På januarcruise i Karibien

.

Den 18. januar seilte MS Nieuw Amsterdam ut fra Fort Lauderdale i Florida med 30 nordmenn om bord. Også årets Legendary Blues Cruise var utsolgt på forhånd. 2200 bluesentusiaster kunne i løpet av ei uke kose seg med 100 konserter, jam sessions, god mat og ilandstigning på eksotiske steder i Karibien.

Ingen av de rundt 30 norske gjestene hadde noe særlig i mot å bytte ut snø og mørketid i januar-Norge med 28 karibiske varmegrader, sol, krystallklart badevann og en mengde konserter. Konsertene var i gang allerede før båten la fra kai. Både artister og passasjerer kunne glede seg over god mat, god service og de mange aktivitetstilbudene om bord. For artistene er dette en gylden sjanse til å møte hverandre, snakke sammen og spille sammen. Vi passasjerer får nyte fruktene av dette i form av at artistene "sitter inn" på hverandres konserter, og det skapes unike opplevelser som man knapt får andre steder.

Høydepunkter
Det var mange musikalske høydepunkt om bord. Bandet som flest snakket om var zydecobandet Dwayne Dopsie and the Zydeco Hellraisers (bildet over). Det unge bandet strutter av spilleglede, sjarm og helt vanvittig fengende zydecorytmer. Hver konsert var en fest og en oppvisning i spilleglede, og Dwayne selv avsluttet gjerne konserten med å bokstavlig talt vri opp skjorten sin. Stort inntrykk gjorde også Tab Benoit og The Voice of the Wetlands. Denne samlingen av musikere fra New Orléans og Louisiana gjorde flere fantastiske konserter. Med på laget var blant andre Cyril Neville og Johnny Sansone, og ikke minst indianerhøvdingen Big Chief Monk Boudreaux i full mundur. Å si at det svingte helt magisk er ikke å overdrive. Johnny Sansone spilte i løpet av uken med mange band, og fikk vise hvilken fantastisk artist han er.
Et av de største høydepunktene kom allerede under velkomstfesten den første morgenen. Taj Mahal, Bobby Rush og Charlie Musselwhite (bildet under) holdt en personlig og underholdende konsert, der de innimellom låtene fortalte historier og fleipet med hverandre.

James Harman hadde med seg Nathan James og den fantastiske perkusjonisten Mike Tempo i sitt Bamboo Porch prosjekt, og ga publikum følelsen av å sitte på en varm veranda og ikke i en showlouge på en cruisebåt. Pianisten Victor Wainwright gjorde en svært god figur, og har utviklet seg til å bli en helstøpt musiker og entertainer, fullt kapabel til å trollbinde sitt publikum. Fjorårets IBC-vinner Mr. Sipp holdt energiske konserter, og Popa Chubby sørget for bluesrocken. Tommy Castro hadde med seg både Samantha Fish, Danielle Nicole og Tasha Taylor (Johnnie Taylors datter) i sin Legendary Rhythm & Blues Revue.
Heritage Blues Orchestra var en ny opplevelse for undertegnede, frontet av Bill Sims Jr. og hans datter Chaney Sims (bildet under). Gåsehudfremkallende vakkert. Bobby Rush er over 80 år nå, men lar ikke det tynge synderlig. Han holder flere humørfylte og artige show, og var  høyt og lavt på skipet både tidlig og sent. Coco Montoya er det så lenge siden jeg har sett at jeg nesten hadde glemt hvilken fabelaktig artist han er.

100 konserter
Programmet er tettpakket. I løpet av uken er det rundt 100 konserter om bord, i tillegg til en stor jam hver kveld med artister fra de forskjellige bandene. Her dukker den ene musikeren opp etter den andre, og drømme-lineups oppstår hele tiden. Det er også en daglig jam hvor cruisegjester med musikalske ferdigheter kan delta. Det er også forskjellige workshops, diskusjoner og foredrag. Man kunne lære munnspill med Billy Branch eller å skrive låter av Keb Mo, Cyril Neville med flere. Artig var det at Art Tipaldi (iført T-skjorte fra Blues In Hell) flere ganger fremhevet hvordan Norge jobber med bluesen i sitt innlegg ”State of the blues”. En teateroppsetning om Bessie Smiths liv, The Devil´s Music, ble fremført tre ganger underveis. Stykket har gått off-Broadway til gode kritikker, og var en perle vel verdt å ta med seg. Amerikanere er gode på å gi penger til veldedighet, og i løpet av turen ble det samlet inn flere titalls tusen dollar til forskjellige bluesrelaterte formål på auksjoner.
I pianobaren var det åpent fra åtte om kvelden til sistemann fant puta litt før sola sto opp. Årets verter var Mich Woods, Dave Keyes , Fred og Darnell Neal samt Gene Taylor. De inviterte også gjester, så også dette ble etter hvert som en intim jam.

James Harman Band.

Landlov
Bluescruise handler ikke bare om musikk, og det var besøk i land flere steder. Vi stoppet i Costa Maya, Mexico, på Roatan i Honduras og på Cayman Island. Her var vi land, nøt noen late timer på stranden eller dro på spennende utflukter. I Mexico holdt også et par av bandene fra båten konsert i land, og en del av gjestene fra andre cruisebåter var nok litt misunnelige da vi seilte ut med konsert på dekk, mens de kunne se frem til bingo.

Priser til Norge
Det deles ut priser for både det ene og det andre om bord, og to av prisene havnet i Norge. Ronald Flatnes fikk prisen for å ha brakt om bord flest ”jomfruer” (det vil si nye reisende), og prisen for lengst-reisende passasjerer havnet hos herrene fra Hammerfest.

Bluescruise er en stor opplevelse for den som har den minste lille bluesinteresse, og kan virkelig anbefales. En ukes fest med den beste musikken, maten, været og de beste folka. Cruisegjestene kom i år fra 20 forskjellige land, så dette har blitt en meget populær tur som alltid er utsolgt.

Tekst og bilder: Nina Hanssen

Norske cruisedeltakere klar til kostymefest.