Kongen er død - BB King 1925-2015

.

Fredag 15. mai kom den triste nyheten om at blueskongen, gitaristen og sangeren BB King hadde forlatt oss i en alder av 89 år. Med sin lange og suksessrike musikalske karriere som varte helt fra slutten av 40-tallet fram til høsten 2014 blir han betegnet som blueshistoriens aller største stjerne gjennom tidene. Bildet: BB King i Molde 2001. (Foto: Merete Eide).

BB King døde i Las Vegas etter en tids sykeleie. Han har ikke stått på scenen siden i oktober i fjor da han måtte avlyse turneen etter at han ble syk under en konsert i Chicago.

Riley B. King ble født 16. september 1925 på en bomullsplantasje i byen Itta Bena i Mississippi. Som 12-åring fikk han sin første gitar av en plantasjeeier, og han begynte senere å synge i lokale gospelgrupper og på gatehjørner. Senere dro han nordover til Memphis i Tennessee der han fikk sitt eget radioprogram. Som diskjockey på radio tok han kallenavnet Beale Street Blues Boy, som senere ble forkortet til B.B.
Hans musikalske karriere fikk for alvor fart i 1949 da han fikk platekontrakt med det Los Angeles-baserte plateselskapet RPM Records. Mange av Kings tidlige innspillinger var produsert av Sam Phillips, som senere grunnla Sun Records.

På 1950-tallet ble King et av de største navnene innenfor amerikansk R&B med hits som «You Know I Love You», «Woke Up This Morning», «You Upset Me Baby», «Every Day I Have the Blues», «Ten Long Years», og «Sweet Little Angel». I 1962 signerte BB King platekontrakt med ABC-Paramount Records, og i november 1964 spilte King inn det legendariske albumet Live at the Regal på The Regal Theatre i Chicago. Denne plata blir av mange karakterisert som hans fremste utgivelse.

BB Kings første suksess utenfor blues-sjangeren var en coverversjon av Roy Hawkins’ «The Thrill is Gone» som han spilte inn i 1969. Den ble en hit både på pop- og R&B-listene, noe som på denne tiden var noe uvanlig for en R&B-artist. Han ble kjent for et enda større publikum da han spilte på USA-turneen til The Rolling Stones i 1969. BB Kings crossover-suksess fortsatte utover 1970-tallet med låter som «To Know You Is to Love You» og «I Like to Live the Love». Fra 1951 til 1985 var King på R&B-listen til Billboard Magazine hele 74 ganger.

BB King har vært en inspirasjon for gitarister både innen blues og rock i mer enn 60 år. Han ble av det amerikanske musikkmagasinet Rolling Stone rangert som den tredje største gitaristen noensinne, etter Jimi Hendrix og Duane Allman. Han ble innlemmet i «Rock and Roll Hall of Fame» i 1987.

BB King gjestet Norge ved flere anledninger, både Notodden Bluesfestival, Kongsberg Jazzfestival og Molde Jazzfestival.

BB King - takk for alle de store musikkopplevelsene du har gitt oss!

Tekst: Rune Endal - Foto: Merete Eide