Marie Trout - artistkone med bokutgivelse

.

Mannen, Walter, levde i begynnelsen av karrieren som han trodde rockere skulle. Så fridde han fra scenen til ei dansk ”pige”. Nå 30 år etter er hun ute med bok i USA. Marie Trout har gjennom alle disse årene vært bluesrockerens manager og «klippe».

Samme dag som mannen ble nominert til prisen ”Best Rock & Blues album of the Year”, avdekket Marie Trout hva hun har jobbet med de siste åene; boken «The Blues – Why It Hurt So Good». Ingen selvbiografi, men en akademisk studie i artister, fans og maskineriet rundt.

- Hva er idéen bak denne boken?
- Ideen kom da jeg konsekvent så at fansen så lykkeligere ut etter en konsert, forteller Marie Trout. - Derfor ville jeg finne ut mer om hvorfor det skjedde: Hva er det med denne musikken som er så helbredende?  
Marie har intervjuet ”alle” som har et navn i bransjen, samtidig som hun tok Ph.D. Hun fant ingen litteratur som forklarte det, forteller hun, derfor ble dette grunnlaget for doktorgraden hennes.

Den verdenskjente bluesgitaristen Walter Trout – født i New Jersey i 1951 – er tilstede i sitt eget liv som aldri før. Det er mye ved hjelp av kone og manager Marie som handlet raskt på mannens vegne. Trebarnsmoren brettet ut alt om hjemmesituasjonen på bloggen sin; håpet, kjærligheten og nedturene under mannens alvorlige sykdomstilstand.

- Da Walter var syk ble vi støttet av både kjærlighet, bønn og hardt tiltrengte økonomisk hjelp for å takle to år uten jobb. Vi hadde store utgifter for å reise for å få utført levertransplantasjonen i Nebraska, forteller Marie Trout.

Hun er mannens manager og klippe. Han visste at det skulle bli de to allerede første gang han så henne blant publikum under en konsert. Nå, etter 30 år og tre barn, skal de tilbringe mer tid i hennes hjemland.
- Vi har et hus i sanddynene ved en Nasjonalpark nær sjøen. Der har vi gåavstand til et utendørs basseng med sjøvann, forteller de.

Bluesrock-manager Marie har flere baller i lufta. Hun har en svært god penn og skriver for en rekke publikasjoner; The Daily Beast, The Bern Report, Classic Rock Blues Magazine.

På sosiale medier gir hun uttrykk for bekymring over den politiske utviklingen, hun oppfordrer folk til å sjekke hvor de ulike nyhetene kommer fra, sjekke kilder. Ikke alle liker det.

Hvordan hun har fått tid til en Ph.D, tid til å følge opp mann og barn og ta tid til å skrive bok, forstår ingen. Men sammenhengen mellom lykke og blues, i motsetning til hva man kanskje skulle tro, fant hun.

- Fordi funnene var så åpenbare, ville jeg dele dem. Det er derfor jeg skrev boken.

Og boken har fått gode kritikker.
“What a monumental discourse into the mysteries and pleasures of the blues and a wonderful addition to one’s library,” har The Godfather of British Blues, John Mayall sagt om boken.

Boken «The Blues – Why It Hurt So Good» er til salgs bl.a. hos amazon.com

Tekst/foto: Tove Andersson
Bilde av Walter Trout er fra Nidaros Blues 2017 (Foto: Roald Jungård).