Moss Bluesklubb feirer ti år med blåtoner

.

Med NRK Østfold som rapporterende gjester, åpnet Moss Bluesklubb dørene i 2006. Siden har de valgt seg artister fra øverste hylle, og til helga feirer de seg selv med 11 band og artister på scena, blant dem den amerikanske sangeren Sugaray Rayford (bildet).

Feiringen går av stabelen 21.-22. oktober, og den storstilte markeringen foregår selvsagt på bluesklubbens faste tilholdssted, Lucky Luke. Cajunmat, tale av ordfører Tage Pettersen, besøk av Norsk Bluesunion og hele 11 band står på programmet.
– På fredag vil åtte band, stort sett fra Østfold og omliggende nærområder, underholde oss med deilig blues. Deriblant Moss Bluesband, Ogdens Rythm & Blues, Kind of Blue og Kolbotn Blues Band, forteller Stig Martinsen, leder i Moss Bluesklubb. – På lørdag er det klart for Sugaray Rayford Blues Band fra USA og Victor Puertas fra Spania. I tillegg spiller Moss Bluestrio, som består av Richard Gjems på vokal og munnspill, Jan Christian Gjems på vokal og diverse strengeinstrumenter og meg selv på vokal og gitar, sier Martinsen.
Som fredagens konferansier har bluesklubben fått inn bluespoeten og radiomannen Jan Christian Nordahl fra Oslo.

MANNEN MED IDEEN: Det var Stig Martinsen som i sin tid kom opp med tanken om at Moss trengte sin egen bluesklubb.

Blues kan tydeligvis også festes til lerret. Som et ekstra innslag, og som et godt tilskudd til den ellers ustøttede klubbkassa, vil Rolf Thomas Thommesen stille ut ti malerier med bluesmotiver – motiver det er laget plakater av. De innrammede plakatene vil være for salg under jubileumsmarkeringen.

Aktiv entertainer
– Hva kan man si om de langtreisende musikerne som spiller på lørdagen?
– Sugarray, eller Caron Rayford som han egentlig heter, er født i Texas, og som så mange andre musikere derfra, startet han sin musikalske reise med å spille og synge i sin lokale kirke. Dette hører vi også spor fra i Sugarays musikk, da deler av gospelsjangeren til tider skinner igjennom. Rayford har vært innom både funk og R&B, men han havnet opp i bluesens verden, noe vi skal nyte godt av til lørdag. Rayford har sin base i Los Angeles, og er der blant annet vert når det holdes jamsessions på Cozy’s. I 2016 var han nominert til hele fire Blues Music Awards, og siden 2012 har han vært en av hovedvokalistene i bandet Mannish Boys. Entertaineren er svært aktiv, og reiser verden rundt med en lang rekke artister og band, forteller Stig Martinsen.

Spania er kanskje ikke mest kjent for blues – mer for sine fantastiske flamencogitarister. Men Victor Puertas veier dette opp i godt monn. Sammen med sitt band The Mellow Tones, som regnes som et av Spanias aller beste bluesband – kanskje det beste, har han gjennom mange år jobbet hardt for å få bluesmusikken ut i hjemlandet. Bandet er mye brukt på bluesfestivaler i Europa, faktisk regnes de for tiden som et av de aller hotteste innen sin sjanger.

Lokal trio
– Vi i Moss Bluestrio spiller mest coverlåter fra perioden 1920 til 1970, men sper gjerne på med egne låter også. Vi holder oss til et akustisk lydbilde med dynamisk variasjon i instrumenteringen og dette ser ut til å ha slått an på klubb- og festivalscener i Norge. Vi er tre musikere, som til sammen har erfaring fra band og artister som Ove Røsbak, Eirik Bergene, Mark Hummel, DumDum Boys, Dr. Blå og Supersession, så vi har sanket mye erfaring og inspirasjon gjennom mange år på scenen, sier vokalist og gitarist Martinsen.

I dag har Moss Bluesklubb om lag 250 medlemmer, men Martinsen understreker at man slett ikke behøver være medlem for å komme på verken Efta’blues, som avholdes annenhver lørdag, klokken 15.00, eller jubileumsfeiring. Styret består av Einar Hareide, Lennart Pettersen, Rune Sollin, Ann Elisabeth Strømnes, Ellen Olsen som sies å gjøre en kjempejobb som kasserer og Stig Martinsen som leder.
– Vi har et veldig bra styre, der alle vet hva vi skal gjøre på arrangementene. Vi har fått god rutine etter ti år, så ting går nesten av seg selv. Fire av oss har jo faktisk sittet i styret helt fra starten av, skryter klubblederen.

160.000 i tilskudd
Stig Martinsen har ”alltid” hatt en tilknytning til musikkmiljøet i Moss, og det var han som begynte å tenke tanken om at byen trengte en bluesklubb. Etter en prat med kulturpilot Ole Waage i Nama, og litt påtrykk fra ham, startet moroa opp. Da første styre kom sammen, i september 2006, var allerede mye på plass og man kunne begynne å booke artister. Bluesklubben startet sitt liv på Tivoli Amfi og opplevde fulle hus fra starten av.

– I tillegg til styret har vi heldigvis en gjeng frivillige som tar imot inngangspenger, selger lodd og gjør mye annet nødvendig arbeid. Uten disse hadde vi nok ikke fått hjulene til å gå rundt. Vi mottar jo ingen støtte fra noe hold, bortsett fra akkurat i disse dager, da vi har fått 160.000 kroner fra ”Utstyrsordningen”, som går til innkjøp av lydutstyr og noen av de tyngre instrumentene som kan gjøre det ekstra dyrt å hente inn artister. Transport koster raskt penger… Utstyret kjøper vi fra Stordahl Musikk, og vi er selvfølgelig veldig glade for å kunne handle lokalt når vi først har vært så heldige å få disse pengene på bordet, avslutter Stig Martinsen.

Tekst: Arne Kr. L. Stellander, Byavisa Moss
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

MELLOW TONES: Victor Puertas og hans Mellow Tones er et av Spanias fremste bluesband. Lørdag 22. oktober står de på scenen i Moss.