Hyllestkonsert for Kristin Berglund på Notodden

.

Den norske bluespioneren Kristin Berglund vil bli hedret av et stjernelag av norske artister på årets festival på Notodden. Hyllestkonserten finner sted søndag 7. august, og er festivalens avslutningskonsert. Kristin Berglund, som gikk bort i 2006, var landets fremste kvinnelige bluesartist og har etterlatt seg et betydelig musikalsk fotavtrykk. (Foto: Rita Engedalen).

I år er det ti år siden Kristin Berglund døde, og Notodden Blues Festival vil markere hennes betydning for norsk blues ved å samle artister som har samarbeidet med henne og som har et forhold til hennes musikk. Blant dem er Åse Kleveland, Knut Reiersrud, Rita Engedalen, Margit Bakken, Reidar Larsen, Steinar Albrigtsen, Monika Nordli samt Kristin Berglund Band bestående av blant andre Espen Liland, Knut Hem, Morten Omlid og Rune Endal.
 
- Kristin Berglund var hele Norges bluesmor. Hun var en av de virkelig store norske bluesartistene og en av bluesens tøffeste damer. Kristin har vært en stor inspirasjon for oss og det er viktig at hennes musikk kan leve videre. Vi ser frem til å hylle henne på Notodden Blues Festival i sommer, sier Rita Engedalen, som selv setter fokus på kvinnelige bluesartister igjennom sitt prosjekt Damer i Blues, som hun har opprettet sammen med Margit Bakken.
Avslutningskonserten på Notodden Blues Festival er også en solidaritetskonsert og samler hvert år 2000 publikummere.
 
- Kristin Berglund spilte ofte på Notodden, og i 2000 ble hun også hedret med bluesprisen. Å kunne hylle Kristin og hennes artistkarriere for tusenvis av besøkende tror jeg blir en veldig fin avslutning på årets festival, sier festivalsjef Jostein Forsberg.
 
Sangeren og gitaristen Kristin Berglund gjorde seg bemerket allerede som 16-åring da hun debuterte på viseklubben Pirium i Asker. Hun ble oppdaget av Finn Kalvik, og ble trukket med i visemiljøet rundt Club 7 sammen med Jan Eggum og Lillebjørn Nilsen. Artister som Joan Baez, Bob Dylan og Joni Mitchell var blant hennes tidlige musikalske forbilder, men senere ble det mer blues, og hun ble påvirket av artister som Memphis Minnie og Bonnie Raitt. I 1976 debuterte hun med visesamlingen I blåtimen, og senere reiste hun til USA og fikk med seg Dr. John, David Lindley og Jim Keltner på albumet A Long Distance Call (1979). Tidlig på 80-tallet spilte hun i Four Roosters sammen med Knut Reiersrud og Sven Zetterberg. Hun var med på den norsk-svenske ekspedisjonen til Chicago i 1982 som resulterte i den spennende utgivelsen Blues Meeting in Chicago. I 2000 fikk hun Notodden Blues Festivals bluespris. Da hadde hun tatt opp igjen platekarrieren med utgivelsene Rib Bone of My Own (1999), Where’s the Soul Gonna Go (2002) og Women Rocked the Cradle of the Blues, og hun hadde etablert sitt eget band som hun turnerte mye med.
Hun gjorde denne tiden mer enn 600 skoleforestillinger for Rikskonsertene, blant annet med et musikalsk foredrag kalt «Bluesens tøffe damer».
 
Det er sjette gang solidaritetskonserten «Somliga går med trasiga skor» avslutter Notodden Blues Festival. Avslutningskonserten er et årlig samarbeid mellom festivalen og en bredt sammensatt gruppe fra norsk fagbevegelse tilknyttet LO. På konserten samles det inn penger til Norsk Folkehjelps hjelpeprogram og konserten er gratis for alle.

Kristin Berglund og Knut Reiersrud på konsert for Oslo Bluesklubb på Smuget i 1999. (Foto: Rune Jensen).