Shemekia tilbake til Notodden

.

Shemekia Copeland hadde sin første opptreden i Norge under Notodden Blues Festival i 2001. Siden den gang har det blitt flere norgesturer på Chicagos fremste bluesdame. I år kommer hun tilbake til Notodden for å gjøre konserter i Notodden Kirke og på Hovigs Hangar.

Norge har etter hvert blitt et av mine favorittland, forteller Shemekia Copeland, som har mange gode opplevelser herfra. Hun ble meget overrasket over at kunnskapen om musikken var så høy i et land som ligger så langt borte fra USA, og at kontakten med publikum skulle bli så god. Nå som hun har besøkt Norge mange ganger har hun etter hvert fått forståelse av hvorfor det er slik, og hun gleder seg enormt til å komme tilbake. Vi møtte henne på Buddy Guy's Legends i forbindelse med kick-off til årets Chicago Blues Festival.

Shemekia gjorde umiddelbar suksess på Notodden det første året, og har etter hvert blitt et populært innslag på festivaler rundt omkring i landet.
- Jeg vet ikke sikkert hvorfor kontakten ble så god, men jeg er glad for at de forstår min musikk og liker meg, smiler ei sprudlende Copeland. Hun, som så mange andre bluesartister, liker godt å spille i Europa, og opplever kontakten med publikum som annerledes enn hjemme i USA.
- I Europa spiller vi ikke hver tredje eller fjerde måned, så det kan jo forklare noe" sier hun, og legger til at hun opplever blueskunnskapen hos publikum som god rundt omkring i landet vårt.

Fredag kveld spiller Shemekia Copeland mellom Robert Plant og tributkonserten til BB King. Et lite drag av nervøsitet spores før smilet er tilbake, når vi spør om følelsen knyttet til det å spille mellom en så betydningsfull musiker som Plant og hederskonserten til blueskongen BB King.
- For meg er det en stor ære og en stor tillitt å få spille sammen med disse betydningsfulle menneskene, ler hun. Lørdag tar hun turen til Notodden Kirke, noe hun også gleder seg svært mye til. Tidligere har Shemekia Copeland bare spilt utendørs, i telt, og på større scener på Notodden, og hun forteller oss at hun ser fram til å gjøre noe mer intimt der lyden er dempet og kontakten med publikum oppleves på en helt annen måte. Kirkekonserter er imidlertid ikke noe nytt for henne, siden hun av og til holder slike hjemme i USA. For det norske publikum vil det imidlertid bli en ny opplevelse og helt sikkert spennende å høre hennes vokalprestasjoner i et bygg som Notodden Kirke.

I september kommer Shemekia Copeland ut med sin neste CD, og vi var nysgjerrige på hva vi kan forvente oss. Bilder med henne og Billy Gibbons er blant teaserne som er lagt ut, og det viser seg at han ikke er den eneste gjesten på sluttproduktet. Robert Randolph, Oliver Wood (som også produserer platene hennes) og Alvin Youngblood Hart er også blant gjestene. Utgivelsen består av omtrent 50/50 coverlåter og egenprodusert materiale, og avslutningsvis avslører Shemekia at hun og Billy Gibbons akkurat har festet ZZ Top's "Jesus Just Left Chicago" til tapen.

Notodden Kirke har alltid hatt gode konserter under festivalen, og vi tror ikke at årets konsert blir noe unntak. Shemekia Copelands stemmeprakt vil kunne fungere svært godt sammen med akustikken i kirkebygget, og vi ser fram til å høre hvilke låter hun velger til en slik opptreden.

Tekst og foto: Harald Olsen