Antoine ”Fats” Domino (1928-2017)

.

Fats Domino døde fredfullt i sitt hjem i New Orleans den 24. oktober, 89 år gammel. Han var en av rockens absolutte foregangsfigurer, en stilskaper og banebrytende artist som kombinerte barndomsbyens rhythm & blues, jazz og cajun/country-musikk med enorm popularitet og kommersiell suksess som resultat. 

Fra de første innspillingene på slutten av 1940-tallet til de siste opptredene for kun få år siden holdt han den samme høye standard; alltid med glimt i øyet, driv og profesjonalitet. Som musiker var han en av New Orleans' store pianister, en boogie woogie- og bluesbasert mester som påvirket alle som kom etter; fra Professor Longhair til Allen Toussaint, James Booker og vår tids mestre som Davell Crawford.

Fats Domino var en artist som til tross for sin upolitiske framtoning bidro til å bryte ned raseskillet i USA. Hans musikk trakk til seg publikum av alle farger, noe som etterhvert gjorde det umulig å opprettholde segregerte konsertlokaler, på grunn av publikumsopptøyer og aksjoner. Artister som Elvis, Little Richard og Chuck Berry er nesten utenkelige uten Fats Domino, som beredte grunnen for afro-amerikansk musikk sin mulighet til å bli massekultur på en måte den ikke hadde vært tidligere.

Fats Dominos betydning for all verdens musikk kan ikke overvurderes. Gjennom udødelige hits som 'Blueberry Hill', 'I'm Walking', 'Ain't That A Shame', 'Yes It's Me And I'm In Love Again' - og utallige andre - forandret han populærmusikken på verdensbasis.

Tekst: Tor Einar Bekken - Bildet: ABC publicity photo