Big Creek Slim årets danske bluesnavn

.

Big Creek Slim er kåret til Årets danske bluesnavn 2015. Prisen ble opprettet i 2002 og deles ut hvert år av Copenhagen Blues Festival til en dansk musiker som har gjort en spesiell innsats for stilarten. Årets utdeling fant sted 23. september i et fullsatt Amager bio i den danske hovedstaden.

I begrunnelsen for tildelingen ble det sagt at Big Creek Slim fikk prisen for sitt engasjement for den tradisjonelle bluesmusikken. Videre ble det sagt:  
- Som sanger, gitarist og låtskriver har du tilegnet deg en dyp forståelse for bluesens røtter, og med en sterk og ekspressiv stemme, enkelt, autentisk gitarspill, og et stort talent for å skrive gode sanger utstråler din musikk en innlevelse og feeling som minner om de tidlige deltabluesmestre. Men du bygger også bro mellom gamle og nålevende idealer, slik det kan høres på din seneste CD, ”Hope for my soul”. Dette gir også et håp om en stor fremtid for deg i dansk og internasjonal blues.  
I tillegg til æren følger også en sjekk på 10.000 kr. med prisen, som er sponset av Copenhagen Blues Festival, Amager bio og Mojo Blues Bar.

Big Creek Slim har vært svært aktiv i årenes løp med tallrike konserter både hjemme og ute. Han er kjent for sin low down, autentiske blues inspirert av klassiske artister som Charley Patton, Robert Johnson, Son House, Muddy Waters, Howlin’ Wolf og John Lee Hooker. Han har gjort utallige reiser i bluesens hjemland der han har bodd og fartet rundt som vaskekte ”hobo” i Louisiana, Mississippi, Arkansas, Alabama og Tennessee.
I 2013 vant Big Creek Slim Danish Blues Challenge. Nylig har han gitt ut CDen Hope for my soul, som har fått svært gode kritikker og også var nominert til årets danske bluesutgivelse. Han er for tiden bosatt i Brasil, der han livnærer seg som bluessanger.

Denne samme kvelden i Amager bio ble det også delt ut pris for Årets danske bluesutgivelse. I tillegg til Big Creek Slim var disse nominert: Mike Andersen med albumet Home, The Blues Overdrive med Clinch, The Fried Okra Band med Back Into The River og Mojo Makers med Devils Hands.
Prisen gikk til Mike Andersens Home, og det ble av juryen begrunnet slik:
- Mike Andersen viser med sitt album Home en meget høy standard i dansk musikk med en stor lyd og en sterk personlig og følsom stemme. Med nyskreven musikk som viser hvordan blues kan gå hånd i hånd med soul og pop i en flott produksjon, som lyder som kombinasjonen av klassikere og moderne hits. Med personlige tekster om bl.a. hjemlengsel og ensomhet som har potensiale langt utenfor Danmarks grenser.

Åpningskvelden under årets bluesfestival i København ble avsluttet med et brak av en konsert med Thorbjørn Risager & The Black Tornado og et særdeles velspillende John Németh Band.

Tidligere mottakere av prisen Årets danske bluesnavn:
2002 Troels Jensen
2003 Mike Andersen
2004 Peter Thorup
2005 Thorbjørn Risager & Kenn Lending
2006 Paul Banks
2007 Peter Nande
2008 Tim Lothar
2009 Nisse Thorbjørn
2010 Lene Strøyer
2011 HP Lange
2012 Jes Holtsø
2013 Ronni Boysen
2014 Hans Knudsen

Tekst og bilder: Frank Nielsen

Mike Andersen mottok prisen for Årets beste bluesutgivelse 2015.