Veteraner og nye stjerner sørget for vellykket Bergenfest

.

Helgen 11.-14. juni var Bergen stedet for en stor og variert musikkfest. Bergenfest startet i 1993 som Ole Blues, og var en blues- og americanafestival på byens klubber. Siden den gang har festivalen vokst både i størrelse og musikalsk bredde, ble etter hvert omdøpt til Bergenfest og har de siste årene blitt arrangert på Bergenhus Festning, på historisk grunn rett ved Bryggen. I år sto bl.a. veteranene Patti Smith, Jackson Browne og Grace Jones (bildet) på programmet.

Programmet er svært allsidig, og mens artister som Jackson Browne og Patti Smith lokker den eldre garde på festival, sørget bookinger som Kygo, First Aid Kit og Bastille for at også ungdommen kom. På festningsområdet er det en stor og en mindre utescene, samt en bitteliten ekstrascene. Det er også reist et Magic Mirrors, et gammelt kabaret-”telt” i tre, av samme type som det som brukes på Blues In Hell. Denne scenen fylles fort, og køen utenfor et til tider uendelig lang. Festivalen hadde i år booket en rekke kvinner, og har en miks av eldre og nyere artister som slår godt an og lokker publikum i alle aldre ut på samme festival.

Grace Jones
var første store navn ut på hovedscenen torsdag. Dama skremte vettet av oss i Bond-filmen A View To a Kill i 1985 og hadde flere store hits på 80-tallet. Den 67 år gamle Jones entrer scenen i svart kappe og gullmaske, men begge deler forsvant fort av. Sceneantrekket er minimalt, for å si det mildt; et par høyhælte sko, en slags g-streng med høyt liv og litt hvitmaling hist og her. Men den tidligere modellen bærer antrekket med stil, det skal sies. Grace Jones virker å være i godlune, og leverer alt i alt et overraskende fint sett.

I Magic Mirrors spiller Hvitmalt Gjerde på hjemmebane. Bergensbandet spiller en litt skakk og slentrende surf-rock med norske tekster for et entusiastisk publikum.

First Aid Kit
De svenske søstrene i First Aid Kit har på kort tid svingt seg opp i musikkbransjen, og konserten i Bergen er den første på en sommerturne som skal innom noen av de mest prestisjefylte festivalene i verden. Søstrene begynner noe forsiktig, men etter hvert løsner det. Noen dager før festivalen fikk de synge for et av sine idoler, Emmylou Harris, en opplevelse de fortsatt er litt høye på. De gjør en vakker versjon av nevnte Harris’ Red Dirt Girl, og selvsagt kommer deres store hit Emmylou til slutt i settet.

Patti Smith
er på samme alder som Grace Jones, og er også en dame som bærer alderen med verdighet (bildet over). I Bergen spilte hun seg gjennom hele det legendariske Horses-albumet fra 1975, et album som har blitt stående som en bauta i musikkhistorien og som har inspirert en mengde musikere i de 40 årene som har gått siden det kom ut. Patti Smith er fremdeles en meget kul og rocka dame, og avslutter settet sitt med en av sine største hits, Because The Night, som også Bruce Springsteen har hatt stor suksess med.

St. Paul & the Broken Bones
Fredag ettermiddag kom festivalens høydepunkt for undertegnede, med bandet St. Paul & the Broken Bones fra Birmingham, Alabama. Trolig var det ikke mange av de som befant seg foran Bastion-scenen som hadde hørt dette bandet før, men etter en times uhemmet fest med bandets freske soulmusikk og fantastiske liveshow er andelen av norske fans garantert økt betraktelig! Bandet er tight og dyktig, og sanger Paul Janeway er en fantastisk showmann. Han har en flott soulstemme, frekke moves og sjarm nok til å smelte et småfrossent Bergenspublikum. Dette bandet må flere få oppleve! (Bildet under).

Jackson Browne
er 66 år, og også svært så oppegående. Han forteller at han er glad for å være tilbake i Norge, og at han har slekt fra Vestlandet. Med seg i bandet har han blant annet gitaristen Shane Fountaine, på utlån fra Crosby Stills Nash. Browne har så vidt spilt seg varm da settet hans er over, og han kunne nok gjerne holdt på en stund til. Han avslutter med et par av sine største hits, Running on Empty og Take it Easy, som Browne skrev sammen med Glenn Frey fra The Eagles, og som The Eagles hadde en stor hit med. (Bildet under).

Bombino
Tuareg-rockeren Bombino fylte Magic Mirrors til randen fredag kveld. Han har tidligere spilt flere ganger i Norge, og har en stigende stjerne i blues/rock-verdenen. Det er rått og energisk, svett og tett. John Grant var en positiv opplevelse, og Ben Howard avsluttet fredagen foran et entusiastisk publikum.

Lørdag
innledet svenske Seinabo Say programmet på Plenen (bildet over). Med en rød kappe, slik man ser på kirkekoret i sørstatene i USA, entrer hun scenen. Seinabo har en flott stemme, og gjør sitt timelange sett uten de store faktene, hun bare synger vakkert. Eklektiske Jaga Jazzist var neste band ut, og under ledelse av trommis Martin Horntvedt ga de Bergen sin særegne blanding av jazz – og mye annet. (Bildet under).
Tori Amos stiller alene på scenen, og veksler mellom et stort, svart flygel og et el-piano. Et entusiastisk publikum liker det de hører. Engelske Levellers gjorde en legendarisk konsert på Bergensfest på slutten av 90-tallet og er nå tilbake på den minste utescenen. De har fremdeles høy energi og leverer et solid sett med sin folkpunk.

Thea Hjelmeland
Datteren til Arle, kjent i blueskretser fra Good Time Charlie, spilte for et fullstappet Magic Mirrors. Hun har høstet svært gode kritikker for sitt siste album, og leverte et spennende og interessant sett.
Siste band ut i Magic Mirrors lørdag var Dustbowl Revival, et riktig festband som gjør sin egen blanding av bluegrass, gospel, gammel blues og rytmer fra New Orléans. De har blitt kåret til beste liveband i Los Angeles, noe som ikke er vanskelig å forstå. Festlig og svingende, og det slår an hos både gammel og ung i Bergen.
Mens Dustbowl Revival avslutter i Magic Mirrors, avslutter byens store sønn, Kygo, på den store utescenen, Plenen. Den unge DJen har blitt stor verdensstjerne på kort tid, og Bergen har summet av forventing denne helgen. Det går an å bli profet i egen by!

Festivalen forsatte søndag med blant annet Daniel Wilson, Röyksopp og Susanne Sundfør, men da kallet pliktene Bluesnews’ utsendte tilbake til hovedstaden.
Noe av det spennende med å besøke en festival som Bergenfest er muligheten til å rusle rundt og høre masse ny musikk og artister man kanskje aldri har hørt om tidligere. I så måte var Bergensfesten meget vellykket. Tross grå himmel holdt regnet seg borte fra Bergen denne helgen, helt til søndag kveld. Med kveldstemperaturer på knapt 10 grader ble det til tider en kald opplevelse, og lykkelig var den som hadde en god ullgenser. For arrangørene ser fasiten god ut, tre av dagene var utsolgt og avviklingen så ut til å gå på skinner.

Tekst og foto: Nina Hanssen