Wee Willie Walker - nyoppdaget soulstjerne til Notodden

.

En av de store musikalske gjenoppdagelse i USA i fjor var soulsangeren Wee Willie Walker. Han har en stemme som gjerne blir sammenlignet med storheter som Sam Cooke, Wilson Pickett og Otis Redding. Etter å ha vært ute av rampelyset lang tid er han nå aktuell igjen med en comebackplate som har fått kritikere til å ta frem de beste superlativene. Albumet er dessuten spilt inn i nordmannen Kid Andersens studio i California, og har så langt resultert i tre nominasjoner til amerikanske Blues Music Awards i kategoriene Album of the Year, Soul Blues Album of the Year og Soul Blues Artist of the Year.

Wee Willie Walker er hjulpet frem fra glemselen av norske Kid Andersen og hans musikalske partner Rick Estrin. De traff Walker ved en tilfeldighet og bestemte seg for å spille inn et album med ham. De samlet sine musikervenner i Greaseland Studio, som forøvrig er lokalisert hjemme hos den utflyttede nordmannen i San Jose. Resultatet ble det oppsiktsvekkende albumet «If Nothing Ever Changes». Nå er soulmannen Wee Willie Walker igjen høyaktuell i det amerikanske soul- og bluesmiljøet.

- Det er ikke mange igjen i blues- og soul-verdenen i dag som kan oppriktig kalles "ekte vare", men Wee Willie Walker er det! Å spille inn skive med ham var en sann øyeåpner for meg. Han er på et nivå som artist og sanger som kun har vært nådd av de mest ikoniske i sjangeren vår, sier Walkers norske gitarist og plateprodusent Kid Andersen. - Jeg gleder meg som en unge. Det kommer til å føles som en ordentlig triumf for meg å få presentere Wee Willie Walker for ett norsk publikum, og det sammen med det beste bluesbandet i bransjen i dag, The Nightcats, sier Kid Andersen. - For meg blir det som å ta min USA-familie, med Rick Estrin og den "utvidede Nightcats-familien" med Willie Walker, Jim Pugh og selvfølgelig kona mi, Lisa, hjem for å erobre moderlandet.

Kid Andersen hadde som vi husker også suksess på Notodden Blues Festival i fjor da han satte sammen et fantastisk band av amerikanske venner til en hyllestkonsert B.B. King. Nå har det norske bluesfenomenet satt sammen et nytt stjernelag og setter igjen kursen mot hjemfylket Telemark. Foruten Kid Andersen på gitar kommer Wee Willie Walker til Notodden med Rick Estrin & the Nightcats som for anledningen er forsterket med Jim Pugh på keyboards, og Kid Andersens kone Lisa Leuschner på vokal. Jim Pugh er kjent som mangeårig medlem av Robert Cray Band. Blåserekken er norsk for anledningen og består av Tron Taalesen (barytonsaxofon), Vidar Torbjørnsen (trompet)og Andre Kassen (tenorsaxofon), som alle er fra Skien.
 
Wee Willie Walker er født i 1941 og vokste opp i musikkbyen Memphis, Tennessee. Som de fleste sangerne av afro-amerikansk herkomst i Sørstatene har Walker en sterk gospelbakgrunn. Walker trakk etter hvert mot soul-musikken og ga ut plater på selskap som Goldwax og Chess.
 
- Nå når soulmusikken er på full fart tilbake, så er det moro at vi nok en gang kan presentere «the real thing» på Notodden Blues Festival. Ekstra moro er det at det norske bluesfenomenet Kid Andersen er sentral aktør i det hele. Vi snakket om dette når «Kid» var hjemme i Norge i julen. Det er en herlig følelse nå når alt vi planla har falt på plass, sier festivalsjef Jostein Forsberg i Notodden Blues Festival.

Rick Estrin & the Nightcats
Bandet regnes i dag som et av USAs aller fremste bluesband. Nå kommer de på et sjeldent Norgesbesøk. Ledet av de fargerike frontfigurene Rick Estrin på vokal og munnspill og norske Kid Andersen på gitar er Nightcats nok en gang nominert til «Band of the Year» til Blues Music Awards 2016 i USA. I tillegg er Rick Estrin er nominert til «Entertainer of the Year» og Kid Andersen til «Guitar player of the Year».

Bo Kaspers Orkester
får sin debut på Notodden Blues Festival til sommeren. Det populære bandet har solgt mer enn 1,3 millioner album og hatt store hitlåter som har "Ingenting alls", "Hon är så söt" og "I samma bil". For tiden er Bo Kaspers Orkester aktuelle med det storselgende albumet "Redo at gå sönder" og radiolåtene "Sommaren" og "Håll ut". Den siste i duo med norske Christel Alsos.
Bo Sundström og hans orkester er et populært liveband i Norge. Med sin sjangeroverskridende musikk slår like godt an enten på pop-, rock og jazz- eller andre typer festivaler. Bandets bluesrøtter kommer aller mest til syne på deres niende album «New Orleans» da de dro til New Orleans og Piety Street Studios, som tidligere har huset navn som Elvis Costello, Tom Waits og Dr. John.

Morudes
Amund Maarud er en av landets fremste gitarister og trenger ingen nærmere presentasjon i blueskretser. Sammen med broren Henrik utgjorde han halvparten av besetningen i rockebandet The Grand. Sammen vant de Spellemannspris med Amunds soloprosjekt. Nå er det garasjeblues med duo-prosjektet Morudes som gjelder. Brødrene er for i tiden i studio og jobber med debutplata og første single slippes allerede på forsommeren.
Morudes live er en fryd for øyne og ører. De kan karakteriseres som en rufsete og energisk blues-utgave av White Stripes. De har spilt på Notodden Blues Festival gjentatte ganger siden deres første opptreden i 1997, men dette blir deres debut på festivalen med Morudes.

Tidligere annonserte artister til Notodden Blues Festival 2016 inkluderer bl.a. The Original Blues Brothers Band, Walter Trout, Vidar Busk/Amund Maarud/Daniel Eriksen/Magnus Berg og Lisa Lystam Family Band.