Ny festivalsuksess på Svalbard

.

Det er ikke mange bluesfestivaler i verden der du må stille med ullundertøy og kikke deg godt rundt hushjørnet for å forsikre deg om at det ikke lurer en isbjørn der. På tross av mørketid, kulde og tøffe forhold har den årlige bluesfestivalen i Longyearbyen på Svalbard etter hvert vokst seg til en av de større festivalene i Norge. Mye folk og artister som innfridde skapte også i år god stemning i byen. Med artister som Lisa Lystam, Marie Kristin Dale og Magnus Berg sørget festivalen for at også yngre artister var godt representert.

Fra den offisielle festivalåpningen i Kulturhuset på torsdag kveld til siste tone stilnet på jammen natt til mandag ble det arrangert ikke mindre enn rundt 40 konserter. Både små og store fikk sitt, for de minste ble det holdt konserter både i en av byens tre barnehager, på skolen samt bluesforestilling på Kulturhuset på lørdag.  De voksne kunne oppleve et vell av konserter på byens utesteder både torsdag og fredag kveld, arrangementer på dagtid samt den store konserten lørdag kveld på Huset, med band på rekke og rad både i 1. og 2. etasje.  Tradisjonen tro ble det også kirkekonsert søndag. Her spilte musikere fra både Nick Moss Band, Mike Zitos band, og Jan Tore Lauritsen og hans Buckshot Hunters, samt Jai Malano under arbeidstittelen Gospel & Blues. En flott konsert, som for mange er selveste rosinen i pølsa under Dark Season Blues. (Bildet under: Artistene på kirkekonserten).

Festivalpassene var utsolgt før festivalen, og ledige plasser ble solgt i døra til konsertene, som jevnt over var godt besøkte. I tillegg til byens fastboende befolkning på rundt 2000, kom rundt 400 tilreisende fra fastlandet oppover for å få med seg denne eksotiske festivalen.
Musikalsk ble også festivalen en suksess. En artist mange snakket varmt og entusiastisk om, var Mike Zito, som denne gang kom med sitt eget band The Wheel. Fanskaren økte for hver konsert, og publikum kunne også bli bedre kjent med sympatiske Mike samt høre hans sterke livshistorie under Øyvind Rønning sitt intervju på scenen under blueslunsjen lørdag. Og som det svinger av dette bandet for tiden! Bandet kommer med ny plate i november, og vi fikk mange smakebiter av den på konsertene. Fra USA kom også et av de andre hete bandene i bluesverdenen akkurat nå, nemlig Nick Moss Band. Med Nick Moss selv på gitar og den gudbenådede sangeren Michael Ledbetter på vokal og gitar i front av et godt samkjørt band, ble det både klassisk Chicagoblues og lange, jammete numre med et snev av sørstatsrock.


Gitarentusiastene fikk sitt når de eminente gitaristene Kirk Fletcher og Josh Smith (bildet over) entret scenen sammen med et norsk backingband bestående av Iver Olav Erstad, Per Øystein Erstad og Jon Reidar Furulund. At Kirk og Josh elsket å spille sammen var ikke vanskelig å se, og både musikere og publikum så ut til å glede seg stort. Bak i kulissene stod Nick Moss sin tangentspiller Taylor Streiff og rådigget det Iver Olav presterte på orgel.
Lisa Lystam Family Band er et annet band som folk hadde bitt seg merke i. Ledet an av unge Lisa ga bandet flere knallgode konserter, og fremviste en spilleglede og en groove som gikk rett til hjertet hos publikum. I det hele tatt var yngre artister godt representert på programmet, og de bet godt fra seg i konkurranse med eldre kollegaer. Norske MK´s Marvellous Medicine, med Marie Kristin Dale i spissen, overrasket nok mange med et hardt og knallbra sett. Spesielt lørdagen var det mange unge som fikk med seg bandet, og tydelig likte det de hørte. Magnus Berg fikk nylig en pris for beste nye artist/debut CD i en kåring i amerikanske Blues Blast, en fantastisk bragd for en ung, norsk artist. På Svalbard fikk vi høre hvorfor.
En annen som var nominert i samme konkurranse, var Joakim Tinderholt. Han nådde altså ikke helt opp, men overbeviste med flotte opptredener. Billy T Band har spilt på de fleste festivalene på Svalbard, noe de også gjorde i år. De backet også opp festivalens overraskelse, amerikanske Jai Malano. Damen fra Austin, Texas, er foreløpig et relativt ubeskrevet blad i bluesmiljøet, noe som kanskje ikke kommer til å vare så lenge. Hun imponerte med en fantastisk stemme og fine egne låter.
Gjenoppståtte Greasy Gravy stilte også her på Svalbard med Linda Kvam på vokal, og tok publikum med tilbake til soulens gullalder. JT Lauritsen & The Buckshot Hunters har også gjestet festivalen før, og sørget for å fylle dansegulvene på Svalbard. Jolly Jumper & Big Moe hadde med seg Daniel Røssing på piano, og serverte på lunt vis bluesperler fra sjangerens ungdom, iblandet både morsomme og saftige historier og ”skitsnakk”. (Bildet under).


Spoonful of Blues sørger alltid for rockefot og stor stemning blant publikum, konsertene på Svalbard var intet unntak i så måte. Erik Harstad var også booket inn, men måtte dessverre melde avbud i siste øyeblikk. De som kanskje ikke hadde den sterkeste tilknytningen til blues fant sitt i prosjektet Beatles & Stones, som leverte låter de fleste kjenner til.

Festivalen avsluttet som alltid med en hei dundrende jam søndag kveld. I en sprengfull spisesal på hotellet fikk festivalens artister utfolde seg i nye og uvante konstellasjoner. Jamvert Jostein Forsberg kommanderte troppene med myndig hånd, og steppet også inn på munnspill når det trengtes.
Marie Kristin Dale og Lisa Lystam rocket godt i sammen, og Marie Kristin fikk også bryne seg i gitarduell med både Magnus Berg og Mike Zito, noe hun for øvrig kom meget godt ut av. Jai Malano sang med Mike Zito og hans band, to Texanere langt hjemmefra. Høydepunktene var mange, og en jam av dette kaliberet er meget god underholdning.
Mens noen av gjestene dro rett fra jam til nattflyet, kunne andre etter hvert finne senga si og sovne lykkelige og fulle av musikk.
Les mer om festivalen i desembernummeret av Bluesnews.

Tekst og foto: Nina Hanssen

Marie Kristin Dale på jam session med Mike Zito søndag.

Tre gitar-ess på Kroa: Fra venstre Nick Moss, Josh Smith og Kirk Fletcher.

Barnehageblues med Jon Grimsby, Mike Zito, Arnfinn Tørrisen og Jan Tore Lauritsen.

En av festivalens overraskelser, sangerinna Jai Malano, spilte med Bill Troianis band.