Kanonhelg i Nord-Norge for Walter Trout

.

Etter kritikerroste konserter i Danmark og Sverige var Walter Trout i november tilbake på norsk jord. Den amerikanske gitaristen hadde bare lagt inn to stoppesteder i Norge på comebackturnéen i høst, Harstad og Tromsø. Grunnen til det valget var Walters mangeårige vennskap med norske Finn-Ero Bustadmo-Bottolfsen fra Troms. Da Walter Trout ble alvorlig syk var Finn-Ero en av mange som tok initiativ til å arrangere støttekonsert til Walter Trouts kostbare og livreddende operasjon.

18 måneder etter operasjonen var Walter Trout i Nord-Norge for å hilse på sine gamle venner, takke for støtten og avholde to konserter. Det var publikum i Harstad og Tromsø som fikk gleden av å høre Walter Trout og hans band denne gangen.
I Harstad møtte Walter igjen sin gamle venn, Finn-Ero, som også fikk tid til å vise Walter og bandet noen lokale severdigheter, blant annet ble det en tur til Adolfkanonene, som faktisk var andre verdenskrigs største skipskanoner på land. Disse fire kanonene var det kraftigste batteriet i Hitlers såkalte «Atlanterhavsvoll». Walter og bandet viste stor interesse for historien rundt dette, og guiden Ole Sparboe (bror til selveste Kirsti) måtte svare på mange oppfølgingsspørsmål fra hele gjengen. Om det var dette som gjorde susen vites ikke, men det la helt klart grunnlaget for en «kanonhelg» i nord.

Alle på scena i Harstad: Fra v. Walter Trout, Heidi Solheim, Finn-Ero, Jon Trout og Johnny Griparic.


Omlag 450 møtte opp på konserten i Nordic Hall i Harstad, der Finn-Ero varmet opp sitt hjemmepublikum med litt heftig rock før en rørt Walter Trout kom på scenen til øredøvende jubel. Walter spilte låter fra sitt nye album, men oppfylte også noen låtønsker fra publikum. Med på turnéen hadde Walter sin eldste sønn, Jon. Han var flere ganger på scenen og bidro på gitar. Det var tydelig at pappa Walter hadde lært ham noen triks. Vi fikk også oppleve en herlig versjon av Walters egen «Life in the Jungle» med Finn-Ero som vokalist, en sikker innertier på hjemmebane. Kvelden ble avsluttet med Heidi Solheim og Pristine som presenterte låter fra sin nye plate til stor jubel fra de som var igjen i salen. Flere fra bandet til Walter var blant de som sto foran scenen og digget.

Tidlig neste morgen var det klart avgang med Hurtigruta til Tromsø, en tur der alle fikk ladet opp batteriene igjen til konsert i Kulturhuset. Før konserten var det lagt inn intervjuavtale og fotosession med Bluesnews’ utsendte, en sak som forøvrig kan leses i desemberutgaven av bladet.
Selv om det skjedde mye i Tromsø denne kvelden, så var det godt fremmøte med anslagsvis 450 stykker i Kulturhuset. Flere som hørte konserten i Harstad hadde fått mersmak og tatt turen de 300 kilometerne for å høre Walter en gang til. Det var også tilreisende fra Sverige, Finland og andre steder i Nord-Norge.
Konserten startet med Finn-Ero før Pristine tok over. Men det var selvfølgelig Walter alle ventet på. Konserten ble en reprise fra kvelden før med høy intensitet og stor spilleglede. Walter stoppet også opp i konserten og fortalte om viktigheten av det å melde seg som organdonor, et budskap som Walter selv er et godt bevis på viktigheten av.
Spillelisten var en del forandret fra kvelden i Harstad uten at det satte noen demper på festen. For eksempel unnlot han å spille "Playin' Hideaway», en sang med høy allsangfaktor. Denne satt ikke helt godt i Harstad, men det er nok bare mer opptrening av stemmen som må til. Mannen har jo tross alt måttet trene opp igjen det meste etter operasjonen. Uansett – stemmen fungerer stort sett bra igjen, råheten i gitarspillet er absolutt tilbake, og det lover godt for Notodden Bluesfestival neste sommer!
Kvelden ble avsluttet med Freddie Kings "Going Down" hvor Finn-Ero og Heidi Solheim også kom med på scenen. Det ble jubel i salen.
Etter konserten solgte Walter og sønnen Jon CD-plater i foajéen, ga autografer, klemmer og ble avbildet, og møtte gamle kjente fra Walters tidligere turneer i nord. En flott og hyggelig gest som mange satte pris på.

Finn-Ero Bustadmo på scena med Walter Trout og bassist Johnny Griparic.


Undertegnede hørte også Walter Trout Band på festivalen i Frederikshavn uka før. Om Walter var god der så vil jeg påstå at han var ennå bedre i Harstad og Tromsø. Det er tydelig at formen blir bedre og bedre.

Ved ankomst til Gardermoen søndag fikk Walter en hyggelig telefon fra Jostein Forsberg i Blues Music Club Notodden. Jostein kunne fortelle at klubben hadde solgt over 900 CD'er av han nye plate, "Battle Scars". Walter Trout trodde nesten ikke det han hørte, og det var en tydelig stolt og glad mann som ikke ville si adjø – men derimot "Vi sees på Notodden i 2016!" Turen dit anbefales !

Les det åpenhjertige intervjuet i desembernummeret av Bluesnews, der Walter Trout forteller både om sin vanskelige sykdomsperiode og sin lange karriere.

Tekst og bilder: Roald Jungård

Walter Trout og Heidi Solheim, Pristine.

Med tilreisende bluesfans fra Bodø, Geir Anders og Liv-Synnøve Norlid.

På omvisning ved Adolfkanonene guidet av Ole Sparboe.

Walter og Jon Trout selger CD-plater i Kulturhuset i Tromsø.