Souldronning tilbake i Oslo

.

Soul-stjerna Bettye LaVette er tilbake i Norge denne helgen. Fredag 22. april kan hun oppleves på Cosmopolite i Oslo, en konsert som er den eneste i Norge på en 6-uker lang Europaturné.

Bettye LaVette er fra Detroit, og hennes første album, Tell Me A Lie, kom ut på Motown på begynnelsen av 1980-tallet. Da hadde hun allerede vært aktiv r&b/soulsangerinne i et par tiår. Som sekstenåring i 1962 spilte hun inn sin debutsingle «My Man Is A Sweet Man» for den lokale Lupine-etiketten.  Atlantic plukket den opp for distribusjon og den ble en TopTen R&B-hit. Utover på 60-tallet fortsatte hun å utgi såre og sensuelle soulsingler for ulike mindre selskaper, og mange av dem regnes som klassikere selv om ingen av dem ble kommersielle suksesser den gangen. I 1972 spilte hun inn Child of the Seventies for Atlantic Records i Muscle Shoals Studio. Et sammenfall av uheldige omstendigheter gjorde at Atlantic lot være å utgi albumet. Først på 2000-tallet ble dette albumet som mange trodde ville bli hennes gjennombrudd endelig utgitt.

Motown-utgivelsen Tell Me A Lie var en strålende utgivelse med funky produksjon og sterke låter. Men albumet floppet. Lavette fortsatte å opptre lokalt, og var aldri helt borte fra radaren. I England ble hun dyrket av elskerne av obskur soul, de som utgjør klubb- og diskoteknettverket som har gitt navn til Northern Soul-fenomenet. På begynnelsen av 2000-tallet fikk hun kontakt med Tom Waits’ plateselskap Anti der hun samarbeidet bl.a. med produsenten Joe Henry. Fire knallsterke album fra 2005 til 2012 ble fulgt opp av massiv turnévirksomhet, noe som musikkinteresserte i Norge har kunnet nyte godt av. Blues og jazzfestivaler har hatt henne, og Cosmopolite har blitt et fast stoppested for Bettye LaVette. I fjor kom hennes foreløpig siste plate, den Grammy-nominerte Worthy, produsert av Joe Henry, og denne utgitt av det britiske selskapet Cherry Red. Worthy er i likhet med Anti-albumene, bygd opp rundt et kresent utvalg låter fra de mest ulike kataloger og tradisjoner, og som Bettye LaVette overtar fullstendig med sine unike og intense fortolkninger. Enten de kommer fra Lennon & McCartney, Jagger & Richards, Dan Auerbach, Joan Armatrading, Lucinda Williams eller Elton John.

Når hun inntar scenen på Cosmopolite i Oslo fredag 22. april kan det ventes mye fra de fem albumene hun har utgitt de siste tolv årene, men garantert også R&B fra tidlig i platekarrieren, som «Piece of My Heart» (yes, hun gjorde den hun også), «Let Me Down Easy» og «He Made a Woman Out of Me». Og fra Child of the Seventies kan vi vente Neil Youngs «Heart of Gold», som helt sikkert ville blitt i 1972 om den var blitt sluppet.

Bettye LaVette har med seg følgende musikere:
Alan Hill - keys/git/vok
Brett Lucas - git/vok
James Simonson - bass/vok
Daryll Pierce - trommer/vok
 
Tekst: Øyvind Pharo