Bluesfest i Åmål for 24. gang

.

Fra den 9. til 12. juli ble det arrangert bluesfest i Åmål i Sverige for 24. gang. Hele byen er involvert i festen, og man får servert musikk rundt i byens gater og på de forskjellige kroer, spisesteder og festivalscener både på dag- og kveldstid. Under festivalen fordobles innbyggertallet i Åmål med ca. 10.000 tilreisende. Til tross for så mange mennesker er der en god og hyggelig atmosfære i byen. Festivalen står for de fleste musikkarrangementene, men det oppstår også spontane jamsessions rundt om i byen. Hele byen er i disse dagene i bluesmusikkens tegn.

Åmål Blues Fest bød i år på et stort og allsidig program, fra Sofie Reed som sitter med sin dulcimer i fanget og synger egne sanger, til den unge energiske Jasmine Kara som springer rundt på scenen iført meget ”lette klær” og synger moderne R&B. Det er musikk for en hver smak.
I den gamle kirken midt i byen - i dag omdannet til kulturhus - ble det hver dag avholdt flere små konserter. Her ble også junior-bluesprisen utdelt. I år gikk denne til Among Lynx, som består av fire unge dyktige jenter. Among Lynx ga flere konserter både i kulturhuset og på Bluesterminalen, til stor glede for det fremmøtte publikum. Her er virkelig snakk om et band som klarer å komme ut over scenekanten til tross for deres unge alder. Det er helt sikkert et band vi kommer til å høre mer til. Deres nye CD kan varmt anbefales. (Bildet under).


Av andre artister som spilte i kulturhuset fortjener Svante Sjöblom og Olav Poulsen også å bli nevnt. Med Svantes store og intense innlevelsesevne, og Olavs rolige slidegitar, supplerer de to hverandre helt fantastisk. Musikken gikk rett i hjertet på et fullt kulturhus, og publikum kvitterte med stående applaus. Dette er et samarbeid jeg ser frem til å høre mere til.

Fredag og lørdag kveld åpnet Bluesterminalen dørene til de helt store konsertopplevelsene. Her kommer ca. 2500 betalende gjester pr. kveld.
Fredag starter med Sofie Reed og Honeyboy Slim & the Bad Habits på utendørs-scenen, deretter foregår resten av festen på scenen inne i terminalen med Shouting Red/Ladies Got the Blues, Brian Kramer Blues Band, Sven Zetterberg Blues Band, Mad Dogs, Tim Mitchell Band, Rita Engedalen & Backbone og sist Knock Out Greg & the Injectors. Særlig vil jeg fremheve svenske Ladies Got the Blues og norske Rita Engedalen & Backbone, som begge leverte noen utrolig gode opplevelser.

Ladies Got The Blues i Bluesterminalen.

Blues Jamboree.

Lørdag kveld startet Among Lynx og Factory Smokers Street Revue på scenen utenfor terminalen. Deretter på scenen inne i hallen, Ina Forsman & Helge Tallqvsit band, Hanny Banks band, Blues Jamboree, Bobby Rush, Thorbjørn Risager & the Black Tornado, Jasmine Kara, Alvin Youngblood Hart's Muscle Theory og sidst Gumbo. Her vil jeg gjerne fremheve danske Blues Jamboree, som har fått Big Creek Slim med på laget – mannen med den store stemmen. Deretter kom festivalens dyreste artist, den 82-årige Bobby Rush, som leverte en utrolig energisk konsert der han har hele salen med seg – dette er verdt pengene alene. Denne stemningen klarer Thorbjørn Risager med band å holde fast i, som i anledning dagens hadde fått Lisa Lystam og Ida Bang med på kor.

Alt i alt fire gode dager med mange store musikalske opplevelser. Stort takk til arrangører og frivillige som får dette til å lykkes år efter år.

Tekst og foto: Frank Nielsen

82-årige Bobby Rush, festivalens headliner.

Morten Omlid og Rita Engedalen.

Danske Thorbjørn Risager & The Black Tornado.