Blues in Art – spennende jubileumsutstilling på Notodden

.

Den 24. mai åpner Blues in Art i Telemarksgalleriet på Notodden. Utstillingen har kommet i stand i samarbeid med Notodden Bluesfestival i anledning 30-årsjubileumet. Blues in Art er en hyllest til bluesen i kunst og inneholder verk av mer enn 30 kunstnere fra Norge og USA. Tor-Arne Moens bilder av Knut Reiersrud er en del av utstillingen. (Foto: Morten Gjerde).

Menneskerettigheter og kulturens brobyggende egenskaper uttrykt gjennom visuell kunst er sentral tematikk i utstillingen. Blant annet stilles fotografier av den kjente afro-amerikanske fotografen Ernest Withers ut for første gang i Norge. Withers fulgte og fotograferte Martin Luther King og den amerikanske borgerrettighetsbevegelsen i over 12 år. Han tok også det kjente bildet av B.B. King og Elvis Presley.
Flere av verkene kommer fra kunstnere i Notoddens vennskapsby i Mississippi, Clarksdale. I tillegg stiller årets festivalkunstner Tor-Arne Moen ut bildene som årets festivalmotiv er hentet fra, seks flotte malerier av Knut Reiersrud i scenemodus.

To av utstillingens bilder av den kjente fotografen Ernest Withers. Til venstre hans kjente bilde av Elvis og B.B. King.

Initiativtaker til utstillingen har vært Rita Engedalen, musiker og også ansatt som markedsansvarlig ved Telemarksgalleriet. Hun lanserte ideen om en slik utstilling allerede for tre år siden. Markeringen av festivalens jubileum ble en fin anledning for temaet ”Blues in art”, men hun kan fortelle at det har vært en lang vei å gå for å få på plass utstillingen.
- Idéen har ligget på vent til nå, forteller Rita, - det passet fint å sette den opp som en del av jubileet til festivalen. Et annet poeng er at Telemarksgalleriet holder til i gamle Sliperihallen, som i mange år var en av festivalens viktigste scener. Det er første gang vi arrangerer en utstilling i samarbeid med festivalen, forteller Rita.

Blues in art er en hyllest til blues gjennom kunsten, og forsøker å fortelle historien om hvordan bluesmusikken fant veien fra Mississippis bomullsmarker til industribyen i Telemark. Utstillingen viser mange verk som er direkte inspirert av bluesen.
- Man vil finne en avdeling med ”folk art” fra Missisippideltaet og spesielt fra Clarksdale, Notoddens vennskapsby, forteller Rita. – Her er blant annet fotografier av Panny Flautt Mayfield og folk art-verk av musikerne James «Super Chikan» Johhnson, Stan Street og Cristen Craven Barnard.

Daglig leder Helene Brekke og markedsansvarlig Rita Engedalen ved Telemarksgalleriet viser fram et av folk art-bildene fra Mississippi. (Foto: Morten Gjerde).

En annen avdeling viser arbeid fra norske kunstnere. Ørnulf Opdahl, Kjell Nupen, Magne Furuholmen, Sidsel Colbiørnsen, Arne Nøst, Tor Arne Moen, Guy Krohg, Guttorm Nordø og Nico Widerberg stiller alle ut verk for å hedre bluesen. I tillegg er musikerne og kulturpersonlighetene Petter Baarli, Christopher Nielsen og May-Irene Aasen en del av utstillingen.

Utstillingen byr også på et par helt spesielle godbiter for kunst- og musikkinteresserte.
- Vi er spesielt glad for å kunne stille ut ei tegning vi har fått av Miles Davis. Dette er utlånt av et ektepar fra Molde, og det ble tegnet på Hotell Alexandra under en av festivalene den store jazzmusikeren spilte på. Vi har også to tegninger av Bob Dylan og et selvportrett av Joni Mitchell, forteller Rita til Bluesnews.

Det er de siste to årene er lagt ned mye arbeid i utstillingen, og kostnadene har vært store. Blant annet har det vært kostbart å frakte kunst fra USA til Norge, og det er produsert et presentasjonshefte for utstillingen. Her har bidragene fra samarbeidspartnere og sponsorer vært helt avgjørende. Blant dem er LO, Den amerikanske Ambassade, Fritt ord, Tinfos, Telemark fylke, Notodden kommune og flere fra næringslivet i Notodden.

Nå er det endelig klart for å vise fram den flotte utstillingen for publikum. Åpningen finner sted onsdag 24. mai. Det starter kl 18.00 med taler og underholdning i Telemarksgalleriet ved Jan Erik Vold, Kåre Virud, og Nosizwe Baqwa, Tore Hvål og Richard Gjems. Etter disse innslagene fortsetter åpningen i Myrens Dam, det tidligere konsertstedet som er åpnet igjen for anledningen. Her spiller Notodden Roadshow med Backstreet Girls’ Petter Baarli som gjest.

Utstillingen vil være åpen fram til 13. september, og vil selvfølgelig kunne besøkes under hele festivalhelga i begynnelsen av august. Vi anbefaler alle å få med seg den interessante utstillingen.

Tekst: Rune Endal