Silo vant Union Bluescup 2016

.

Bandet Silo fra Bremanger i Nordfjord gikk av med seieren i finalen i Union Bluescup 2016 som ble arrangert under Notodden Bluesfestival. De fire musikerne i alderen 16-18 år vil neste år turnere som Union Bluesband rundt på bluesklubber i regi av Norsk Bluesunion. De andre bandene som kom til finalen var Bagwig fra Kristiansand, Gaffoot fra Oslo/Måløy og Dim Gray fra Oslo. (Foto: Rune Endal).

Åtte band hadde i år kvalifisert deg til deltakelse i de avsluttende rundene av unionscupen, som også i år fant sted på Bok og Blueshuset under Notodden Bluesfestival. Det startet fredag med semifinaler der fire av bandene skulle gå videre til finale neste dag. Hvert av bandene fikk femten minutter til å presentere seg på.

Første band ut var Born on a Monday, et band som ble startet av elever ved Trøndertun Folkehøgskole. De kvalifiserte seg ved å vinne regionalt uttak i Trondheim i april. Musikalsk leverte de rockemusikk med innslag av "rap", sikkert anført av sangeren Patryk Polanski. Bandet var forøvrig det eneste i cupen med kvinnelige innslag, her fikk vi høre jenter både på bass og tangenter.
Bagwig var andre band ut. Denne kvartetten består av fire elever med konservatoriet i Kristiansand. Bandet viste svært høyt musikalsk nivå, og musikerne la for dagen store ferdigheter på instrumentene. Musikalsk var det et stykke unna bluesen og langt mellom blåtonene, noe som antagelig medvirket til at de ikke gikk helt til topps.
Ungguttene i Silo fra Bremanger var tredje band ut. De kvalifiserte seg også under den regionale cupen på Nidaros Bluesfestival. Der fikk de en kommentar av dommerne at de ville stå enda sterkere i cupen med egenkomponert musikk. Dette har bandet tatt alvorlig. De har jobbet hele sommeren med egne låter, og kunne presentere flere av dem på Notodden.
Duoen Brente Fingre fra Oslo kom på scena og var første innslag med reinspikka blues. Vi fikk høre klassikere som Can't be satisfied, I'm ready og Ramblin' on my mind framført med to gitarer, munnspill og stompbox.
Nok en duo kom deretter, Gaffoot med to unge musikere fra Måløy og Oslo. De spilte egne låter framført med innlevelse, energi og god vokal. Musikalsk gikk dette foregående innslag en høy gang, noe som også førte dem til finalen dagen etter.
Fra Haugesund kom kvartetten Flaaten & The Goodtimers som serverte en blanding av egne låter og bluescovers. Også dette et band godt innenfor stilarten, sikkert anført av sangeren og slidegitaristen Stian Flåten, bare 20 år gammel. Flåten er forøvrig nevø av den ikke ukjente musikeren Jan Flaaten. Bluesnews opplevde dette bandet som et klart finaleband, men juryen mente noe annet, og ga tilbakemelding om at de kan trenge ett år til før de er av finalekaliber.
Dim Gray, Oslobandet som var nest sist ut, er et kreativt og musikalsk svært godt band. Det eneste ankepunktet for dem i en blueskonkurranse er stilarten. Her er minimalt av blueselementer. Bandet spiller en type melodisk pop/progrock.
Det siste bandet ut i semifinalen var Howling Light fra Oslo. De kvalifiserte seg i det regionale uttaket under Musikkfest Oslo, og er ledet av den australske singer/songwriteren Derek Goodreid. Heller ikke de kom seg til finalen.

Det var de fire bandene Bagwig, Silo, Gaffoot og Dim Gray som juryen valgte ut til å gå videre til finalen på lørdag. Juryen fredag besto forøvrig av musikerne Henrik Maarud, Heidi Blåsmo og Hans Isaksen.

Silo med beviset på at de er vinnere av Union Bluescup 2016. Fra v. Oliver Igland, Halvor Nesbakk, Iver Strand Senneset og Håvard Lågeide. (Foto: Harald Olsen).


Dim Gray var første band på scena i finalen. De presenterte egenkomponerte låter som bl.a. vil bli å finne på dere nye EP som gis ut i høst. Bandet er frontet av den keyboardspillende sangeren Oskar Holldorff og gitaristen Håkon Høiberg, som begge framfører de melankolske låtene med stor innlevelse. De understreket selv fra scena at de ikke skriver særlig lystige tekster, gjerne om litt "mørke ting". Musikken var som dagen før et stykke unna hva man vil forbinde med bluesrelatert musikk.
Kvartetten Silo var andre band i finalen. Også her spilte de tre egne låter i tillegg til en morsom, funky versjon av rockeklassikeren Jailhouse Rock.
Duoen Gaffoot var manges favoritter i finalen. Dette var finalerundens mest bluesa innslag, sikkert anført av den kraftfulle og gode 22-årige sangeren, Vidar Seljen Melbye fra Måløy. Vi fikk høre blant annet Muddy Waters' Champagne and Reefer og en god akustisk versjon av Hendrix' Voodoo Chile.
De fire musikkstudentene i bandet Bagwig avsluttet finalen i årets Union Bluescup.

Valget av vinnerband falt til slutt på cupens yngste deltakere, bandet Silo fra Bremanger i Nordfjord. De fire kameratene Halvor Nesbakk (18), Iver Strand Senneset (16), Håvard Lågeide (17) og Oliver Igland (18) kan neste år smykke seg med tittelen Union Bluesband, og vil få lagt opp turné rundt om på norske bluesklubber i regi av Norsk Bluesunion.
Juryen i finalen besto av Pat Morgan (Pinetop Perkins Foundation/agent, USA), Per Ole Hagen (NRK) og musikeren Ronny Aagren.
Bluesnews gratulerer Silo og ønsker dem lykke til som unionsband i 2017.

Tekst og foto: Rune Endal.

Finaleband i Union Bluescup 2016: Bagwig (øverst), Dim Gray og Gaffoot. (Foto: Rune Endal).