Vellykket nedskalering av Ørland Bluesfestival

.

Ørland Bluesfestival har vokst så mye de siste årene at de måtte ta i bruk større scener i kulturhuset. Det medførte at intimiteten forsvant og med den noe av publikum. Etter fjorårets festival valgte man å nedskalere og konsentrere hele arrangementet om Ørland Kysthotell der alt foregikk de første årene. Bluesnews’ utsendte støtter dette valget og ser fram til fortsettelsen.

På første konsertdag torsdag 24. september lokket Steinar Albrigtsen og Monica Nordli i samarbeid med Ørland Gospelkor fosningene til en nesten fullsatt Ørland kirke. Ifølge pålitelige kilder var konserten henimot magisk og føyer seg dermed flott inn i en god tradisjon på festivalen.

Dagen etter bød på flotte konserter på tre scener: I konferansesalen Yrjar spilte norsk-engelske Krissy Matthews og irske Grainne Duffy, i spisesalen ga Albrigtsen og Nordli nok en konsert før Marcus Løvdal Band fikk slippe til. Mange var nok også glade for at Kroa i kjelleren på Kysthotellet var tilbake på programmet, her spilte Blueskollektivet, JT Lauritsen & Billy Gibson og Geir Bertheussen Blues Express. Det rapporteres om flotte konserter. Watermelon Slim ruslet rundt mellom scenene og deltok der det var den minste sjanse for å slippe til med sine munnspill. Under GB Blues Express' konsert var det til slutt åtte munnspillere på scenen samtidig, og stemningen sto i taket!

JT Lauritsen & Buckshot Hunters med Stan Street og Billy Gibson.


Lørdag startet som vanlig med jam session på puben Barrock hundre meter lenger borti gata, etter manges mening er dette festivalnorges beste jam. Festivalmotor Syver Srøbka ledet den som vanlig med stø hånd sammen med oppvarmerne i Marcus Løvdal Band. Og "alle" var der: Bertheussen, Jolly Jumper, Big Moe – vi kunne fortsatt, men nøyer oss med å si at stemningen var upåklagelig både på og foran scenen.
Etter drøye tre timers pause braket det igjen løs på Kysthotellet. Også i år ble havets festbord servert på lørdag før konsertene var igang igjen. I spisesalen startet undertegnede med band før Mats Nerlis prosjekt Nerli There overtok senere på kvelden. Amerikanske Jeff Jensen åpnet ballet på Kroa i kjelleren, fulgt av Krissy Matthews energiske sett. Slim Zahl & The South West Swingers avsluttet kvelden med den beste bandprestasjonen undertegnede fikk med seg i løpet av helgen. I Yrjar-salen var det de alltid bombesikre herrene Jolly Jumper & Big Moe som satte stemningen til sildebordet med sitt Jimbo Jambo Band før Marcus Løvdal Band overtok med gjestene Watermelon Slim og festivalkunstneren Stan Street. Slim gjorde noen sinnsyke greier på sine munnspill og trakk med seg ungguttene til nye høyder!

Alt i alt virket "slankeoperasjonen" til festivalledelsen etter hensikten og publikum satte tydelig pris på det mer intime formatet. Festivalsjef Tor Hognes mente at festivalen styrte mot et lite overskudd. Skuffelsen var scenen i spisesalen som jevnt over var dårlig besøkt og Hognes antydet at de neste år ville satse kun på Kroa og Yrjar. BNs utsendte støtter forslaget og gleder seg allerede til neste år. Det ordet som best oppsummerer festivalen er «trivelig"!

Tekst: Bjørn Saksgård - Foto: Sveinung Lervåg

Gráinne Duffy.

Amerikanske gjester, Billy Gibson og festivalkunstneren Stan Street.

Jam session.

Jeff Jensen.