Gjenhør med soulstjerner

.

Cosmopolite tar ansvar for å gi hovedstaden et ordentlig tilbud med live soulmusikk. I sin tid var det her Raphael Saadiq ble presentert for et norsk publikum for første gang. I høst kommer Bettye LaVette (18.10.) og Lee Fields tilbake (15. 11.), men aller først kommer selveste Candi Staton den 12. september (bildet).

De to forrige Candi Staton-konsertene var enorme, og vi gleder oss til gjenhør.  Hun har gjort et av 2000-tallets store comeback som klassisk soulvokalist etter at hun i et par tiår for det meste utga religiøs musikk i den gospeltradisjonen hun vokste opp med i Alabama på 40- og 50-tallet. Som soulartist slo hun igjennom på tampen av storhetstiden i det tidlige 70-tallets southern soul-sjanger. De mest minneverdige platene spilte hun inn i det sagnomsuste Fame Studio i Muscle Shoals, Alabama, med den karakteristiske varme orgellyden, country-inspirerte gitarplukkingn og hornriff som vekslet mellom det søte og det salte. Av kvinnelige soulvokalister var det Aretha Franklin med  “I’ve Never Loved A Man (The Way I Love You)” og Etta James med  “I’d Rather Go Blind” som popularisterte Muscle Shoals-soundet i 1967. Da Candi Staton videreførte soundet og formelen  med Fame-bossen Rick Hall som produsent på en serie superbe innspillinger, som bl.a. hennes versjon av countryhit’en “Stand By Your Man” og “I’d Rather Be An Old Man’s Sweetheart (Than a Young Man’s Fool”). Da southern soul gikk av moten tilpasset hun seg disco og fikk megahit’en “Young Hearts Run Free” med produsent Dave Crawford.
Hun fikk erfare alt hva stjernelivets oppturer og nedturer og vendte seg på 80- og 90-tallet mer og mer mot den gospelmusikken hun var vokst opp med, men da selskapet Honest Jon’s og Capitol gikk sammen om å utgi dobbelt-CDen Candi Staton Compilation i 2004, ble Fame-innspillingene hennes gjenoppdaget av den yngre generasjonen. Mark Nevers fra Lambchop produserte følgelig soul comeback-albumet His Hands i 2006, som la seg tett på Rick Hall-soundet og kombinerte et håndplukket knippe låter signert folk som Will Oldham og Merle Haggard m.fl. til å tekstlegge hennes eget liv som offer i voldelige samlivsrelasjoner. Albumet var en musikalsk triumf og en følelsesmessig renselse.

Candi Staton på Cosmopilite i 2009. (Foto: Fredrik Dolve).

I år er hun også tilbake med albumet Life Happens som har 15 låter av til dels selvbiografisk karakter med nådeløse skildringer av kjærlighetslivets baksider med troløse menn, svik og selvbedrag. “Tina Turner har ikke noe hun skal ha sagt, “ har hun kommentert, “jeg har vært gift med fire Ike Turner”. Tre av albumets spor er produsert av hennes gamle mentor Rick Hall i Fame Studio. Åpningskuttet “I Ain’t Easy To Love” er av godt gammelt merke med wurlitzer-aktig orgel-sound og hvor hun deler det vokale med sørstats- rockerne James Paul White og Jason Isbell.
Den frekke “Beware She’s After Your Man og den Aretha Franklin-aktige “Treat Me Like A Secret” kan vi kanskje regne med er en del av repertoaret på Cosmopolite, men ellers har hun låter nok til en gyllen hitparade.

Før konsertene på Cosmopolite blir det oppvarming av DJ-teamet Sugar Shack Soul Club, med Stavanger-Thomas, Juicy Jon A. Gaasland og Soggy som ellers bl.a. kan høres på Revolver i Møllergata. De spiller det beste av 60-tallssoul på vinyl.

Tekst: Øyvind Pharo