Fullt hus på nyttårsblues i Stavanger

.

Det har blitt en tradisjon at Eric Slim Zahl & the South West Swingers innleder det nye bluesåret med Nyttårsblues i Stavanger den andre lørdagen i januar. Årets arrangement var det niende i rekken, og festen ble som tidligere avholdt på De Røde Sjøhus. Arrangørbandet hadde denne gangen blant annet invitert med Stina Stenerud, Mike Andersen og Mike Sanchez som gjester.

Arrangementet har med årene blitt svært populært, og forhåndssalget av billetter var også  godt. Arrangørene kunne dessuten i samarbeid med Victoria Hotel tilby hotellpakker, noe som resulterte i et utsolgt hotell en helg som ellers ville vært stille i Stavanger.
Etter fjorårets store vær-utfordring med en orkan som gjorde transport og fremkommelighet vanskelig, var værgudene i år mer medgjørlige. Folk kjente sin besøkelsestid, og i god tid før dørene ble åpnet var det lang kø utenfor Sjøhusene. I løpet av kvelden var det mer enn 800 personer innenfor dørene. Mange vennegjenger så ut til å ha festen som en fast tradisjon, og gledelig var det også å se at det var mange yngre blant publikum.

Til å varme opp publikum stilte lokalfavorittene Den Norske Amerikalinje opp, bestående av Kjetil Ottesen, Bjørn Kallevig og Frank Eriksen. For anledningen hadde de med seg Eivind Hodne på bass. Det er noen år siden bandet sist sto på en scene i Stavanger, og publikum tok entusiastisk i mot dem. Bandet spiller countrylåter, noe blues og låter av Tom Waits, musikk som publikum kjenner igjen og tar godt i mot. (Bildet under).

Etter en kjapp omrigging, var Eric Slim Zahl & co klar på scenen. Bandet har jobbet hardt og målbevisst lenge, og har opparbeidet seg en solid fanskare både i Stavanger og rundt om i landet. Med Roald Brekke på bass, Atle Helland Strøm på trommer, Øystein Undem på tangenter og Eric Zahl selv på gitar og vokal fyrte bandet i gang sin nyttårsrakett av en konsert på slaget 22. Lokalet var nå fylt godt opp, og publikum var ikke sene om å ta dansegulvet i bruk.
For anledningen var bandet utvidet med Lars Hammersland, som vi ellers finner blant annet i Trond Olsen Band, på B3. På saksofon var Kåre Kolve hentet inn. Kåre har arrangert horn på Eric Slim Zahls to plater, og har spilt med band som Lava, Dance With A Stranger og Mezzoforte.

Første gjest på scena var Stina Stenerud. Kveldens eneste kvinnelige artist strålte på scenen, og Stina overbeviste med sin fantastiske stemme. Hun har et trøkk og en stemmeprakt som bare blir bedre og bedre, og det var tydelig å se at hun trivdes på scenen i selskap med Eric Slim Zahl og hans South West Swingers.

Etter noen flere låter fra bandet, var det klart for kveldens andre gjest, danske Mike Andersen. Mike har nylig sluppet liveplate og er godt kjent som en dyktig liveartist. Han hyllet blant annet en av sine store favoritter, Ray Charles. En ting jeg – og sikkert flere – lenge har ønsket å se, er en duett med Mike og Stina. Dette ønsket ble oppfylt denne kvelden, og ble en flott opplevelse. Vi får håpe på en slik mulighet igjen! De to artistene passet svært godt sammen, og denne stunden var et av kveldens høydepunkt.

Siste gjest ut på årets nyttårsblues var engelske Mike Sanchez. Mike er en gammel kjenning for det norske bluespublikummet. Sammen med sitt band The Big Town Playboys herjet Mike Sanchez norske bluesscener og festivaler på 90-tallet.  Med fengende boogiewoogie, blues og rock´n´roll, samt karismatisk sceneopptreden skapte de jubeltilstander hvor enn de spilte. Sammen med bandet kjørte Mike igjennom et humørfylt og rockete sett, og sjarmerte publikum med å snakke norsk, noe han fremdeles husket. (Bildet under).

Mens pianist Øystein Undem dro i gang det som har blitt hans varemerke; en lang og vill pianosolo, fikk resten av bandet  en liten pause, kveldens eneste, før det var klart for kveldens finale. Mike Sanchez kom tilbake på scenen, og de to mesterpianistene hadde en herlig pianoduell. Helt til slutt var alle gjestene og musikerne på scenen for et felles avslutningsnummer. Blant dem var også Arne Kolstad på trombone, mannen Eric Zahl mener er grunnen til at bandet i sin tid ble startet. Det ble trangt med så mange på scenen, men det hindret dem ikke i å levere en sydende avslutning på denne musikalske festaftenen.

Det var tydelig å se at publikum var godt fornøyd med kveldens musikalske meny, og alle forsvant etter hvert ut i en Stavangernatt som hadde fått noen centimeter snø i løpet av kvelden.

Med en meget vellykket nyttårsblues unnagjort er Eric Slim Zahl & the South West Swingers nå klare for neste post på 2016-programmet. I slutten av januar reiser de til USA for å delta i årets International Blues Challenge i Memphis. I konkurranse med over 250 andre band og artister får bandet her anledning til å vise seg frem for et kresent amerikansk publikum.
I april kommer nok en stor begivenhet for Slim Zahl & Co. Da reiser de til Italia for å representere Norge i den europeiske bandkonkurransen, European Blues Challenge. Vi krysser fingrene og ønsker dem lykke til.
Du kan lese mer om begivenhetene i de neste utgavene av Bluesnews.

Tekst og foto: Nina Hanssen

Musikerne samlet backstage etter konserten i Stavanger.