Mike Zito til Nidaros Blues

.

Mike Zito er en av de nye store favorittene på norske bluesscener. Han var et forholdsvis ukjent navn før han i 2012 var med og startet supergruppa Royal Southern Brotherhood. I 2015 forlot han bandet og satset på en solokarriere med eget band. Mike Zito Band turnerer hyppig både i USA og Europa og mottar strålende kritikker fra alle hold. I slutten av april kommer de til Nidaros Bluesfestival.

Mike Zito ble født i St. Louis for 46 år siden og vokste opp i en arbeiderklassefamilie. Den musikalske karrieren tok fart da han flyttet til Texas og etterhvert fikk kontrakt med selskapet Delta Groove. I 2009 fikk han en Blues Music Award for en låt han komponerte sammen med Cyril Neville, og dermed var spiren til et samarbeid sådd. I 2013 begynte de to å planlegge å sette sammen et band, og sammen med Devon Allman som tredje frontfigur ble supergruppa Royal Southern Brotherhood startet. Som kjent har dette bandet gått sin seiersgang rundt på klubber og festivaler på begge sider av Atlanteren. I dag er Zito godt etablert med sitt eget band. Alle som hørte bandet sist de gjestet Norge, bl.a. på Dark Season Blues og Colorlines bluescruise, kan skrive under på at trøndere har noe å glede seg til når Mike Zito Band nå kommer til Trondheim for første gang.

Amerikansk soul
Et annet spennende navn som er booket på årets bluesfest i Trondheim er Shayna Steele. Hun er antagelig et ukjent navn for de fleste. At hun har vært korsangerinne for Rihanna i to år skulle være et godt bevis på hennes kvaliteter. Hun har også vært korist for andre stjerner som Bette Midler, Lizz Wright, Kelly Clarkson og Michael Bublé. Shayna Steele kommer fra Sacramento i California fra en familie der begge foreldrene jobbet for US Air Force, noe som bl.a. medførte et lengre opphold i Tyskland. I 1985 flyttet hun til Mississippi. Som datter av en svart far og en hvit mor fikk hun føle raseproblematikken på kroppen og søkte derfor tilflukt i musikken. Hun vant flere talentkonkurranser og hadde også sin første nasjonale TV-opptreden i en alder av 15 år. Senere flyttet hun til New York der hun fortsatte sin karriere på Broadway med bl.a. roller i Jesus Christ Superstar og Hairspray.

Piano power
Victor Wainwright har besøkt norske klubber og festivaler ved flere anledninger og gjort stor lykke med sin blues, rock`n roll og honky-tonk-musikk og energiske pianospill. Victor kommer fra Savannah, USA og fikk musikken inn med morsmelken. Selv om karrieren startet for bare ca 10-år siden er han allerede et gode etablert navn i amerikanske blues-kretser. Sammen det det gode bandet The WildRoots serverer han alltid “good time music” som engasjerer publikum. (Bildet under).

Ex-Blasters Dave & Phil Alvin
Dette er kjente navn for mange musikkelskere i Norge. Sammen startet Alvinbrødrene roots-bandet Blasters i 1979, som i en årrekke herjet klubbscener verden rundt. De besøkte også Trondheim i sin tid. Festivalleder Engen kan fortelle at Alvinbrødrene i alle år har stått høyt oppe på lista over artister de har ønsket seg til Nidaros Blues. Nå kommer de med bandet sitt, The Guilty Ones.

Joakim Tinderholt
Til Trondheim kommer også en nordmann som har fått mye internasjonal oppmerksomhet for sin debutplate som kom for noen måneder siden. Albumet “You Gotta Do More” har vært listet på en rekke radiostasjoner verden rundt, vært på Roots Music Reports radioliste for blues (17. plass), månedens album i Storbritannia (IBBA februar 2015) og nominert til Blues Blast Award.

Av andre norske artister som kommer til Nidaros er Vidar Busk og hans True Believers. Denne gangen kommer han med blås og 8-mannsbesetning. Kommer gjør også duoen Claudia Scott og Henning Kvitnes som åpner hele festivalen med en såkalt “sittekonsert”. Fra Toten kommer country- og americanabandet Humming People.

Flere andre internasjonale navn er også bekreftet. Fra Spania kommer det underholdende partybandet Travellin’ Brothers som vant European Blues Challenge, den europeiske bandkonkurransen, i Brussel i fjor vår. Et helt nytt navn på norske scener er den akustiske folkblues-duoen Hat Fitz & Cara. Det blir også gjensyn i Trondheim med sangeren fra legendariske Manfred Mann's Earth Band. Chris Thompson var frontfigur i bandet som på 70-tallet hadde hitlåter som Davy's On The Road Again, Blinded By The Light og Mighty Quinn. Som mange ganger tidligere er Thompson backet av norske Mads Eriksen Band. Fra Danmark kommer det Internasjonalt prisbelønte bandet, The Blues Overdrive.

Les mer om festivalen i Trondheim 21.-14. april på www.nidarosblues.no

Tekst: Rune Endal

Travellin' Brothers og HatFitx & Cara (under).