble en heidundrende fest. Nærmere 800 mennesker kom for å være med på 20-årsfesten til Norsk Bluesunion og Bluesnews. Publikum fikk servert et show fra øverste hylle med artister som Knut Reiersrud, Adam Douglas og det verdenskjente bluesbandet Rick Estrin & The Nightcats. (Foto: Elisabeth Solum).

Det hele ble åpnet av NBU-leder Bitten Svendsen og redaktøren i Bluesnews som ønsket publikum velkommen.
Ordet gikk videre til Jostein Forsberg som holdt en flammende tale der han fortalte om opprettelsen av bluesunionen og om entusiasmen og samholdet som har rådet i blueskretser i 20 år. Det var naturlig at nettopp Forsberg fortalte denne historien, siden han var svært sentral da Norsk Bluesunion ble grunnlagt som en del av Norsk Rockforbund i 1996/97. Han var også NBU andre leder, men er kanskje mest kjent som leder i Notodden Blues Festival gjennom mange år, i tillegg til å være musiker.

Jubileumsshowet var delt opp i to avdelinger. I det første settet fikk vi høre en samling yngre musikere og artister som alle tidligere har deltatt i Norsk Bluesunions talentprosjekt, Union Bluescup. Showet inneholdt bildefremvisning på bakveggen på scenen, og den fremragende konferansieren Robert Sætervik tok folk gjennom den 20 år lange historien til Union Bluescup, der alle vinnerne ble omtalt. Som musikalsk backing for solistene stilte det tidligere unionsbandet Marcus Løvdal Band, som siden seieren i Union Bluescup i 2013 har byttet navn til Heigh Chief. Bandet gjorde en solid jobb og viste hvilket bra band de har blitt. Solistene vi fikk høre var Hans ”Jumpin’ Jerry” Bollandsås, Tom Erik Holmlund fra Greasy Gravy, Stian Borgen og Stian Haslie fra Bedrock Bluesband, Heidi Solheim fra Pristine og Yngve Jordalen og Bjørnar Ekse Brandseth fra Yngve & His Boogie Legs. Den første avdelingen ble avsluttet med fellesnummeret Dixie Chicken med alle musikerne på scena (bildet under).

Det ble også plass til noen hilsener. Svenske kollegaer i magasinet Jefferson og Swedish Blues Association var representert ved Marie Tarrach Bävholm og Arne Swedin. De overbragte hilsener og et fotografi av Sven Zetterberg og Knut Reiersrud. Tre klubber fra Nord-Vestlandet hadde slått seg sammen om en hilsen. Musikklubben Måløy, Fjæra Bluesklubb i Sandane og Trandalblues var representert ved Hans Andenæs og Terje Myklebust. De hadde med seg en sigarboksgitar som ble demonstrert på scena av gitarist Iver i unionsbandet, Silo.

Etter en kort pause var det kl. 23 klart for artistene som de fleste hadde ventet på. Det norskamerikanske bluesbandet Rick Estrin & The Nightcats åpnet som backingband for hele Norges gitar-ener, Knut Reiersrud. Med Kid Andersen på utrolig groovy og velspilt bass beviste Knut nok engang hvorfor det er han som troner øverst på lista over bluesartister her i landet. Vi fikk både deep down slowblues og mer folkemusikkinspirert musikk. Om Knut var den musikalske eneren denne kvelden, var det nok Adam Douglas som var det heteste navnet på Rockefeller. Da han ble booket til showet tidligere i år var han stort sett bare var kjent i blå kretser, men etter seieren i NRKs Stjernekamp i høst har han blitt allemannseie i løpet av noen uker. Sammen med Stina Stenerud leverte han noen flotte soulballader til publikums store begeistring.
Etter de tre gjestene tok Rick Estrin & The Nightcats over scenen og holdt det gående i halvannen time der de ga folk det de var kommet for å høre –  bluesmusikk. Som alltid kunne vi glede oss over Rick Estrins og Kid Andersens gode kjemi og samspill på scena. Begge to vet på hver sin måte hvordan musikken skal krydres med ablegøyer og innspill, noe som gjør bandet til et av de mest underholdende bluesband som er på veien i dag. Og musikalsk er både Kid og resten av kvartetten de aller beste i klassen. Takk for et suverent show!

Takk til alle som hadde funnet veien til Rockefeller og bidro til at det ble et utrolig bra bluesjubileum. Spesielt takk til de mange som kom langveisfra, vi registrerte at folk kom fra alle deler av landet.

Tekst: Rune Endal – Foto: Arve Reistad

Adam Douglas, publiumsfavoritt på jubileumsshowet.Heidi Solheim gjør suksess med bandet Pristine rundt om i Europa for tiden.Representanter fra Jefferson og Swedish Blues Association med Bitten Svendsen og Rune Endal. 

Det var rigget til salgs-stand på Rockefeller. Foran Nina Hegna fra Blues Muisic Club Notodden.Gjester: Vibeke Sjøvold fra Rootsy sammen med tre representanter fra Fjæra Bluesklubb på Sandane.

Gitarsjefen, Knut Reiersrud.Entertainerne i Nightcats, Rick Estrin og Kid Andersen.