Minneverdig Blueshelg i Odda

.

Atter er ei Blueshelg over i Odda by. Det snakkes om at den 18. i rekken har vært tidenes beste.
- Det spør vi oss selv hvert år, kommenterer leder i Blueslaget, Stein Egil Legård, da vi gratulerer ham med vel overstått. - Kjenner vi på magefølelsen er vi kanskje nødt til å kategorisere Blueshelga 2014 som blant de beste og mest minneverdige, sier han.
Helga viser grønne tall og har fått rosende omtaler i media. Et av høydepunktene var kanadiske No Sinner (bildet).

For en start!
Håkon Høye & the Honey Tones åpnet Blueshelga 2014 med vorspiel på Iris Scene. Håkon Høye er en av Norges fremste bluesgitarister, og dette ble signert på Iris Scene denne kvelden med jazz, funk og blues i hans blanding av egne låter og coverlåter. Tradisjonen tro er det alltid stor plass til jamming på Blueshelgas første dag. Igor & Red Elvises, Cody Jasper og Krissy Matthews Band var alle ankommet festivalen. Spillelysten var stor og underholdningsverdien uvurderlig!

Fortsatte oppover
Fredag startet som vanlig på Odda ungdomsskole. Det var Krissy Matthews Band som var årets artist for ungdommen. Den yngre generasjonen som fikk være vitne til en skoletime med kvalitetsmusikk fra start til slutt var meget engasjert. Krissy er selv en ung gutt og klarer fint å engasjere ungdommene og ikke minst sjarmere dem til å være med på leken. Krissy Matthews tok opp telefonen sin på slutten av konserten for å ta et bilde av sitt unge publikum - "Gå inn på Facebook og tagg dere selv!" - oppfordret Matthews.

Fredag kveld spilte Tiebreaker (bildet over) på hjemmebane, og vi i Blueslaget lokst utøve får ikke sagt nok av gode ord om "gutta våre". Senere fredag kveld på Iris Scene sto Dan Baird og Homemade Sin – for en konsert! Bandet leverte i nesten to timer og publikum ville ikke slutte å be om mer. Amerikanerne jobbet hardt da svetten bokstavlig dryppet av dem på scenen. Dan Baird kjørte låter fra hele karrieren pluss et par coverlåter. Høydepunktene sto i kø, men det toppet seg med fremførelsen av "Don't pass me by" og "Keep your hands to yourself". (Bildet under).

Hardanger Hotel er en fast scene under Blueshelga. Fredag kveld sto Krissy Matthews Band igjen på en oddascene, og om den unge gutten og hans bandmedlemmer ikke hadde imponert oss nok på Blueshelgas andre dag, slo han til igjen og leverte en knallkonsert som ga de fleste i publikum bakoversveis. Cody Jasper (bildet under) gjorde det samme etter Matthews. Jaspers andre besøk til Odda by var ikke noe mindre opplevelsesrikt enn i 2012. Med nytt band og låtmateriale i bagasjen spilte han igjen "fletta" av publikummet sitt. Oddavennen gjestet Tiebreakers konsert, mens oddaguttene gjestet Jaspers konsert  – de er gode venner.

Gode tradisjoner
Etter å ha vært et fast på programmet i Blueshelga fortsetter suksessen med bluesfrokosten. Bård Ose fra radioprogrammet P.I.L.S gjestet Odda for andre gang for å lede det populære frokostarrangementet. Som i fjor fikk Ose "fri hånd" på scenen. Tema var i år "roadier" med mange gode historier fra Ose. Naturligvis fikk han besøk på scenen, og publikum ble mer kjent med No Sinner, Tiebreaker og Krissy Matthews. Bård Ose er publikumsvant og satte fullsatte Iris "på hodet" denne formiddagen.
Et annen tradisjon er formiddagsbluesen på Hardanger Hotel. Krissy Matthews Band og Cody Jasper Band spilte igjen. Den store overraskelsen var kraftduoen fra Haugesund, Kindred Fever. Bandet var usikker på hvordan publikum kom til å ta i mot denne sjangeren, men det var ingen grunn til bekymring. Det var knallbra og powertrip fra ende til annen. Det er lenge siden musikkhjertet mitt vibrerte så kraftig.

Blueshelga hadde også en verdenspremiere på programmet. Det nyetablerte oddabandet Broke Bluesband gjorde en fin figur på scenen. Lekenheten, musikk-kvaliteten og scenesjarmen var til å dåne av.
Bodils Betasuppe er også populær. Mat må vi ha, og hva er vel bedre enn kvalitetssuppe kokt i litervis – kun til festivalgjester. Suppen servertes på Iris Scene med musikkinnslag av humorbandet Igor & Red Elvises. Det er mye å si om Igor og hans Red Elvises, men musikken må bare oppleves for å skjønne hva dette publikumsvennlige og engasjerende bandet står for! (Bildet under).

En kveld for minneboka
Lørdag kveld startet bra. Tina Lie sparket showkvelden i gang med sin melankoli og humor, der hun for det meste tolket andre sitt materiale. Overbevisende og herlig!
Videre fikk Magnus Berg Bluesband viste seg frem på Hardanger Hotel. Og for en stor gitarist det finnes i den unge gutten! Magnus Berg er og blir på Norges artistliste - dette var knall!
Det som ga lørdagskvelden prikken over i-en var norgesdebuten til kanadiske No Sinner. I Bluesavisa ble publikum oppfordret til å smile sammen med dette bandet. Og det fikk vi så sannelig til. Frontfiguren er ei rå dame ved navn Colleen Rennison. De tre andre bandmedlemmene krydret hele konserten med sin konstante tilværelse og profesjonalitet. Colleen var ei perle for publikummet sitt og inkluderte dem med å skåle, fortelle historier og danse sammen. Et band vi definitivt kommer til å få høre mer av.
Lørdagsnatten ble avsluttet av norske SuZi Q og som alltid Vetrhus Bluesband. Hva annet kan en si enn at dette var en perfekt avslutning på ei strålende og kanskje tidenes beste blueshelg.

Tekst og bilder: Steinunn Torsteinsdottir

Foto Colleen Rennison, No Sinner: Vidar Fjæra