JT Lauritsen fikk bluesprisen på Notodden

.

Den 27. utgaven av Notodden Bluesfestival ble åpnet torsdag 31. juli med stort åpningsshow på hovedscena på torvet i bluesbyen. Rundt 3000 mennesker fikk høre kulturminister Thorhild Widwey foreta den offiselle åpningen. Det ble servert smakebiter av årets festivalartister og festivalleder Jostein Forsberg overrakte årets bluespris til den norske bluesmannen Jan Tore Lauritsen (bildet).

- Det blir arrangert ca 350 festivaler hvert år i Norge, og Notodden Bluesfestival er blant nestorene av arrangører. Det hele startet med 13 ildsjeler som stilte som private garantister. I dag er festivalen en av våre aller mest populære festivaler, sa kulturminister Widwey i sin åpningstale. Hun roste alle ildsjelene som har stått på for festivalen gjennom 27 år og trakk spesielt fram den gode lokalpatriotismen som finnes i byen.

Fra v. festivalleder Jostein Forsberg, kulturminister Widwey og programleder Bård Ose.

Før kulturministerens åpning hadde NRKs eminente programledere Bård Ose og Robert Sætervik presentert lokale Rita Engedalen som spilte en låt fra sin nye CD-utgivelse. Vi fikk også høre det spanske bandet A Contra Blues, som ble årets vinnere av bandkonkurransen European Blues Challenge. Amerikanske Keb Mo serverte deretter litt reinspikka blues med klassikeren Who's been loving you tonight.

Det var en meget rørt Jan Tore Lauritsen som mottok den 23. utgaven av Notoddens bluespris. Festivallederen ga denne begrunnelsen for tildelingen:
- Årets prisvinner har gjennom mange år vist en evne til å støtte opp om og engasjere seg for bluesmusikken og markert seg fordelaktig både lokalt og internasjonalt. Prisvinneren har gjennom målretta arbeid - og det er det grunn til å understreke - market seg stadig sterkere både som scene- og plateartist her hjemme og i utlandet. Vinneren er både komponist, sanger, multiintrumentalist og bandleder. Gjennom omfattende turnering har vinneren skaffet seg et publikum både i Norge, i Europa, i Australia og i bluesens hjemland, USA. Årets mottaker av NBFs bluespris er også en mangeårig arrangør av konserter og festivaler både på lands og til sjøs. Samt at turneer med utenlandske artister har vært til god hjelp for arrangører over hele Norge, spesielt har han vært en god markedsførerer av Norge ved å hjelpe til at utenlandske artister har kunnet spille på Dark Season Blues på Svalbard og oppleve Norges villeste natur og temperatur. Prisen går til artisten som egenhendig har sørget for at trekkspillet har fått et velfortjent godt rykte i norsk blues.

Videre inneholdt åpningsshowet en kort presentasjon av Norsk Bluesunions bandkonkurranse, Union Bluescup, som hvert år avholder finalen under festivalen. Leder i bluesunionen, Bitten Svendsen, ønsket velkommen til arrangementet som foregår på Blueshuset på dagtid fredag og lørdag.
Den irske sangerinna og gitaristen Grainne Duffy og hennes band fremførte deretter en låt.

Den amerikanske journalisten Art Tipaldi presenterte programmet "Talking Blues", workshopene som avholdes på biblioteket i løpet av helgen. Blant artistene som blir intervjuet er i år er medlemmene i Rufs Blues Caravan i tillegg til Nick Moss, Michael Ledbetter og Super Chikan.
Åpningsshowet ble avsluttet med to sterke låter av Nick Moss Band anført av gitarist og bandleder Moss og den meget sjelfulle sangeren Michael Ledbetter. Sistnevnte ble av NRKs Bård Ose omtalt som "One of the greatest bluessingers today". Hverken Moss eller Ledbetter gjorde skam på den rosende omtalen, og det vi fikk høre lovet svært godt for både bandets videre konserter og hele festivalen, som i år avsluttes søndag med Reidar Larsen og Anne Grete Preus i Hovigs Hangar.

Torsdagens kveldskonserter fylte konsertteltet på torvet til randen. Vi fikk høre tre meget bra band. Først Rita Engedalen og Backbone som kunne presentere låter fra sin ferske CD-utgivelse. Keb Mo kom denne gangen til Notodden med band og imponerte og overrasket svært mange av de fremmøtte med sin sofistikerte, groovy og smakfulle musikalske miks. Til slutt fikk rockeelskere virkelig valuta for pengene med det amerikanske bandet Rival Sons. Med et enormt musikalsk og lydmessig trøkk ga de mange gode assosiasjoner til 70-tallsband som Free, Zeppelin og Purple med sitt originalmateriale.

Tekst: Rune Endal
Foto: Roald Jungård

Keb Mo på åpningskonserten.

Det var folksomt i festivalteltet.