Amund Maarud fikk bluesprisen på Notodden

.

Den 29. bluesfestivalen på Notodden er i gang. Festivalen ble tradisjonen tro innledet med radiosendt åpningsshow i Hovigs Hangar. Hadia Tajik sto for den offisielle åpningen torsdag kveld, og showet inneholdt musikalske innslag med bl.a. MK's Marvellous Medicine, Lisa Lystam, Eric Slim Zahl & The South West Swingers, Tito Lausteen Quartet og Lovell Levinger. Den prestisjetunge bluesprisen ble delt ut av Steven Van Zandt og gikk i år meget fortjent til Amund Maarud.

Ordføreren i Notodden kommune, Gry Fuglestveit Bløchlinger, ønsket de mange som hadde funnet veien til hovedscenen velkommen til byen. Hun fortalte svært entusiastisk hvor stolt hun var av festivalen, og rettet en takk til alle som jobber for å få til det flotte arrangementet, og roste de mange frivillige som kommer tilbake for å jobbe hvert år.
Første band ut var MK's Marvellous Medicine med Marie Kristin Dale i front. Trioen har de siste årene blitt et hett navn i blueskretser. I intervju med konfransier Robert Sætervik kunne de fortelle hvor stor pris de satte på å bli invitert til festivalen. (Bildet under).

Videre var det klart for vinnerne av den europeiske bandkonkurransen European Blues Challenge 2016, Stavangerbaserte Eric Slim Zahl & The South West Swingers. De stilte med utvidet besetning med blås og viste hvorfor de har blitt et av våre ledende bluesband. De serverte to egenlagde låter på sin sedvanlig energiske måte. I front en sprudlende Zahl og ved tangentene "kruttønna" Øystein Undem. Zahl kunne fortelle at seieren i EBC har åpnet dørene til det internasjonale markedet for dem, og også gitt dem stor oppsving på hjemmebane.
Bandet spilte senere på kvelden full konsert med sangerinna Stina Stenerud som gjest.

Eric Zahl intervjues av konfransier og NRK-programleder Robert Sætervik.

Høydepunktet under åpningsshowet er utdelingen av bluesprisen. Musikeren og skuespilleren Steven Van Zandt sto for utdelingen. Han var tilbake på festivalen i år i anledning etableringen av Little Steven's Blues School, et ukelagt seminar for unge musikere. Han presenterte bluesprisvinneren på denne måten:
- Vi har en sært spesiell mottaker i år som virkelig er en del av familien. Han har tidligere deltatt på blues-seminaret. Han deltok her bare 12 år gammel, og kom like etter tilbake og spilte på festivalen sammen med sin bror og far. Jeg hadde gleden av å høre ham øve med "Banana" (Lovell Levinger) denne uka. Han er en fantastisk verdig mottaker av prisen. Årets bluespris går til Amund Maarud.

Amund var tydelig beveget da han helt uvitende ble kalt opp på scenen for å få prisen. Han fortalte at han hadde vært i byen siden tirsdag og sett byen forandre seg til en festival.
- Jeg sier takk for sist, og folk smiler. Jeg har møtt så mye varme og oppbacking fra Notodden, noe jeg er helt superydmyk for. Jeg har fått lov å spille her med nesten alle mine prosjekter, og i mårra skal vi spelle her med duoen vår, som kan være kraftig kost for en bluesfestival. Tusen, tusen takk! sa prisvinneren før han fikk selskap av bror Henrik og spilte en låt. Deretter hastet han videre for å bli fotografert med trofeet backstage og gjøre seg klar til kveldskonsert med gitarkollegaene Vidar Busk, Daniel Eriksen og Magnus Berg.
Vi gratulerer Amund på vegne av hele Blues-Norge. Vi gleder oss sammen med en utrolig verdig vinner av prisen.

"The New Swedish Sensation" har bandet blitt omtalt som. Lisa Lystam & The Family Band entret scenen og spilte en av sine egne låter. De er utvilsomt et av de mest populære bandene i broderlandets bluesmiljø for tiden. (bildet under).

Det var nestleder i Arbeidetpartiet, Hadia Tajik, som sto for den formelle åpningen. Hun hadde mange lovord å si om festivalen, og roste den for både å ta vare på bluestradisjonene og samtidig bidra til å løfte fram nye talenter. Hun minnet publikum om at festivalen har fått synliggjort internasjonal anerkjennelse ved å motta Keeping the Blues Alive-pris fra amerikanske Blues Foundation, "bluesmiljøets Oscarpris", som hun omtalte den som. Hun mente festivalen har mestret oppgaven som knutepunktfestival bra, og at den er et godt argument for at ordningen med knutepunktfestival bør fortsette.

Etter talen kom årets Union Bluesband, Tito Lausteen Quartet, på scena og leverte en strålende og energisk framføring av en av sine egne låter. Bandet har nå turnert rundt i Norge på bluesklubber et halvt år og viste hvilken utvikling de har hatt disse månedne som unionsband. (Bildet under).
Programleder kunne fortelle at det også i år blir arrangert unionscup under festivalen, der åtte band med unge musikere skal konkurrere om tittelen Union Bluesband 2017. Dette skjer på dagtid på Bok og Blueshuset.

Siste band ut på åpningskonserten var det eneste internasjonale innslaget, med den amerikanske sangeren Lovell "Banana" Levinger, som slo gjennom på 60-tallet med bandet Youngbloods. Han stilte med et helnorsk band bestående av Terje Kinn, Amund Maarud, Reidar Larsen, Knut Hem og Knerten Kamfjord. Vi fikk hørte to flotte låter med Banana og hans meget gode norske bacingband. De kan forøvrig høres ved to andre anledninger i løpet av festivalen.

Den store bluesfesten på Notodden fortsetter fredag og lørdag med artister som Billy Gibbons, Robben Ford, Walter Trout, Steve Lukather, Blues Brothers, Bigbang, The Fabulous Thunderbirds, Rick Estrin & The Nightcats, Wee Willie Walker og Knut Reiersrud. Det hele avrundes søndag kl. 13 med hyllestkonsert til den avdøde norske bluesartisten Kristin Berglund.

Tekst og foto: Rune Endal

Amerikanske Lowell "Banana" Levinger.Steven Van Zandt ble hedret med en sten i Notoddens Walk of fame for sin innsats innen talentutvikling.