​Vellykket jubileumsfestival for Trandalblues

.

Jubileumsfestivalen til Trandalblues 6. til 9 juli ble en stor publikumssuksess med 2500 besøkende. The Original Blues Brothers Band, Knut Reiersrud Band, Vidar Busk Band, MK's Marvellous Medicine med flere sørget for stor stemning på den trivelige festivalen på Sunnmøre.

Med Blues Brothers Band på programmet var det ventet rekordbesøk, og det var satt opp en amfitribune med sitteplass til nesten 400 personer til jubileumsfestivalen. Dette var et vellykket trekk der flere av publikum kom nærmere scena, og samtidig fikk en panoramautsikt utover fjorden. Publikum satte stor pris på dette tilbudet. 

Pineapple Express fra Ørsta varmet opp for The Original Blues Brothers Band på torsdag med variert og svingende musikk i flere sjangere. Bandet er en ”herreforening” som møtes jevnlig og har det gøy med musikk, men framstår ikke som noen amatører på scena. Sangeren Olav Sindre Kirken var både høyt og lavt ute blant publikum som var helt med på notene. Det var en fin oppvarming før hovedattraksjonen Blues Brothers Band gikk på. (Se tidligere omtale av konserten).

Fredagen åpnet med et band som overrasket mange. Faculty of Funk et band med 11 medlemmer fra ungdomsskolealder til pensjonsalder. Bandet har en blåserrekke på 5 personer og 2 vokalister. Etter en litt nervøs start ble de fort varme i trøya og fikk med seg publikum. Repertoaret besto av låter fra bl.a. Stevie Wonder, Aretha Franklin, Blood Sweat & Tears og Chicago, mens deres hovedinspirasjon og det meste av materialet er hentet fra Tower of Power.
Andre band ut fredag var Latvian Blues Band som var tilbake etter stor suksess her i 2015. Det tok det helt av utover konserten og folk var i ekstase og ville ikke gi slipp på bandet. Sangeren Janis 'Bux' Bukovskis har en karisma og scenesjarm som slo spesialt an spesielt hos damene. Bandet er utrolig samstemte og ”tight” i fremførelsen og hadde en energi og spilleglede som smittet.

Etter Latvian Blues Band var det klart for kveldens "høydare", Knut Reiersrud, gitargeniet som har ”tusen” prosjekter på gang i mange forskjellige stilarter. Det ble klart fra første låt at her vill vi får en under-huden-opplevelse. Det gikk ikke mange minutter før flere blant publikum fikk slørete, og nesten forelskede blikk og tårer i øynene. Vi fikk musikalske perler, fra myk soulblues via gospel til rå bluesrock så blodet bokstavelig talt rant. Plekter er for pyser – Knut ristet litt på fingeren og bare fortsatte blødende uten stopp. Knut sørget for smakfulle overganger mellom låtene uten pauser mellom. Dette ble en stor konsert som vil sitte i minnet lenge. Publikum ville bare ha mer og ropte taktfast ”Knut Knut”. Konferansier Kyrre kom ut og sa det dessverre ikke ble noe ekstranummer, men Knut ville noe annet. Han kom tilbake med gitaren og spilte sangen Lille måltrost, men byttet om på teksten til ”Lille Trandal lille Trandal hvorfor er du så glad”. Med det var konserten over til stor jubel.

Tony Dowler's Hellhouds fra Manchester spilte i løa både fredag og lørdag samt som første band på hovedscena lørdag. Her fikk vi mest hardtslående bluesrock og en god del av Rory Gallagher. 
De var fullt både fredag og lørdag i løa.

BokkeReidars bluesband fra Volda er det lengstlevende bluesbandet i Norge. De spiller soul, rhythm & blues og blues med tekster på sunnmørsdialekt. De sto for et forrykende show for sitt hjemmepublikum, mange kunne tekstene og sang med. Vokalisten Solheim var over hele scena og opp på tribuna og sang for publikum. For en energi, og det uten å bli andpusten! Gitaristen Klaus Blø tok også flere turer ned fra scenen til publikums store begeistring. 
Bandet fikk besøk av rapperne Side Brok, Runar Gudnason i en blanding av selskapskjole fra Flø og silkedrakt fra Saudi-Arabia og sandaler, mens Bård Aasen Lødemel i knallrød Hovdebygda IL-jakke, blå shorts og tennissokker. De rapper på sunnmørsdialekt, selvfølgelig, en artig og litt uvant kombinasjon av blues og rap på dialekt. Det funka som bare det, faktisk. Kanskje vi bør tørre å tenke litt mer utenfor boksen?

Vidar Busk Band var tredje artist på, med sitt nye band med Atle Rakvåg (bass), Eivind Kløverød (trommer), Erlend Gjerde (keys), Petter Marius Gundersen (trompet) ,Hans Friis (trombone) og Anders Hefre (saxofon). De ble en overgang fra energiske BokkeReidars til en mye mer laidback Vidar Busk. Etter en litt fomlete start tok han seg fort inn igjen. Dermed ble vi igjen fascinert av gitarspillet til Vidar og også samspillet i bandet. Undertegnende tok ikke helt av, men jeg tror jeg var i mindretall. Vidar som gitarist er utrulig dyktig og på verdensnivå. Uansett hvilke konstellasjoner han stiller med så blir det bra. Jeg fikk ikke med meg slutten av konserten, for det ble ganske kjølig etterhvert. 

MK's Marvellous Medicine er Spellemannsvinnere av året. Bandet gjorde så stor suksess i fjor at de måtte bare komme igjen til 10-årsjubileet. 
Da bandet holdt på å rigge seg til kom Bratt & Blått-gjengen inn på scenen med lure smil, og Kyrre kunne fortelle at Marie Kristin Dale er mottaker av Bratt & Blått-prisen for 2017. 
I løpet av konserten viste de en slik spilleglede og energi på scenen at en bare må bli glad. Publikum fikk levert det de kom for og litt til, en suveren konsert som falt i smak hos publikum. Og en ting bør alle legge merke til. MK drar ungdommen til bluesfestivaler, undertegnede har vært på noen konserter med MK, og nesten alltid kommer masse ungdommer for å høre bandet.

Bluesnews hadde en samtale med festivalsjef Terje Myklebust et par dager etter festivalen da inntrykkene hadde sunket inn. Han var svært fornøyd med festivalen, både musikalsk og publikumsmessig. Det har kommet mange gode tilbakemeldinger og masse skryt fra publikum, det hadde også vært gode oppslag i pressen. Både TV2 og NRK var tilstede på torsdagen, (NRK holder på med et program om Trandal og Christian Gaard), samt lokalpressen. 
Terje kunne fortelle at han i år fikk mer tid til å høre på musikken enn tidligere år, da arrangementet går mer av seg selv med en fantastisk gjeng av frivillige ildsjeler pluss de ansatte på Christian Gaard. Han ville også gi en stor takk til Røde Kors som stiller opp hvert år. Uten alle disse hadde det vært vanskelig å drive en så vellykket festival, forteller han.

Så gjenstår det å se hvordan Trandalblues vil klare å toppe årets line-up. Når de har fått The Orginal Blues Brothers Band til ”lille” Trandal, da er det vel bare fantasien som setter begrensninger – for pågangsmotet kan man ikke ta fra Bratt & Blått-gjengen.
Publikum fikk oppleve en fantastisk vellykket festival, både musikalsk og arrangementsmessig. Vi anbefaler alle til å ta en tur for å oppleve Trandalblues.

Tekst og foto: Arve Reistad