Europeisk bluessamling i Brüssel

.

Helga 12.-15. mars er det igjen duket for samling i det europeiske bluesmiljøet. Bluesfolk fra hele Europa møtes i Brüssel i Belgia i tre dager til bandkonkurransen European Blues Challenge, bluesmarked og generalforsamling. Det er stigende interesse for European Blues Unions årlige sammenkomster, og det forventes deltakere fra ca 30 europeiske land. I år representerer JT Lauritsen & Buckshot Hunters Norge i bandkonkurransen. Bildet: Fra fjorårets EBC i Riga.

Det er femte gang det europeiske bluesarrangementet avholdes, og det forventes også i år mange tilreisende fra Norge. Arrangementet går over tre dager, og det er bandkonkurransen European Blues Challenge som går over to kvelder som samler flest folk. Tidligere har norske Rita Engedalen & Backbone vunnet konkurransen, der også Vidar Busk, Yngve & His Boogie Legs og Pristine har vært norske deltakere.

Blues i Belgia
Det hele starter torsdag kveld med konserter på flere av Brüssels klubber der det belgiske bluesmiljøet vil presentere noen av sine beste band. Man vil kunne høre de tidligere deltakerne i EBC og andre ledende belgiske bluesband.

European Blues Challenge
Bandkonkurransen starter fredag kveld og avsluttes rundt midnatt lørdag da det blir kåret en vinner blant de 20 deltakerbandene. Blant deltakerne fredag er Danmark med bandet Bound By Law, engelske Laurence Jones og svenske Lisa Lystam Family Band. Norske JT Lauritsen & The Buckshot Hunters spiller som nest siste band lørdag, nærmere bestemt kl. 23.20. Tidligere på kvelden vil vi blant annet få høre de finske deltakerne Micke Björklöf & Blue Strip og vertslandets Doghouse Sam & His Magnatones.
Vinneren i EBC blir gitt en bra mulighet til å komme inn på det europeiske markedet ved å bli premiert med festivaljobber bl.a. i Spania, Danmark, Sveits og Norge (Notodden Blues Festival og Blues in Hell). Vinnerbandet får også en studio-session i Juke Joint Studio på Notodden.

Generalforsamling og bluesmarked
Lørdag formiddag blir det avholdt generalforsamling i European Blues Union etterfulgt av et bluesmarked der aktører i det europeiske bluesmiljøet har anledning til å profilere seg. Dette har de siste årene vokst seg stort, og man kan her forvente å finne mer enn 50 forskjellige utstillere: Festivaler, bluesorganisasjoner, klubber, bookingbyråer, artister, plateselskaper, radiostasjoner, magasiner m.m.

Notodden neste år?
European Blues Unions samling blir avholdt i forskjellige land hvert år. Det er nå klart at Notodden er godkjent som arrangørkandidat for 2016. Europas Blues Senter anført av daglig leder Espen Fjelle har fremmet søknaden og vil presentere den for de europeiske representantene på generalforsamlingen i Brüssel. Den italienske byen Torrita har også søkt om arrangementet, og avgjørelsen mellom de to vil bli tatt ved avstemning blant delegatene. Vi tør påstå at Notodden er en meget sterk kandidat med sin lange historie og mange forskjellige blues-arrangementer og -institusjoner: Det nye Bok og Blueshuset, bluesfestivalen, Juke Joint Studio, Europas Blues Senter, Bluesbiblioteket, Bluestown Records og de mange profilerte bluesartistene, for å nevne noen gode argumenter.

I Riga i fjor var vi mellom 50 og 100 nordmenn som heiet fram bandet Pristine til en flott annenplass i European Blues Challenge. Det ser ut som vi også i år vil bli mange tilreisende fra Norge som på lørdag vil gi sin støtte til årets norske deltakerband, JT Lauritsen & The Buckshot Hunters.

Om du ikke har booket billetter enda er det ikke for seint å bli med til Brüssel. Det går mange fly og hotellkapasiteten er stor.
Vi ses i Brüssel.

Tekst og bilder: Rune Endal