Joss Stone til Notodden

.

Den britiske soul-stjerna Joss Stone er klar for årets Notodden Blues Festival. Joss Stone slo gjennom i 2003 bare 16 år gammel med debutalbumet «The Soul Sessions». Hun var da en av de nye, unge kvinnelige soulartistene fra Storbritannia med Amy Winehouse, Duffy og senere Adele i spissen. Samtidig kan festivalen melde at åpningskonserten torsdag 3. august vil bli en spesialbestilt jubileumskonsert med Kåre Virud.

Joss Stone vil bli en del av en stjernespekket jubileumslørdag som også byr på bluesgiganten Buddy Guy, den amerikanske musikk- og filmstjerna Little Steven og hans Disciples of Soul pluss showet Blue Mood Labelmates, en konsert med mange av de de største norske bluesprofilene, Vidar Busk, Amund Maarud, Kid Andersen, Dr. Bekken m.fl.

Joss Stone endelig til Notodden
Før Amy Winehouse, Duffy og Adele var det Joss Stone. Den britiske soulsangeren og låtskriveren Joss Stone ble en pioner da hun bare 15 år gammel skrev platekontrakt med EMI. 16 år gammel platedebuterte hun med det multi-platinumselgende albumet «The Soul Sessions» høsten i 2003. Stone skjøt som en lysende komet over musikkhimmelen og fikk en hærskare av unge jenter verden over til å fatte interesse for organisk innspilt musikk og klassisk soul. «The Soul Sessions» nådde topp 5 på de britiske albumlistene, i USA gikk den inn på Topp 40. Singlen «Fell In Love With A Boy», en lett omskriving av White Stripes-låta «Fell In Love With A Girl», skaffet henne en Topp 20-plassering på den britiske singlelisten.
Dette var mye suksess på rekordtid for en 16-åring, men var likevel kun starten på en enorm karriere. Bare året etter kom albumet «Mind, Body & Soul». Nå var det egenskrevet materiale det dreiet som om, og suksessen forsterket seg. Albumet gikk rett inn på førsteplass, og Joss Stone ble med det den yngste jenta til da som noensinne hadde toppet albumlistene i Storbritannia. Singlen «You Had Me» skaffet Stone hennes første topp 10-plassering.


 
Tredjealbumet, «Introducing Joss Stone», ble hennes første topp 5-album i USA og ble den til da nest høyeste debut for en britisk kvinnelig soloartist på Billboard 200. Siden da har den Grammy- og Brit Award-vinnende artisten solgt 14 millioner album. Joss Stones enorme sangstemme og kreative låtskriving har gjort henne til en av de mest vellykkede britiske soulartistene gjennom tidene, og hennes verdensomspennende suksess asfalterte veien for en ny bølge av kvinnelige soul-artister fra Storbritannia med Amy Winehouse i spissen.
Joss Stones sjeldne talent har blitt lagt merke til og ført til samarbeid på plate og konsert med høyprofilerte veteraner som Jeff Beck, Mick Jagger, James Brown, Stevie Wonder, Ringo Starr og Buddy Guy.
 
Joss Stone sin opptreden lørdag 5. august blir hennes lenge etterspurte debut på Notodden Blues Festival. Det vil bli en gigantisk jubileumslørdag på Notodden når hun skal spille i Hovigs Hangar samme dag som Buddy Guy og Little Steven & the Disciples of Soul.

Kåre Virud åpner festivalen
Kåre Virud blir gjerne omtalt som grunnfjellet i norsk blues med historie tilbake til PS Blues og Telemark Blueslag på 60-tallet. Han får æren av å holde åpningskonserten til 30-årsjubileumet med sitt Kåre Virud Band. Dette er en spesialbestilt jubileumsoppsetning der bandet for anledningen er utvidet med en seks mann stor utgave av Telemark Horns.
- Kåre Virud har holdt på siden 1965. For oss er han selve Gudfaren og grunnlaget for bluesmiljøet på Notodden. Uten han ville det ikke vært noen bluesfestival på Notodden. Virud blir sett på som den første virkelige bluesartisten i Norge, og er den sanne pioneren når det gjelder blues i norsk språkdrakt. Det blir ikke riktigere enn å åpne vårt 30-årsjubileum torsdag 3. august med foregangsmannen Kåre Virud, sier festivalsjef Jostein Forsberg.

Virud startet sitt første band PS Blues i 1965, og han platedebuterte med Barbeinte Engel i 1974. Siden den gang har det blitt mange plateutgivelser. Alle i norsk språkdrakt. Tekstene hans har ofte lokalt tilsnitt, noe som har gjort at han nyter enormt stor respekt i hjembyen Notodden, men tekstene er likevel skrevet slik at det får en allmenn nasjonal betydning. Kåre Virud ble tildelt Spellemannsprisen i 2006 for albumet «Ild og Vann». 
Kåre Virud Band består av Kåre Virud (vokal, gitar), Espen Fjelle (tangenter), Tore Wildauer (trommer) og Bård Slasvold (bass, vokal). Telemark Horns er: Guttorm Guttormsen (altsax), André Kassen (tenorsax), Leif Winther (barytonsax), Thomas Johansson (trompet), Vidar Torbjørnsen (trompet), Magne Rutle (trombone)

Fredagsrock med Black Star Riders
Det har også kommet et navn til på årets artistlste. Black Star Riders, som består av tidligere Thin Lizzy-medlemmer, skal avslutte festivalens mere rockpregede fredag sammen med publikumsfavoritten Beth Hart og det plateaktuelle amerikanske blues-rockbandet Kenny Wayne Shepherd Band. Black Star Riders har nylig lansert sitt nye album «Heavy Fire» til overveldende kritikker.
Foruten Thin Lizzy-veteranen Scott Gorham (gitar) består Black Star Riders av sanger og gitarist Ricky Warwick (ex-Almighty), gitarist Damon Johnson (ex-Alice Cooper), trommeslager Jimmy DeGrasso (ex-Suicidal Tendencies, Megadeth) og bassisten Robbie Crane (ex-Vince Neil, Ratt).

Les mer om festivalen på www.bluesfest.no