Robert Plant til Notodden Blues Festival

.

Sangeren som har gjort seg udødelig i Led Zeppelin, Robert Plant, kommer til Notodden Blues Festival til sommeren. Det er store forventninger til besøket hans på landets største bluesfestival, siden han de siste årene har vist en fornyet interesse for sine bluesrøtter. Han kommer til Norge med sitt faste band The Sensational Space Shifters, og spiller på hovedscena fredag 31. juli.

- Robert Plant er selve urstemmen i rocken, og vi gleder oss enormt til han og bandet skal spille på Notodden, sier festivalsjef Jostein Forsberg i Notodden Blues Festival.

Robert Plant (66) ble kjent som vokalist og låtskriver i det legendariske Led Zeppelin. De senere årene har Plant avvist tilbudene om gjenforeningen av Led Zeppelin. Han har fokusert på sin egen solokarriere og overrasket både fans og kritikere med sine musikalske valg. I fjor ga han og bandet The Sensational Space Shifters ut det kritikerroste albumet Lullaby and ... the Ceaseless Roar.
 
Møttes i Clarksdale
Notodden Blues Festival begynte arbeidet med å få Robert Plant til festivalen allerede for to år siden.
- Som så mange norske musikkinteresserte, har Plant de senere årene tilbragt tid på musikalsk "pilgrimsreise" i Memphis, Nashville, Austin og i Mississippi-deltaet. Han har hørt dyp blues på Red’s i Clarksdale, oppsøkt Sonny Boy Williamssons og Robert Johnssons graver i Tutweiler og Greenwood og sett munnspillegenden James Cotton spille på King Bisquit Blues Festival i Helena, forteller Forsberg.
 
Det var etter konserten med James Cotton at Robert Plant og Jostein Forsberg traff hverandre via felles bekjente, og en idé om Plants deltakelse på bluesfestivalen i Notodden begynte å ta form.
- Det er gått to år siden Clarksdale, og nå er drømmen blitt en virkelighet. Siden da har Robert Plant igjen fått en nyvunnet respekt og popularitet. Robert Plant er for tiden på en ny popularitetstopp og timingen på for dette kunne ikke vært bedre.
 
Når Robert Plant og The Sensational Space Shifters spiller på Notodden Blues Festival kan publikum glede seg til låter fra deres kritikerroste album, i tillegg til klassikere fra Led Zeppelin og et utvalgt knippe av Plants bluesfavoritter.
- Robert Plant tolker nå bluesklassikere på rekke og rad, bl.a. blant annet fra Howlin’ Wolf, Bukka White og Bo Diddley. Det blir derfor SÅ riktig at Plant spiller på Notodden nå. I et oppgradert og intimt Hovigs Hangar med et begrenset antall billetter blir dette som en «homecoming» å regne - den riktige og supereksklusive Robert Plant-konserten som man ikke kan gå glipp av i 2015! Jeg gleder meg rett og slett enormt til konserten på Notodden, sier Forsberg.
 
I et intervju med USA Today forteller Plant om bluesens innflytelse på hans musikk-karriere:
- Hvis jeg ikke hadde oppdaget blues, hvis jeg ikke hadde hørt Howlin’ Wolf, Sonny Boy Williamsson, Son House, Robert Johnson, Little Richard og de andre amerikanske bluesartistene i tidlig ungdom, så hadde jeg ikke sunget. Jeg ville ikke blitt dratt mot musikk. Jeg ble født på ny og reddet av amerikansk musikk,» sa Robert Plant nylig til USA Today.
 
The Sensational Space Shifters
består gitarduoen Skin Tyson og Justin Adams, den vest-afrikanske musikeren Juldeh Camara, John Baggot som har jobbet med både Massive Attack og Portishead, bassist Billy Fuller og trommeslager Dave Smith.
 
Notodden Blues Festival 2015
Årets Notodden Blues Festival er den 28. og foregår i perioden 30. juli til 2. august. Festivalen gjør i år et par større endringer når det gjelder hovedscenene. Det blir ingen bryggekonserter, og man vil legge til rette for at området rundt torvet og Hovigs Hangar skal være festivalens sentrum. Hovigs Hangar vil bli utvidet til å romme nesten dobbelt mange mennesker som tidligere.
I tillegg til Robert Plant & The Sensational Space Sifters, er George Thorogood & The Destroyers, Beth Hart, Mud Morganfield og Mike Zito & Samantha Fish med the Wheel bekreftet.