Stormfull nyttårsblues i Stavanger

.

Bluesinteresserte Stavangerfolk og tilreisende fra fjern og nær trosset ekstremværet på Sør-Vestlandet lørdag den 10. januar og fant veien til nyttårsbluesen på De Røde Sjøhus denne forblåste lørdagen. I år hadde arrangørene i South West Swingers blant annet fått med seg Kid Andersen og Reidar Larsen som gjesteartister. (Foto: Rune Endal).

Det var i år åttende gang nyttårsbluesen ble arrangert. Det er medlemmene i bandet Eric "Slim" Zahl & The South West Swingers som står bak det populære arrangementet som har samlet fler og fler folk for hvert år. I år var det mer enn 700 personer innenfor dørene på Sjøhusene.
Arrangørene sier seg svært godt fornøyd med publikumsbesøket med tanke på at de i år fikk en helt spesiell utfordring. Værgudene var slett ikke på bluesens side, det var varslet ekstremvær med klimaks nettopp denne dagen. Sterk storm med orkan i kastene kunne metrologene melde. Og uværet kom. Flyplasser var stengt, ferjer og tog var innstilt og folk ble oppfordret til å holde seg innendørs. Lavtrykket førte til svært høy vannstand som fra time til time ble overvåket av handelsstanden som var redd for at vannet ville flomme over bryggenivå inne i Vågen i sentrum. Det skjedde faktisk i 1984, kunne byens store bluesmann Reidar Larsen fortelle. Den gang spilte Fabulous Thunderbirds på Sjøhusene med flomvann inn over golvene.

Roald Brekke i South West Swingers forteller til Bluesnews at de var engstelige for at været skulle forårsake problemer for arrangementet.  
- Ved tidligere stormer har politiet stengt deler av sentrum på grunn av fare for publikum, forteller han. - Det er risiko med takstein og andre ting som fyker i luften, men også risiko knyttet til svært høy vannstand og oversvømmelse i gatene. Det begynte å bli spørsmål på våre facebooksider lørdag ettermiddag om dette var tilfelle denne gang også. Det var også en risiko knyttet til at strømmen forsvant fra deler av sentrum i løpet av ettermiddagen. Det unngikk vi heldigvis på Sjøhusene. Det var en del gjester som rett og slett ikke kom frem på grunn av dette været. Politiet gikk ut og oppfordret folk til å holde seg innendørs, og det er jo ikke akkurat positivt for oss.

Heldigvis slapp arrangører og publikum med skrekken denne gangen. Til tross for det ufyselige været der man nesten ikke kunne stå oppreist på gata ble det nesten fulle hus på Nyttårsbluesen. Det ble et svært vellykket arrangement, stor stemning og mange musikalske godbiter.
Det hele startet litt avdempet i et allerede fullt lokale rundt klokka ni med trioen Miss B, Oddvar Solheim og Martin Våland – vokal, gitar og kontrabass. Sangerinna Miss B – eller Bente Bårseth – har sitt eget band, Miss B & The Blue Cats som hun spiller med til daglig. På Sjøhusene hadde hun med seg to av medlemmene. Bente Bårseth er i tillegg til å være en god sangerinne også svært engasjert på flere områder i bluesmiljøet. Hun var initiativtaker til den forholdsvis nystartede Jæren Bluesklubb på Bryne, der hun også sitter som leder.

Artister samlet backstage, fra v. Kid Andersen, Reidar Larsen, Øystein Undem, Roald Brekke, Glenn B. Henriksen, Oddvar Solheim, Atle Helland Strøm, Arne Kolstad og Erik Zahl. Foran koristene Ingvill Bjorland og Gunhild C. Haukland Lie.

Etter oppvarmingen fra trioen fra Bryne var det klart for hovedpersonene i South West Swingers anført av den utflyttede østlendningen Erik Zahl på gitar og vokal. Det ble raskt stor stemning i de fullsatte lokalene og dansegulvet fylte seg raskt da "Slim" Zahl & co var i gang med sitt hardsvingende repertoar. Bandet har i løpet av de siste årene tatt steget helt opp i elitedivisjonen blant norske bluesband, og det viste de også denne kvelden. De har blitt et helstøpt band med topp utøvere på alle intrumenter. Et solid komp besørges av Atle Helland Strøm å trommer og Roald Brekke på bass. Keyboardisten Øystein "Boogieman" Undem kan man ikke unngå å legge spesielt merke til, særlig da han gjør sin "avdeling" alene der han groover seg gjennom flere forskjellige taktarter. Siden Erik Zahl startet bandet i 2006 har han utviklet seg stort som gitarist. Han har lenge vært en showmann og flink til å få kontakt med publikum. Nå følger han opp sitt gode publikumstekke med svært godt gitarspill. Bandet har funnet sin nisje med energisk, rocka blues med referanser til 50- og 60-tallet.

Enda mer bluesa ble det på Sjøhusene da den første gjesten entret scena. Kid "Christoffer" Andersen gjorde sin siste Norgeskonsert i denne omgangen i Stavanger. I kjent stil serverte han gitarspill som svært få eller ingen gjør etter ham. Det er ingen tilfeldighet at han er en av de mest ettertraktede gitaristene i det amerikanske bluesmiljøet, der han er fast medlem av bandet Rick Estrin & The Nightcats. Vi fikk høre Kid i instrumentaler, egne låter og bluesklassikere. Måten han bruker effektpedalene på og lager lydeffekter som følges av gestikuleringer og kroppsbevegelser er noe han alltid får stor respons på. Selv om det må sies at publikum på Sjøhusene i Stavanger var mer i fest- enn konsertmodus, ble nok mange i publikum klar over at de hørte en gitarist helt utenom det vanlige.

En annen som er mester på å underholde publikum og å takle et feststemt publikum er hele Stavangers store bluessønn, Reidar Larsen. Han var neste gjest på scena og serverte sin kjente og kjære pianoblues foran et dansegulv som – om mulig – nå ble enda mer pakket. Det er alltid en fornøyelse å høre Reidar på scena, og denne kvelden var ingen unntak. Vi fikk høre hans iørefallende musikk og vittige verbale innslag som alltid er med. Som mange ganger tidligere avsluttet han med låten Christine, som han fikk stor respons fra av publikum. Nå fikk han også assistanse av kordamene Ingvill Bjorland og Gunhild C. Haukland Lie.
I en flott finale på slutten av kvelden kom alle musikerne på scenen. I tillegg til de nevnte gjestene var bandet også utvidet med tre blåsere på mange av låtene: Glenn B. Henriksen på saksofon, Per Lund på trompet og en av veteranene i bluesmiljøet i Stavanger, Arne G. Kolstad på trombone.

Stor steming på Sjøhusene med "Slim" Zahl og Kid Andersen på scena.

I de de åtte utgavene av Nyttårsbluesen har det vært mange forskjellige gjester og konstellasjoner av musikere. Dette er et viktig poeng for arrangørene i South West Swingers, som har bra "goodwill" og også får praktisk hjelp fra de tre bluesklubbene i distriktet.
-  Vi ønsker å vise mangfoldet i Stavangers artistflora, og vi inviterer gjerne gjesteartister som ikke nødvendigvis er kjente for blues,  men som viser Stavangerpublikummet en ny side av seg selv når de spiller blues sammen med oss, forteller Roald Brekke til Bluesnews.
- Vi ønsker også å vise frem nye, spennende bluesartister fra Rogaland, eventuelt nye bandkonstellasjoner fra regionen, flere unge har vært med oss disse årene og det kommer vi nok til å gjøre mer av, sier Brekke.

Arrangørene melder et par dager etter Nyttårsblueen at det allerede har kommet masse positive tilbakemeldinger. Det er ingen tvil om at det blir ny konsert neste år, da forhåpentligvis med værgudene på lag.

Tekst og bilder: Rune Endal

Reidar Larsen, Eric "Slim" Zahl og trommeslager Atle Helland Strøm.

Finale med 11 musikere og sangere på scena. (Bilder: Rune Endal).