Bluesjubileum i Longyearbyen

.

Slutten av oktober er tiden da dagslyset forsvinner fra Svalbard før det dukker opp igjen fire måneder senere. Mørke, kalde dager og netter er som skapt for å samle gode venner for å høre musikk i varmen innendørs, og det er nettopp det festivalen i Longyearbyen gjør. Dark Season Blues feiret den siste helgen i oktober sitt 15 års-jubileum med en utrolig flott festival.

Byens spillesteder var fylt til randen med et musikkhungrig publikum både sent og tidlig. Programmet var utvidet i anledning jubileet, og bød på en mengde forskjellige konserter. Artistlisten var nennsomt satt sammen, og presenterte både artister som har besøkt festivalen gjennom dens 15 år, samt noen nye navn. Som vanlig koste artistene seg, og alle nøt å ha tid til å treffes og jamme sammen.
Kongen av Svalbard etter helgen heter Sugaray Rayford! Den røslige Texasartisten sjarmerte publikum i senk gjennom hele helgen, og fikk stive nordmenn til å riste på opptil flere kroppsdeler. 

Svalbard føles ennå eksotisk, selv for oss nordmenn, og en reise dit står langt oppe på ønskelista for svært mange. Og når man kan kombinere musikk og en spektakulær naturopplevelse, er det riktig mange tar turen opp mot nord, og mange reiser tilbake år etter år.

Festivalen tjuvstartet onsdag kveld, med en sen jam på puben på Radissonhotellet i Longyearbyen, som er festivalens hovedsete. Den lille, trange puben var fylt til bristepunktet og musikere som ankom med kveldsflyet var ikke sene om å pakke opp instrumentene og bli med.
Torsdag ettermiddag var det offisiell åpning av festivalen i byens kulturhus, et arrangement ledet av Robert Sætervik fra NRK. Her fikk både tilreisende gjester og byens innbyggere sjansen til å møte noen av artistene som festivalen bød på i løpet av helga.
Rett i forkant av åpningen kom imidlertid den triste beskjeden om at et helikopter hadde styrtet i sjøen like ved den russiske helikopterbasen på Kapp Heer, like ved Barentsburg. I et lite samfunn som Longyearbyen kommer slike tragiske ulykker veldig nær, og hendelsen preget den første kvelden. Sysselmann Kjerstin Askholt skulle være med på åpningen, men måtte selvsagt prioritere annerledes.

At en liten by med drøyt 2000 innbyggere kan dra i land et slikt arrangement, er nesten ikke til å tro. Med totalt 21 arrangementer (mange med flere band på plakaten) rundt i byen, i tillegg til et par jam-sessions og konserter både i kullgruve, barnehage og på skolen, stilles det store krav til organisering. Men for oss i publikum fungerte alt til fingerspissene. De kan sine ting, gjengen på Svalbard!

Det var flere nye arrangementer på plakaten i år. En sen jam på onsdag kveld, og lørdag kveld var det i tillegg til det store arrangementet på Huset også konsert på Karsberger Pub i byen, der Daniel Eriksen & Stig Sjøstrøm, samt Billy T Band spilte for et stappfullt lokale. Torsdag og fredag kveld var det konserter på tre forskjellige spillesteder i sentrum.

Bluesbrunch med artistintervju og konsert har alltid vært populært, og kapasiteten på puben på Radissonhotellet pleier å være sprengt. I år var det også satt opp bluesbrunch på Svalbar lenger opp i byen, og folk fant frem til begge stedene. 

Over: Bluestalk med Kid Andersen, Øyvind Rønning og Rick Estrin. Under: Big Creek Slim.

Lørdag kveld var det tradisjonen tro det gamle, ærverdige Huset som var stedet å være. Kvelden startet med en god porsjon dansk dynamitt. Mens Big Creek Slim og Peter Nande spilte med Tomi Leino Trio nede, dro populære Mike Andersen Band i gang oppe. Siden gikk det slag i slag , med seks band i 1. etasje og fem band i 2. etasje. En liten pause for å stemme frem Adam Douglas i finalen i Stjernekamp på NRK ble det dog tid til.

Også søndag er festivaldag i Longyearbyen. På formiddagen var det nok en blueslunch, denne gangen med Reidar Larsen og hans Storytellers. Og igjen var det fullt hus og stor stemning, midt på formiddagen!
Søndag ettermiddag arrangeres alltid gospelkonsert i kirken i byen. Den var som vanlig utsolgt, og konserten trekker også mange lokale. I år var konserten delt i to. I den første delen regjerte de norske musikerne, ved Margit Bakken, Rita Engedalen, Knut Hem, Arne Skage og Reidar Larsen, som leverte et variert og godt sett. Del to var det Diunna Greenleaf som stod for. Med sine røtter dypt i amerikansk gospeltradisjon hadde hun ingen problemer med å engasjere publikum. Hun understreket også gospelens betydning for borgerrettighetssaken i USA.

Over: Mike Vernon & His Mighty Combo. Under: Dave Fields med saksofonistene Jimmy Carpenter og Deanna Bogart.

Jam Session med (fra venstre) Morten Omlid, Eskil Aasland, Rita Engedalen, Bill Troiani, Margit Bakken og Kid Andersen. 

Den store avslutningen på en lang festivalhelg er alltid jammen på Radisson-hotellet. Hele spisesalen ryddes, før flittige festivalfrivillige bygger scene, setter opp lydanlegg og gjør alt klart til jam. Arrangementet er gratis, og både gjenværende festivalgjester og fastboende møter opp i hopetall. Om man trodde at artistene var slitne etter flere dagers festival, så tar man grundig feil. Da jamvert Billy T åpnet scenen, stod de i rekke og rad, klare til å bidra.
Halv ett dro bussen med alle som skulle ha nattflyet sørover, og det ble bedre plass i salen. En snau time senere var de tilbake med kofferter og gitarkasser – for flyet var blitt kansellert, og de måtte bare belage seg på å bli en natt til på øya. Enkelte av musikerne hadde ikke engang tid til å finne rommet sitt, de plukket frem instrumentene sine og kastet seg inn i det som ble en forrykende avslutning på en nesten seks timer lang jam-session. Dave Fields fikk ”siste ordet” da han avsluttet med sin egen låt om Svalbard, 78 Degrees North.

Etter festivalen fikk Bluesnews tak i Gry Sneltvedt og Espen Helgesen fra arrangøren Longyearbyen Bluesklubb for en oppsummering. De hadde knapt nok sittet ned i løpet av festivalen, og var både slitne og syke etter helgen. Men de kunne fortelle den var godt fornøyde med gjennomføringen, og synes det ble et svært vellykket jubileum. Noen evaluering har de ikke rukket enda, men Espen lover at det blir festival også neste år. Noen endringer vil det nok bli, noe vi vil komme tilbake til i bladet.
Les mer om festivalen og artistene i neste nummer av Bluesnews.

Tekst: Nina Hanssen – Foto: Arve Reistad

Gry Sneltvedt, festivalleder og primus motor i 15 år, mottar påskjønnelse av Espen Helgesen for sin innsats for Dark Season Blues.