Britiske Kaz Hawkins Band vant European Blues Challenge 2017 i Danmark

.

Det europeiske bluesmiljøet var helga 7.-8. april samlet til den sjuende European Blues Challenge. Verter for årets arrangement var Blueskartellet Horsens i Danmark. Over to kvelder konkurrerte 21 band fra like mange nasjoner om tittelen, og tilreisende fra den europeiske unionens 28 land kunne i tillegg få med seg et bluesmarked, generalforsamling, jamsessions og flere konserter. Det ble i år britisk seier i EBC, da Nord-Irske Kaz Hawkins Band (bildet) gikk helt til topps. (Foto: Frank Nielsen).

Det var en følelsesladd Kaz Hawkins som gikk på scenen rundt midnatt lørdag for å motta trofeet på vegne av bandet sitt. Hun takket UK Blues Federation for at hun fikk muligheten til først å delta i International Blues Challenge i Memphis, og siden ble valgt ut til å representere UK i European Blues Challenge.
Det var en god kveld for den britiske bluesen i Forum Horsens. Tidligere på kvelden hadde EBU annonsert vinnerne av prisene ”Blues Behind the Scenes Awards”. Prisen i kategorien ”Production” gikk til den legendariske plateprodusenten Mike Vernon, som var en viktig aktør under den britiske blues-boomen på 60-tallet som bakmann for band som Fleetwood Mac, John Mayall, Chicken Shack og Savoy Brown. Mike fortalte publikum at han var stolt og overrasket over prisen, og forsikret at han ikke hadde planer om å slutte å jobbe på en stund enda.
Et lite skår i gleden er at publikum fra UK ikke finner veien til EBC. Mange nasjoner stiller med egne ”fanklubber” foran scenen som støtter og heier fram bandene sine. Det var kun en håndfull briter til stede som kunne glede seg sammen med årets vinnere.

Mange blant publikum kommenterte at det var rocken som vant årets Blues Challenge, siden Kaz og bandet stilmessig ligger langt nærmere rock enn blues. Om ikke bandet scoret høyt på den blå skalaen i løpet av de 25 minuttene de spilte, tok de det igjen i ”stage presence”, som er et av kriteriene dommerne skal vektlegge under avgjørelsen. De andre fire kriteriene er originalitet, instrumentale ferdigheter, vokalprestasjoner og ”blues content”. Vi fikk derimot to mer tradisjonelle bluesband på andre- og tredjeplass. Det belgiske bandet Bluesbones kom som nummer to sin blues og bluesrock, mens det sveitsiske 8-mannsbandet Pascal Geiser Band tok tredje med sin soul-inspirerte blues.
Årets jury besto av seks bluespersonligheter fra Danmark, Frankrike, Belgia, Spania, Australia og England, blant dem Mike Vernon.

De tre vinnerbandene samlet på scena, Pascal Geiser Band fra Sveits, belgiske BluesBones og vinnerbandet Kaz Hawkins Band fra Nord-Irland. (Foto: Roald Jungård). Under: Daniel Eriksen og Stig Sjøstrøm representerte Norge i årets EBC. (Foto: Frank Nielsen).

Forum Horsens
Årets Blues Challenge ble avholdt i flotte Forum Horsens, en konsert- og idrettsarena som kan romme flere tusen mennesker. Arrangørene hadde kanskje forregnet seg litt når det gjaldt publikumsbesøket, siden cirka bare en fjerdedel av lokalene var fylt opp på det meste. Vi hadde også inntrykk av at det ikke var særlig mange lokale blant publikum. At det var noe glissent i salen gjorde at det aldri ble den helt store stemningen. Til tider var det bare noen få hundre mennesker inne, og spesielt fikk noen av artistene på fredag oppleve det. Når det gjelder den tekniske avviklingen, gikk alt smertefritt. Lyden var god og skiftene på scena ble gjort uten for lange pauser.

Konserter og jam
Begivenhetene i Horsens startet allerede torsdag kveld, da det var konsert med danske band på Horsens Nye Teater og Kulisselageret i sentrum av byen. Her fikk vi høre Big O & The Blue Quarters, The Blues Overdrive og Thorbjørn Risager & The Black Tornado. På Kulisselageret var det også jam session alle tre dagene for de som ikke hadde fått nok musikk etter at konkurransen var over på Forum Horsens.

Bluesmarked
Som alltid under EBC ble det arrangert bluesmarked, en promo- og salgsutstilling der de forskjellige aktørene i det europeiske bluesmiljøet får mulighet til å vise seg fram og knytte kontakter. Også i år var dette godt besøkt, og vi observerte blant annet representanter for bluesklubber, festivaler, plateselskaper, bookingagenter, media, – og også flere artister som jobbet for å gjøre avtaler med arrangører. Man kan undre seg hvorfor ikke flere artister med ambisjoner om en europeisk karriere finner veien til dette markedet. Her kan man i løpet av noen få timer opprette verdifulle forbindelser med arrangører over hele Europa.
De norske aktørene i år var Notodden Blues Festival, Blues Music Club Notodden, Blues in Hell, Norsk Bluesunion, Bluesnews og Eric ”Slim” Zahl.

Den norske delegasjonen på bluesmarkedet i Horsens. (Foto: Arve Reistad).

General Assembly
Både bluesmarkedet og generalforsamlingen for European Blues Union ble avholdt i ”Fængslet”, som navnet sider et gammelt omgjort fengsel. Det flotte stedet ligger ca. tre kilometer utenfor sentrum, og inneholder i tillegg til utleielokaler også hotell, kunstutstilling, museum og serveringssteder.
Generalforsamlingen ble avholdt fredag med 73 delegater fra de 28 medlemslandene i EBU til stede. Møtet ble ledet av EBUs nye leder, Davide Grandi fra Italia, som tok over etter at tyske Thomas Ruf trakk seg tilbake i fjor sommer. Styret kunne bl.a. fortelle at de det siste året hadde jobbet mye med de forskjellige økonomiske støtteordningene som finnes i EU. Det jobbes aktivt med er å etablere en bluesskole for yngre musikere, og det er i hovedsak til dette prosjektet det søkes om økonomiske midler. Styremedlem Jostein Forsberg fortalte møtet om de gode erfaringene de har på Notodden med Little Steven’s Blues School.

Det ble valgt nytt styre for neste periode, og blant de nyinnvalgte er vår egen Kjell Inge Brovoll fra Blues in Hell. I tillegg til de vanlige årsmøtesakene er utnevnelse av kommende arrangører for EBC et av punktene som skaper engasjement. Som de fleste vet, er arrangementet for neste år allerede tildelt Hell i Trøndelag, og er lagt til mars 2018. Festivalleder Kjell Inge Brovoll i Blues in Hell holdt et innlegg for forsamlingen og presenterte noen av planene de har. Han kunne reklamere med at det vil bli det meste kompakte arrangement i EBCs historie, med bare et par minutter fra flyplassen til hotellet der alle begivenhetene skal finne sted. ”Ta med tøfler og hawaiiskjorte, resten ordner vi, sa Brovoll til stor respons fra forsamlingen. Dette er et argument som blir tatt godt imot, da tidligere arrangører med rette har vært kritisert for at de tilreisende ikke har blitt samlet på ett sted, og at det har vært for store avstander mellom de forskjellige arrangementsstedene.

EBC 2019 til Azorene
Arrangementssted for 2019 skulle avgjøres i Horsens, og denne gangen var det kun et søkerland, Portugal. Vi fikk høre litt om planene fra de portugisiske arrangørene, og at de ønsker å avholde EBC på Azorene ute i Atlanterhavet. De tok imot utspillet fra Kjell Inge Brovoll, og påsto at de med de idylliske øyene som arrangementssted kunne invitere blues-Europa til en reise ”From Hell to Heaven”.
Det ble foretatt avstemning for å godkjenne arrangørene, og Portugal og Azorene ble stemt inn med 72 mot 1 stemme. Dermed vil EBC 2019 bli avholdt på Royal Garden Hotel i vakre Ponta Delgada på øya Sao Miguel. Vi tipper mange bluesfolk vil kombinere EBC med et ferieopphold i 2019!

Det hadde ikke kommet inn søknader for arrangementet i 2020, men bl. a. Dave Raven i UK Blues Federation og representanter fra Dutch Blues Foundation i Nederland kunne fortelle at de jobber med søknader.

Les mer om European Blues Challenge i neste nummer av Bluesnews, som sendes ut 20. april.
Du kan også finne stoff om EBC på sidene til våre danske kollegaer i bluesnews.dk

Tekst: Rune Endal

Det belgiske bandet BluesBones kom på andreplass i European Blues Challenge 2017. (Foto: Roald Jungård).

Pascal Geiser Band fra Sveits fikk en tredjeplass. (Foto: Roald Jungård).