Tysk pris til Norsk Bluesunion

.

Hvert år blir prisene German Blues Awards delt ut under arrangementet Blues Baltica i Eutin i Nord-Tyskland. Det deles ut ti forskjellige priser som går både til nasjonale musikere og andre aktører i bluesmiljøet. Prisen "International Award" gikk i år svært gledelig til Norsk Bluesunions talentprosjektet Union Bluescup.

Noe av bakgrunnen for tildelingen til det norske prosjektet ligger i at festivalen i Eutin helt siden 2007 har hatt blikket mot nord og invitert norske band til å spille på festivalen. Festivalleder Helge Nickel har hatt en spesiell forkjærlighet for de mange talentfulle norske unionsbandene, og de siste årene har disse hatt fast plass i programmet. Under årets festival var unionsbandet Tito Lausteen Quartet på plass.

Trond Johnsen, styremedlem i Norsk Bluesunion, var til stede i Eutin for å motta den internasjonale prisen (bildet over). I begrunnelsen for tildelingen til det norske prosjektet sier juryen blant annet:
- Det er ikke bare med Kid Andersen at den internasjonale bluesmiljøet har lagt merke til at Norge er hjemstad for mange gode bluesmusikere. Det er et overraskende høyt antall utmerkede, unge musikere i dette landet som bare har fem millioner innbyggere – her bor bare 13 mennesker per kvadratkilometer.
Hva er så grunnen til denne høye standarden på unge bluesutøvere? En av grunnene er den iherdige jobben som gjøres for dem av Norsk Bluesunion. Deres hovedprosjektet er Union Bluescup for unge bluesmusikere. Her inviteres vinnerne av fire innledende kvalifiseringer til den flotte Notodden Blues Festival. Vinnerne her får hjelp til å gi ut CD-plate og det blir lagt opp en turné over hele Norge for dem.
Tiltaket er utrolig viktig og et eksempel for andre land, spesielt hvis vi ønsker å se et yngre publikum foran scenene!

Blant andre prisvinnere kan nevnes at Michael van Merwyk fikk prisen både i klassen "Gitar" og "Mannlig sanger". Marc Breitfelder fikk munnspillprisen. Prisen for beste band gikk til Kai Strauss & The Electric Blues Allstars og solo/duoprisen til Georg Schroeter & Marc Breitfelder.    

Den samme helgen som prisutdelingen fant sted, 17.-19. juni, ble det også arrangert German Blues Challenge i Eutin. Her gikk bandet Chris Kramer & Beatbox 'n' Blues til topps, og de skal derved representere Tyskland i European Blues Challenge i 2017.

Tekst: Rune Endal - Foto: Helge Nickel

Chris Kramer & Beatbox 'n' Blues vant German Blues Challenge 2016.