Dark Season Blues åpnet i Kulturhuset i Longyearbyen

.

Den offisielle åpningen av den femtende Dark Season Blues på Svalbard fant sted torsdag 26. oktober. Det rådet en spesiell stemning i Longyearbyen denne kvelden. Før konserten startet ble publikum informert om den tragiske helikopterulykken ved Barentsburg.

Populære Mike Andersen åpnet showet i et fullsatt Kulturhus. Mike Andersen og bandet har spilt på Dark Season flere ganger, og skal etter festivalen videre på Europa-turné. De leverte to sterke låter før Marianne Bakken Gyøry fra festivalen introduserte kveldens konferansier Robert Sætervik, kjent fra forskjellige radioprogrammer i NRK. Sætervik kunne fortelle at han besøkte Longyearbyen for første gang, og at han var svært imponert over både byen og festivalen. 
Andre artist ut var irske Gráinne Duffy før nestleder i Norsk Bluesunion, Trond Johnsen, overbragte gratulasjoner fra NBU og blues-Norge. Videre fikk vi høre European Blues Challenge-vinnerne og publikumsfavorittene Eric ”Slim” Zahl & The South West Swingers. De leverte fengende versjoner av sin "Kings Hotel" og Keb’ Mo’s "City Boy". Etter en artig passiar mellom Eric Zahl og Robert Sætervik, kom Ronny Brunvoll fra Visit Svalbard på scenen og informerte om reiselivet og forskjellige opplevelser Svalbard kan by på. Han kunne fortelle at festivalen for første gang i år er "Miljømerket".

Kulturhuset er et supert konsertsted med dyktig lydteknikk. Det ble en flott kveld, til tross for at publikum, spesielt de fastboende, var preget av kveldens tragiske helikopterulykke.
Åpningskonserten ble avsluttet av blues- og showmannen Sugaray Rayford som fikk alle opp fra stolene og til og med tok seg en sjarmørtur dansende rundt blant publikum i salen. Det var praktisk talt full øs! For et band! Det lover godt for resten av festivalhelgen, – tross alt, 'the show must go on.'

Tekst: Elisabeth Solum - Foto: Arve Reistad

Gráinne Duffy.Konferansier Robert Sætervik og Eric Zahl.